GM : Fuel Cell Marathon - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Fuel Cell Marathon
Mandag den 3. mai starter et enestående forsøk fra Hammerfest. Med det store tyske bilbladet AutoBild i førersetet, og med BIL som co-driver skal en hydrogendrevet brenselcellebil tilbakelegge 10.000 kilometer fra Europas nordligste by til Europas vestligste punkt: Cabo da Roca i Portugal.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2019).

Twitter RSS
bsgif
At man ikke skal være fremme før den 11. juni sier ingen ting om bilens kapasitet, den er fint i stand til å holde følge med alt som finnes av dag-til-dag trafikk. Årsaken er at underveis skal GMs avanserte hydrogen- og brenselcelle-teknologi presenteres i universitets- og høyskole-miljø gjennom hele Europa. 14 land skal besøkes og i 14 storbyer skal det være lange stopp med omfattende utstillinger, demonstrasjoner og foredrag.

Bilen som skal brukes er GMs HydroGen3, den er bygget på Opel Zafira basis og rekordforsøket: aldri har en så lang tur vært tilbakelagt av en hydrogendrevet bil. AutoBild skal bruke sine egne sjåfører på den lange turen, men i de (få) landene de ikke har egne, lokale utgivelser har de valgt andre samarbeidspartnere. Som norsk representant blir selvfølgelig BIL med, og det strekket vi skal kjøre er for sikkerhets skyld Torino – Marseille, langt ute i juni.

Men lenge før det skal mange få anledning til å studere bilen og teknologien på nært hold. Det blir et langt stopp i Oslo der fagpressen skal få prøve bilen, der spesialister fra GM skal holde foredrag og der alle som en interessert skal kunne besøke GMs rullende utstilling, montert i en stor semitrailer som følger med på turneen.

Både i BIL nr. 5 og i nummer 6 skal du få stoff om både turen og drivstoffet og teknologien. I nummer 5 skal vi blant annet presentere et norsk prosjekt som gjør at du kanskje skal kunne kjøre din egen HydroGen3 på lange strekninger mellom Oslo og Stavanger allerede neste år. Og på denne siden vil du få dag-til-dag oppfølgning om hele forsøket.

For selv om de 20-talls bilene GM til nå har bygget allerede er testet til sammen 150.000 kilometer, er utfallet av dette forsøket langt fra sikkert. Temperaturforskjeller på 40 grader C, risiko for snøstorm i nord, og tropiske regnskyld langs Rivieraen forteller litt om utfordringene, og den enorme forskjellen i kjøreforhold, lange strekk med bare grus, svingete Alpeveier, tyske motorveier, disse forsøksbilene skal jommen få kjørt seg.

Men sannsynligvis vil det gå bra og dermed har BIL vært med på å åpne en dør inn i fremtiden. For ingen er vel i tvil om at 10.000 km med to personer ombord, uten å bruke en dråpe fossilt brennstoff og uten å etterlate andre eksosrester enn rent vann er fremtid.

Du vil finne jevnlige oppdateringer på disse sidene på BilNorge. I tillegg kan du logge deg inn på prosjektets internasjonale side.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: