Jeep Cherokee

Jeep har gått drastisk til verks når de har tatt frem nye Cherokee, i hvert fall utenpå. Runde former og moderne linjer erstatter den klassiske Jeep-looken.

Publisert Sist oppdatert

Jeep Cherokee
Jeep Cherokee

Først publisert i BIL 9 - 2001.

Det er 60 år siden Willys Quad tok frem den historiske Willy-jeepen, og 18 år siden Cherokee første gang ble introdusert. Nye Cherokee har fortsatt den samme grillen som for 60 år siden, og lyktene er igjen blitt runde. Der stopper også alle likheter. Cherokee har blitt en moderne bil som er like mye tilpasset kjøring på motorvei som på dårlige kjerreveier.

Eksteriøret er inspirert av konseptbilene 1997 Jeep Dakar og 1998 Jeepster, og til tross for at det er noe helt annet enn det folk flest forbinder med Jeep. er det unektelig vellykket. Karosseriet er langt fra en facelift. De kraftige skjermbrederne er ikke bare skrudd rett utenpå plane karosseriplater, men ligger innfelt i karosseriet.

Innvendig er Cherokee mye rommeligere. Takhøyden er hevet betraktelig, men det er fortsatt trangt til venstrebeinet ved siden av clutchpedalen. Fothvileren glimrer derfor også med sitt fravær. Med automatgearkassen er ikke dette noe stort savn. Bilene som kommer til Norge har imidlertid den manuelle gearkassen, og med manuelt gear og mye gearing blir ikke plasseringen av venstrebeinet i nærheten av optimal.

Takler tøft terreng
Offroad-egenskapene ser jeg ingen grunn til å trekke i tvil. Den taklet den tøffe offroadløypa Jeep stilte til disposisjon uten problemer. Kommer du ikke frem med denne bilen, har du mildt sagt tatt deg vann over hodet. Cherokee er for øvrig testet og funnet god for kjøring i 50 cm dypt vann. Overhenget foran og bak er kortere enn på gamle Cherokee, hvilket skulle tilsi bedre fremkommelighet offroad. På grunn av den økte høyden er sporvidden økt for at bilen skal ha samme veltegrad som den gamle.

Cherokee har fått uavhengig hjuloppheng foran, nytt bakhjuloppheng som bygger på konseptet i Grand Cherokee. Reservehjulet har funnet veien ut bak på bakluka som på Wrangler. Den nye tannstangstyringen skal være mer presis rundt senter, og svingradiusen er redusert til 12 meter.

Sikkerhet
Jeep har satset på sikkerhet, og sier rett ut at de har konstruert Cherokee spesielt for å gjøre det bra i EuroNCAP. Dette kan være både positivt og negativt, men det viser i hvert fall at det er tenkt på problematikken rundt sikkerhet i denne typen kjøretøy. Cherokee kan nå skilte med kollisjonsgardiner som dekker hele siden av kupeen, og et karosseri som er to til tre ganger stivere enn i forgjengeren.

Sittekomforten er helt grei både foran og bak, men som på de fleste andre biler er det ikke noe særlig behagelig å sitte i midten bak. Førersetet kan reguleres i høyden, men mangler regulerbar korsryggstøtte. Førerplassen er oversiktelig med klassisk instrumentering. Brytere og hendler har en hensiktsmessig plassering. Har du kjørt Jeep før, kjenner du deg igjen i nye Cherokee. De runde formene fra eksteriøret er videreført i luftdyser, dørhåndtak og andre detaljer innvendig. Til tross for at rattet ikke kan reguleres i høyde fant jeg en behagelig kjørestilling.

Baksetene kan slås ned med et enkelt håndgrep, men gulvet i bagasjerommet blir ikke flatt. Bakluken er todelt. Den nederste delen med reservehjulet på er hengslet og åpnes sideveis. Selve vinduet er hengslet i overkant, og kan åpnes for seg selv på en rekke forskjellige måter.

Nye motorer
På motorsiden kan du velge mellom en ny 2,5-liters commonrail dieselmotor eller en ny 2,4-liters bensinmotor. I Norge vil ikke Cherokee bli levert med 3,7-liters bensin V6-motoren, og godt er kanskje det med de bensinprisene vi har. 2,4-literen med 150 hk er leveringsklar ved årsskiftet.

Dieselmotoren var et interessant bekjentskap. Det er en motor som passer godt i denne bilen. Akselerasjonen på 15,3 sekunder er ikke noe å skryte av, men 343 Nm dreiemomentet er nettopp hva du trenger i en bil som dette. Motoren samarbeider smidig med den femtrinns manuelle gearkassen, som er en modifisert utgave av den man fant i forgjengeren. Støymessig er førsteinntrykket godt sammenlignet med gamle Cherokee.

Firehjulstrekksystemet, som Jeep kaller Command Trac, er det ikke gjort forandringer på. Det kan kobles inn og ut i hastigheter opp til cirka 100 km/t. Systemet består av en senterdifferensial med sperre, og er altså 100 prosent mekanisk. Ekte firehjulstrekk med andre ord. Det anbefales ikke å kjøre med 4WD innkoblet på bar asfalt. Transferkassen har også lavgear for offroadkjøring.

Ifølge utviklingsteamet vil Select Trac-systemet, som nå bare leveres i kombinasjon med 3,7 liter V6-motoren, tilbys sammen med manuelt gear og de andre motoralternativene på et senere tidspunkt. Select Trac har en åpen senterdifferensial, som gjør at du kan kjøre med konstant firehjulstrekk også på bar asfalt. Skulle det være behov for det, flytter du bare spaken et hakk videre, og du har da drift som tilsvarer firehjulstrekken på Command Trac. Select Trac har også lavgear.

En nyerverving på den manuelle gearkassen er en føler som tillater start mens bilen står i gear uten bruk av clutchen. Dette er praktisk ved start i bratt terreng når man kjører i lavgear. Et nytt ABS system, som er enklere og lettere, skal gi mindre støy og mindre pedalbevegelse når det aktiveres. I tillegg kalibreres det slik at det tillater noe hjullåsing når du kjører i fire lav. Dette gir bedre bremseeffekt på sleipt underlag.

Cherokee er blitt en høy og tung bil, cirka 230 kg tyngre, noe du merker ved aktiv kjøring på svingete vei. Når speedometernåla nærmer seg 90 km/t, får du følelsen av å måtte gjete bilen litt rundt sving. Det er tatt hensyn til at flesteparten av kundene kjører Cherokee på vei, og oppsettet er derfor blitt litt mykere uten at det har gått på bekostning av offroadegenskapene.

Særlig prisgunstig kan ikke Cherokee sies å være nå som den ikke er aktuell som varebil. Prisene er ennå ikke fastsatt, men importøren antyder en startpris på cirka 450.000 kr for bensinmotoren, og i underkant av 500.000 kr for dieselmotoren.

DETTE ER JEEP Cherokee:

Lengde: 449,6 cm. Bredde: 181,9 cm. Høyde: 186,6 cm. Akselavstand: 264,9 cm. Sporvidde f/b: 152,4/151,6 cm. Bagasjeromvolum: 821/1953 liter. Tankvolum: 70 liter.
Forbruk i følge 93/116/EU.

Powered by Labrador CMS