Teknisk Museum – Wien er best - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Teknisk Museum – Wien er best
Et skikkelig teknisk museum hører med i en historie om bilmuseer.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2019).

Twitter RSS
bsgif

Mange å velge mellom

Hva som finnes av biler på Teknisk Museum i Oslo nå, aner jeg ikke – det er lenge siden jeg ble lettere oppgitt over hvordan denne delen av vår teknologiske arv ble håndtert der.

Men jeg vet for eksempel hva som finnes av biler på Deutsches Museum i München, nærmere kommer du ikke et teknisk museum i Tyskland. Og det er et veldig bra utvalg, men problemet er at bilene (og flyene) er splittet fra resten av samlingen, så du må fra det ene stedet til det andre til det tredje for å skaffe deg en komplett oversikt.

For halve vitsen med å gå på et teknisk museum der du også finner biler, er jo å følge utviklingen for annen teknikk også. Fly, for eksempel, sykler, gruvedrift, energiformer. Alt henger sammen, bilen lever ikke for seg selv i et vakuum men formes i et miljø som også omfatter en rekke andre elementer. 

Så jeg dropper Deutsches Museum. Jeg dropper Science Museum i London også, selv om de akkurat nå har en spennende utstilling om japanske biler stilt opp mot japansk miljø og mentalitet.

Sentral-Europa

Jeg er egentlig fristet til å råde dere til et besøk på Národní technické muzeum v Praze eller, i klartekst, det nasjonale tekniske museet i Prag. Der får du en glimrende presentasjon av en del av bilhistorien du ikke kjenner til, med utviklingen i Sentral-Europa som på mange måter førte frem til Folkevognen og alt som kom etter den. 

Men jeg fester meg allikevel ved det tekniske museet i Wien. Samlingen er overkommelig, men den innbefatter alt, inklusive porselensdokker og strømpebånd, så her er det noe for hele familien.

Og når det gjelder biler, får du innslag du ikke finner andre steder. Selvfølgelig er Marcus-bilen der. En av verdens eldste, men også blant de mest omdiskuterte.

Der andre museer viser Rolls-Royce eller Mercedes-Benz for å illustrere veteran eller luksus, serverer Wien Gräf und Stift.  Her er det Steyr som representerer 30-årenes avanserte billigbiler, og snakker vi sportsbiler fra 50-årene får du en Denzel i stedet for en Porsche.

Men egentlig er det synd å antyde at du bør nøye deg med dette museet. Er du på de kanter er det ikke langt til det tekniske museet i Prag, og når du der har oppdaget at Tatra er noe av det mest fascinerende og spennende som finnes, er det ikke SÅ lang vei opp til Koprnivnice der Tatra-fabrikken har et av de beste en-merke-museene jeg vet om.

Museets hjemmeside

LA VIAMICHELIN.COM GUIDE DEG DIT

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: