Ny motorteknologi
Testmotor på Universitetet i Lund
Ny motorteknologi
Systemet tar bare halvparten av den plassen et twin-cam opplegg krever
Ny motorteknologi
Her ser man hvor små de pneumatiske aktuarene er, sammenliknet både med et kredittkort og en klassisk ventil

Ny motor for SAAB?

”Den nye motoren var det Bård Eker, Königsegg-eier, designer og industrifantom, så mest frem til sist vi snakket sammen. Nå er den her.

Publisert Sist oppdatert

Bård Eker, som i det siste har vært sterkt fremme på grunn av sitt engasjement for SAAB, har i flere år snakket om en sensasjonell motor som ”de” skulle komme med.

Hvem ”de” var, og hva slags motor, ble aldri helt klart. Men det ble mer og mer åpenbart at det sensasjonelle først og fremst skulle ligge i øverste motoretasje, på ventiler, ventilutforming, ventilsystemer, eller kanskje simpelthen ingen ventiler i det hele tatt.

Nå vet vi litt mer. Motorspesialister har kunnet følge arbeidet med den såkalte Hedmann-syklusen en stund nå.

Resultater fra en prøvemotor som har vært kjørt på Universitetet i Lund siden 2006, har vært publisert i et SAE dokument, og lisens ble solgt til amerikanske Scuderi Engine Group i 2007. De lanserte sin motor, som altså jobber med en modifisert forbrenningssyklus, for tre måneder siden.

Men mens Cargine Engineering, som det svenske utviklingsselskapet heter, jobbet med Hedmann-syklusen, dukket det opp en rekke spin-off ideer. Tilbakehenting av varmen fra eksos er en, dampkjøling er en annen, en hybrid der lagringsmediet er pneumatisk er en tredje.

Men den mest spennende akkurat nå er pneumatisk ventilstyring. Vi snakker om en vanlig firetaktmotorer, som trenger å slippe inn luft og drivstoff og å sørge for åpninger nok til å få eksosen effektivt ut.

Men vi snakker om ventiler uten en eneste kam i sikte, og der hele styre-enheten tar bare halvparten av den plassen et twin cam oppsett ville trengt, og med 30 prosent mindre masse.

I tillegg har man variabelt løft (mellom 8 og 14 mm på den enheten som er vist), og variable lukketider. Det arbeider med et lufttrykk på 3 til 16 bar, og er meget robust.

I motsetning til et hydraulisk system, er ikke en liten lekkasje noen krise, luft finnes det nok av, slipper det ut noe er det bare å øke trykket.

Det er ennå ikke gitt noen klare indikasjoner på i hvor stort grav forbruket vil bedres ved dette systemet. Sannsynligvis snakker vi ikke om mange prosent, selv om friksjonen i et vanlig ventilsystem er ganske høyt.

Men i den grad pneumatisk ventilstyring har vært brukt i for eksempel Formel 1 (Renault blant andre), har fordelene ligget i hvordan man kan trimme motoren til høyere ytelse.

Flere bilfabrikker tar nå del i disse forsøkene, men Königsegg er ikke nevnt blant disse.

Grunnen til at det allikevel er ganske logisk å mistenke Bård Eker for å ha hatt denne motoren i sine begeistrede tanker, er at sammen med Mads Hedman, BSc i Software Engineering, og mannen bak Hedman-syklusen, Anders Höglund, MScEngPhys med lang fartstid i Volvo Technology, og Jörgen Oldenstedt, sjef for Finnveden som produserer komponenter til tunge dieselmotorer, sitter Christian von Königsegg i styret for Cargine.

Det er vel sannsynlig at han har tatt med seg det han har forstått av denne motorutviklingen og diskutert den med sin nærmeste partner. Og da kan jeg også forstå hvorfor Eker virket så begeistret da han snakket om dette.

Powered by Labrador CMS