img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Auksjoner i Monaco-kø
Til helgen blir det vanskelig å velge. Tre auksjonshus skal ha fire auksjoner med klassiske biler og motorsykler oppå hverandre. Travle timer for lommebøkene.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2015).

Twitter RSS
bsgif
annonse

Det er liksom ikke tvil om at den forholdsvis nykommeren, RM Auctions (som ikke en gang er engelsk eller amerikansk, men kanadisk!) leverer det mest attraktive programmet. Fredag den 11. skal de auksjonere bort mer enn 100 Ducatier.

Dagen etter kommer bilene – katalogen alene veier et par kilo. Og blant de rundt 100 bilene, finner vi rundt 25 prosent Ferrarier – pluss en Ferrari-båt!

Men samtidig med Ducati-auksjonen – mange av syklene er uten utropspris – har Bonham sin auksjon. Den er mer i den leia jeg liker.

Først er det femti, eller no’ sånt, klokker, deretter er det 80 såkalte automobilia. Emaljeskilt, modeller, instruksjonsbøker, brosjyrer (reproduksjoner av gamle Ferrari-brosjyrer er verdsatt til 2000 kroner – folk er gærne), blader og bøker. 

Og så har de et muntert utvalg biler som inkluderer en Studebaker Avanti som har vært eid av designeren selv, legendariske Raymond Loewy. Og en AC Aceca coupé som en eller annen har kastet ut Bristol-motoren fra, og lagt inn en V-åtter i stedet.

En tidlig Cobra Coupé. Og selvfølgelig en melk&brød Ferrari som er bygget om til en GTO.

Og på lørdagen, mens RM begynner å banke bort alle sine blodrøde Ferrarier og Alfaer og Lanciaer, kommer Coys med sin. Her er det bare biler, og du finner det meste, fra Fiat 500 og oppover.

Riktignok uten de helt store høydepunktene, men du finner i hvert fall en argentinskbygget Bugatti 35B og en Aston Martin DB 4 GT Zagato, en av verdens virkelig sjeldne biler – bare at denne er bygget oppå en DB7.

En nydelig Lotus Elite som opprinnelig tilhørte den amerikanske Lotus-importøren Jay Chamberlain ser imidlertid ganske ekte ut.

De aller fleste Ducatiene kommer fra en privat samling og omfatter det meste. Fra beskjedne Cucciolo-mopeder til fabrikk-kjørte 888SBK. Og det toppes med en GP 10 sykkel, som Casey Stoner kjørte i fjor og en GP 11 sykkel som Valentino Rossi slet med.

Noe sier meg at den nye eieren av Ducati, Audi – representert ved Ducati-fanatikeren Ferdinand Piëch, kommer til å dra disse prisene i været.

Bilavdelingen til RM er selvfølgelig full av såkalte høydepunkter. En av Schumachers Formel 1-biler, en nydelig 1957-utgave av en 625 TRC med Scaglietti-skall som ble testet av Road & Track og en 375 MM Spyder fra 1953, tilhører nok de bilene med tosifret millionbeløp når klubben faller.

En «svensk» 206 Dino Spyder kan også bli spennende, og er et eksempel på hvor langt folk går for å få disse bilene «originale».

Da bilen var ferdig som konkurransebil i England ble den byttet inn hos importøren som solgte den til Sverige der den gikk til en fullstendig ukjent fører som så solgte den videre til en fyr fra Malmø, som ikke bare kjørte under navnet Team Bam-Bam, men som også greide å parkere den i grøfta på Knutstorp. Etterhånden endte den opp ganske sørgelig og med en slapp Volvo-motor.

Men den hadde jo et chassisnummer og er derfor, pr. definisjon, verdifull. Enda mer verdifull når man får Ferrari til å støpe nye blokker, etter originale tegninger, og bygget opp motorer som får det opprinnelige motornummeret og sertifikat fra Ferrari Klassisk. Dermed er man på nett igjen. Det skal bli spennende å se hvilken pris denne oppnår.

Høydepunktet i forhånds-hypen var imidlertid det RM kaller «Ferrari-båten». Et nydelig hydroplanskrog bygget i 1953 og som med Enzo Ferraris aktive støtte fikk en V12-motor på 4500 kubikk.

Samme motor som Ferrari vant sitt første Grand Prix med i 1951, bortsett fra at i marineutgaven hadde den også to kompressorer som økte ytelsen til astronomiske 502 km/t.

Og gjorde at båten kunne sette hastighetsrekord i klassen, på 242 km/t – en rekord som står den dag i dag. Mellom 1 og 1,5 millioner euro snakker vi om.

Den som får tilslaget på denne kan med rette lage seg en bak-på-bilen-sticker der det står: Min andre Ferrari er en båt. Kanskje kan han også notere at «Min tredje Ferrari er en motorsykkel» for det finnes faktisk også.

Men den – den eneste tohjulingen Ferrari (ved sønnen, Piero) tillot noen å bruke den steilende hesten på – ble solgt på en Bonham-auksjon i England for 85.000 pund. (Etter å ha ligget på eBay til 250.000!).

Nå er det verdt å nevne at, litt mer stillferdig finner det sted en auksjon på Ladenburg, ikke langt fra Karlsruhe i Tyskland.

AutoTechnik Auktion kaller de den, og dette er en auksjon for deg med liten garasje men stor bokhylle. Det ser for eksempel ut som du kan kjøpe deg en komplett samling Porsche-brosjyrer, helt fra de første spede tilbudene fra Gmünd-tiden.

Men katalogen er også stapp full av andre spennende ting, som originale Gordon Bennett-detaljer (og da er vi tilbake til forrige århundreskifte) eller blåkopitegninger av Cisitalias firehjulsdrevne Formel 1-bil forsøk fra 40-årene.

Det er en annen god ting også ved denne auksjonen – katalogen er ganske konkret og nøktern – når du leser Monaco-katalogene begynner du etter en stund å lure på hvilken planet du befinner deg på. 

Men for at du skal kunne sjekke ut dette selv:

Her er RMs Ducati Katalog

Her finner du bilene (og båten) som RM skal selge lørdag

Bonham-katalogen er her

Dette er Coys tilbud på lørdagen

Til sist kan du hvile deg med katalogen fra Tyskland

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: