Tips for sikker juletur

Vintermørke og skiftende føreforhold øker risikoen for ulykker i julestresset. Før juleferieturen bør bilen sjekkes, og spesielt viktig er det at vinterdekkene gir sikkert grep under varierende føreforhold.

Publisert Sist oppdatert

Mest hektisk blir trafikken de siste dagene før jul. Hjemturen blir mer avslappet – mange har fri i romjulen, slik at trafikken da fordeler seg over flere dager.

På tur til juleferie må bilen prestere betydelig mer enn i den daglige kjøringen mellom hjem og arbeidsplass. Nå skal hele familien være med, og bagasjerommet er som regel velfylt.

Ofte er turen lang, kanskje flere titalls mil før man er fremme. Noe av det aller viktigste før man starter, er å sjekke at dekkene gir trygt vintergrep.

- Mønsterdybden må være tilstrekkelig, og det er en både god og rimelig livsforsikring å forvisse seg om at dette er i orden. Loven krever minst tre millimeter mønsterdybde på vinterdekkene, men vi anbefaler fire millimeter som minimum for at dekket skal ha sikkert vintergrep, sier produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk.

Før turen starter må man også sjekke lufttrykket i dekkene. Nokian Tyres anbefaler at vinterdekk skal ha 0,2 bar (20kPa) høyere dekktrykk enn sommerdekk, siden trykket synker i kulde. Med riktig lufttrykk gir dekkene best mulig grep og kjøreegenskaper.

Er bilen tungt lastet, skal den ha 10-15 prosent mer luft i dekkene enn normalt. For lavt lufttrykk gjør kjøreegenskapene dårligere, samtidig som både drivstofforbruk og dekkslitasje øker.

Lufttrykket skal aldri sjekkes umiddelbart etter kjøreturen, men skal kontrolleres på kalde dekk. Lufttrykket bør sjekkes hver tredje uke.

- Man må også huske å undersøke hvor gamle dekkene er, fortsetter Hauge. - En god regel er at de ikke bør være eldre enn seks år – og uansett aldri over ti år gamle. Dersom man kjører lite om vinteren, kan dekkene se fine ut selv etter mange år, men gummiblandingen blir hardere med årene, noe som svekker vintergrepet.

Hvor gammelt dekket er, kan man se på dekksiden der det finnes en tallkode med fire sifre (DOT-merking). Eksempelvis betyr sifrene 1013 at dekket er produsert i uke 10 i året 2013.

Gode vinterdekk er den beste julegaven!
-
Dersom dekkene er slitte eller gamle, er det en god idé å kjøpe nye vinterdekk før juleferieturen. Dette er den beste julegaven, både for sjåføren og for resten av familien, sier Hauge.

- Ved kjøp av nye dekk er det viktig at man er bevisst og investerer i gode vinterdekk som gir sikkert grep under våre skiftende norske vinterforhold.

Ingen tunge ting i takboksen!
Det er mye som skal være med når bilen lastes for juleferien. Derfor utnytter man også plassen i takboksen. Der skal man bare legge lettere saker, fordi tyngre ting kan endre bilens tyngdepunkt og øke risikoen for skrens.

En skiboks veier 10-20 kilo, og på en bil i mellomklassen kan man høyst ha 100 kg taklast, inkludert vekten av boksen. I bilens instruksjonsbok kan man sjekke hvor høy taklast som er tillatt.

Andre ting som bør kontrolleres på bilen er lys og lyspærer, vinduspusserblader, olje, kjølevæskenivå og frysepunkt og spylervæskenivå. Selvsagt skal det være en god isskrape og snøbørste i bilen.

- Det er også nyttig å ha med snøskuffe, startkabler, lommelykt med friske batterier og refleksvester for alle. Husk også på å ha mobiltelefonen fulladet og at varseltrekanten er lett tilgjengelig i tilfelle uhellet er ute, anbefaler Hauge.

- Skal man kjøre ekstra langt, er det også lurt å ha med varme klær i tilfelle det oppstår en feil på bilen slik at man blir stående lenge på veikanten og vente på hjelp.

Når bilen er sjekket og familie og julegaver er om bord kan man rolig gi seg i vei. Sørg for å ha god tid, og glem ikke å ta en hvil med jevne mellomrom.

Sikker vinterkjøring betyr at man holder god avstand til bilen foran, tilpasser farten etter forholdene og unngår farlige forbikjøringer.

Føret kan skifte raskt og uventet underveis, så det gjelder å ha full konsentrasjon om kjøringen. Risikoen for glatte partier er størst i dalsøkk, skyggepartier, på broer, viadukter og veistrekninger som går nær vann.

Noen tips for juleturen:

  • Sjekk vinterdekkene og kjøp nye om mønsterdybden er mindre enn fire millimeter, eller om dekkene er for gamle.
  • Sjekk lufttrykket. Om vinteren bør trykket være ca. 0,2 bar (20 kPa) høyere enn om sommeren. Er bilen fullastet skal dekkene ha ytterligere 10-15 prosent mer luft.
  • Tunge ting skal ikke lastes i takboks. Dette kan forandre bilens tyngdepunkt og øke risikoen for skrens.
  • Sjekk lys og lyspærer, oljenivå, kjølevæskenivå og frysepunkt, samt vinduspusserbladene. Ha med rikelig med spylervæske.
  • Sjekk at isskrape, snøbørste, snøskuffe, startkabler, lommelykt med friske batterier og refleksvester er med i bilen. Sjekk også at mobiltelefonen er fulladet. På lange turer bør man ha med varme klar i tilfelle noe skjer slik at man blir stående lenge og vente på hjelp.
  • Sjekk vær og føre på strekningen før du starter.
  • Sørg for å ha god tid, og husk å ta pauser.
  • Kjør forsiktig, tilpass farten etter forholdene, hold god avstand til bilen foran – og husk å bruke blinklys!
Powered by Labrador CMS