Spenningen øker i Formel 1

Det er et utrolig race i Formel 1-miljøet. Ikke på banen kanskje, men i pengegaloppen. Nå skal nye aksjonærutbetalinger finansieres med et nytt lån på en milliard dollar.

Publisert Sist oppdatert

Moody’s Investor Service forteller at de nå overvåker ratingen av Delta Debtco Ltd.

Det er lite dramatikk i dette, for den samme scenen vi har sett mange ganger de siste årene er i ferd med å gjenta seg.

Via en ganske komplisert selskapsstruktur er det et aksjefond, CVC som fremdeles dominerer Formel 1-butikken. De har riktignok sakte solgt seg ned, men eier fremdeles 35 prosent.

Waddell & Reed er et annet firma som jobber i kapitalindustrien som i 2012 betalte 1,1 milliard dollar for 13,9 posent andel – de har senere kjøpt seg opp til 20,9 prosent.

Bernie Ecclestone-miljøet eier 13,8 prosent, noe som heter BlackRock eier nesten 3 prosent, og du og jeg eier 4,5 prosent. Det betalte vi 300 millioner dollar for i 2012 via det såkalte Oljefondet.

Så langt har ikke aksjonærene, i første rekke CVC, hatt noen grunn til å klage. CVC betalte nesten 1 milliard dollar for pakka i 2006. Kort tid etter refinansierte de dette kjøpet med et lån på 2,9 milliarder – deres opprinnelige kjøpesum ble betalt tilbake fra dette lånet.

Rett før Norge kjøpte seg inn, fikk aksjonærene en utbetaling på 850 millioner dollar, 421 av dem gikk til CVC. I desember samme år kom en ny utbetaling på 1,2 milliarder – CVC fikk 421 mill. Og da CVC tok hjem 116 millioner fra dividenden i 2013, hadde de fått totalt 4 milliarder ut av sin opprinnelige investering. Samtidig som de venter på nye 350 millioner når det nye lånet – som altså Moody’s er litt interessert i – er på plass.

For med dette lånet har hele den kompliserte F1-butikken en gjeld på 3,5 milliarder. Hold dette opp mot en omsetning som ikke er veldig transparent, for å si det sånn. Det eneste selskapet som har med driften å gjøre som leverer offentlige regnskap, heter Delta 2, mens de selskapene som driver med for eksempel reklame på banene og hospitality ved løpene er offshore-selskaper der lit er kjent. Men man regner med en samlet omsetning i fjor på 1,6 milliarder dollar.

Men problemet, som Moody’s ser det er at den eneste sikkerheten for lånene er en merkelig kontakt som sikrer F1-selskapene rundt CVC alle kommersielle F1-rettigheter frem til 2110.

Så her har vi en veldig høy gjeld i forhold til verdi (leverage heter visst det på finansspråket) samtidig som Moody’s peker på hvor avhengig man er av relativt få arrangementer, at man er helt avhengig av at denne driftkontrakten ikke brytes, at F1 har store oppgaver når det gjelder å gjøre seg tiltrekkende for fansen og utvide fan-basen, at det er usikkerhet om F1-ledelsen dels på grunn av Bernie Ecclestones høye alder og den pågående rettssaken mot ham i München, og at forretningsstrukturen er alt for komplisert til å kunne tilfredsstille krav til transparens.

De legger også til at det at de mistet 50 millioner TV-seere i fjor ikke er spesielt positivt, det skjedde etter at seertallet falt med 34 % i 2012.

Moody’s regner med at salg av reklame og spons ikke blir enklere så lenge Ecclestone-rettssaken pågår – det ser ut som den skal vare helt til oktober. Det er ikke kjent når en eventuell dom faller, men det er ikke noe som tyder på at den blir spesielt godt for kredittvurderingen, den heller.

Powered by Labrador CMS