Hyundai : Reddende engler - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img
5 bilder i galleri
Reddende engler
Hyundai benytter elektronikkshowet i Las Vegas til å vise sine nye UMV-er.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2019).

Twitter RSS
bsgif

Det er gode formål som ligger bak Hyundais nyeste teknologi. Dette er nemlig pod’er som skal ta seg frem der det nesten ikke går an å ta seg frem umiddelbart etter en naturkatastrofe.

De som driver med førstehjelp i katastrofeområder vet hvor viktige de første 72 timene er når det gjelder å redde liv.

Men på grunn av store ødeleggelser etter f.eks. skogbranner, jordskjelv, orkaner, flom, kan det være nærmest umulig for hjelpepersonell å ta seg frem til de rammede i tide.

Behovet for effektiv og rask transport i slike situasjoner er det som har sporet Hyundai til å utvikle sitt første kjøretøy med bevegelige bein.

«Elevate» er navnet på fremkomstmidlet Hyundai omtaler som en UMV (Ultimate Mobility Vehicle), og som fusjonerer teknologi fra elbiler og roboter – noe som medfører at hun kan ta seg frem på steder hvor selv de mest avanserte terrengkjøretøy må melde pass.

– Etter en tsunami eller et jordskjelv kan dagens redningsbiler bare ta personell frem til kanten av katastrofeområdet. Derfra må de klare seg til fots. Elevate kan kjøre til det samme området, og så ta seg videre frem ved å klatre over landskap eller betong som er ødelagt av naturkreftene, sier John Suh, visepresident med ansvar for Hyundai Cradle.

– Teknologien kan brukes i mange ande situasjoner enn ved naturskader. Funksjonshemmede som ikke har tilgang til egnet rampe for å komme seg ut av en bygning, kan booke en Elevate til å hente dem ved døra. Det er bare fantasien som setter grenser for hva en UMV kan brukes til.

 

Elevate er basert på en modulær eldrevet plattform, hvor man kan bytte ut øvre del for å tilpasse kjøretøyet til oppdraget den skal utføre. De robotiserte beina kan beveges i alle retninger og det sitter separate motorer i hvert hjulnav.

Dette gjør at den i tillegg til å rulle kan bevege seg både som pattedyr og som reptiler, og dermed bevege seg i alle retninger.

Beina foldes opp når man stiller om til vei-modus, slik at man kan bevege seg i motorvei-hastigheter, akkurat som en vanlig bil.

Men de unike egenskapene til Elevate er at den kan klatre over en 1,5 meter høy vegg, eller tråkke over en like bred kløft, ta seg gjennom all slags terreng med en sporvidde på inntil 4,5 meter mens de som er om bord hele tiden befinner seg i vater.

Elevate er ifølge Hyndai resultatet av lang tids forskning på «Last-Mile» teknologi og løsninger. 

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse

logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: