Fortsatt for lite refleksbruk - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Fortsatt for lite refleksbruk
Refleksbruken i Norge øker, men er fortsatt for lav. Det viser Trygg Trafikks årlige reflekstelling.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2019).

Twitter RSS
bsgif

Reflekstellingene for 2018 viser at andelen nordmenn som bruker refleks nå er oppe i 44 prosent. Det er en liten økning fra året før da tallet var 40 prosent. Trygg Trafikk karakteriserer utviklingen som treg, men positiv.

– Vi ser en svak, men jevn økning for hvert år. Hvis vi ser på de siste femten årene har økningen vært formidabel: fra bare 11 prosent i 2003 til dagens 44 prosent. Det er gledelig at stadig flere forstår at det å bruke refleks er det beste du som fotgjenger kan gjøre for å synes i mørket, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Men hun legger til at det er langt fra godt nok.

– Det betyr samtidig at godt over halvparten – 56 prosent – dropper refleksen. Det liker vi dårlig. Derfor håper vi å komme over 50 prosent norske refleksbrukere i år.

– Ikke la deg lure av gatelys!

Også i år viser tellingene at vi er flinkest til å bruke refleks langs landeveien, og det er også der den største økningen er. 2018-tallene viser nemlig at 54 prosent av alle nordmenn bruker refleks langs landeveien, mot 47 prosent i 2017.

I sentrumsgater er situasjonen en ganske annen. Bare 33 prosent bruker nemlig refleks i byen. Hansen advarer folk mot å tro at gatelys er en garanti for å bli sett.

– Det er en feilslutning å tro at du er synlig i gatelys. Sannheten er tvert i mot at lys fra gater, butikker og trafikk stjeler så mye oppmerksomhet at du som fotgjenger i praksis blir nærmest usynlig. En undersøkelse vi gjennomførte i 2018 i samarbeid med SpareBank 1 viste faktisk at 8 av 10 synes det er vanskelig å oppdage fotgjengere i mørket selv der det er gatelys, forklarer Hansen.

Oslo dårligst i klassen
Også i år skiller Oslo-folk seg ut som de dårligste refleksbrukerne med en andel på kun 22 prosent. Det er faktisk en negativ utvikling fra 29 prosent i 2017. Best ut kommer Nordland med hele 67 prosent, tett fulgt av Finnmark med 61 prosent.

– Oslo-folk har all grunn til å skjerpe seg. Husk at refleksen er akkurat like viktig i Oslo sentrum som den er langs landeveien i Nordland, avslutter Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

pic
 
toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: