Amsterdam

Göteborg

København

Hamburg

Amsterdam

Amsterdam

Øresundsbroen

København

Göteborg

Göteborg

Hamburg

Tanking

Den tyske grense

Et lite vannstoff-hikk

For virkelig å bevise at det ikke er noe garantert resultat av denne turen fra Hammerfest til Europa Vest med den vannstoffdrevne HydroGen3 fra GM blir vellykket, oppdaget de tidlig at en del av kalkylene var fullstendig på jordet.

Publisert Sist oppdatert

Og ikke før nå har Alfons avslørt en liten hemmelighet. Alfons Deser er vant til gasser. For Linde har han kjørt på kryss og tvers gjennom Europa i 20 år. Og Linde er gass, i vårt tilfelle hydrogen eller vannstoff. Han er den rullende tankstasjonen som HydroGen3 må bruke når det ikke er noe egnet stasjonært anlegg i nærheten. Og det er det sjelden, det er det som er et av de store problemene for å få hydrogenbilen opp å stå.

”Rullende bombe liksom… sier han der han står med armene over kors i riktig avstand fra bilen som nå blir fylt opp, mens han ser på den lille hvite skyen over bilen som snart forsvinner. Hydrogen forsvinner rett til værs, den lille gass-skyen der var riktignok iskald, dypfryst luft, men fullstendig uskadelig. Og to ganger tusen liter 253 grader kaldt hydrogen på planet affiserer ham ikke. ”Bensin er i virkeligheten meget farligere sier han.

Og så er det han forteller at ”GM hadde lagt opp til 250 km mellom tank-stoppene. Det viste seg å være litt for optimistisk”. Riktignok er de piggfrie vinterdekkene som satt på i Norge, for sikkerhets skyld, nå erstattet med dekk som ruller lettere. Men med fire personer om bord og bagasje og ganske frisk kjøring av journalist-sjåførene har man funnet ut at det er tryggere med stopp hver 200 km.

Så derfor var det lagt opp med et stopp rett ved Göteborg og den fyllingen skulle vare helt til Malmø-kanten, der bilen skulle fylles opp fra en av de to hydrogen-stasjonene som finnes i Sverige. Nok en gang fikk vi et eksempel på at denne turen var ikke kjørt en gang først for å sikre at alt skulle fungere, og at man var nesten garantert suksess. Sydkraft-stasjonen leverte hydrogen i komprimert form. Gal gassform, galt påfyllingsanlegg.

Omtrent som at diesel ikke går på bensin.

Så dermed måtte Alfons trå til igjen.

I hele verden er det i dag 74 hydrogenstasjoner for biler. 27 i Nord-Amerika og 11 i Japan. De fleste av de 14 som finnes i Tyskland drives av de bilfabrikkene som jobber med hydrogenbiler, og det er vel bare Ford og Porsche som ikke er aktive der nå. Mens det koster rundt 250.000 å bygge en stasjon som kan servere naturgass, og det begynner å bli så mange biler som også bruker det at det i dag er 415 slike stasjoner i Tyskland (skal bli 1000 i 2006) vil det koste ca. 800.000 å bygge en stasjon som også leverer hydrogen.

For å kunne betjene det GM mener vil bli en forretnings-svarende miks av hydrogenbiler vil det være nødvendig med flere enn 10.000 stasjoner i de 25 EU-statene. Her snakker vi altså mer enn 10 milliarder Euro. Ingen vil investere slike summer før det finnes kunder nok, og kunder blir det ikke før det finnes stasjoner.

Et av livets typiske høna- og egget-situasjoner som bilindustrien og myndighetene må finne en løsning på, dersom hydrogen-økonomien skal bli en realitet også for transport.

For vi kan jo ikke stole på at Alfons alltid vil stå klar med sin rullende tankstasjon.

Powered by Labrador CMS