Martinius Stenshorne

Norsk 12-åring ble italiensk mester

12 år gamle Martinius Stenshorne fra Hokksund sikret søndag sammenlagttittelen i det italienske mesterskapet i gokartklassen Mini 60.

Publisert Sist oppdatert

– Det var spennende og gøy, og har vært det store målet hele sesongen, sier Martinius Stenshorne beskjedent.

Gokartkjennere er imidlertid enige om at dette er en prestasjon helt utenom det vanlige. Og det blir spennende å følge dette talentet i Team Norway videre.

Ikke bare vinner han det italienske mesterskapet sammenlagt, men han tar også «the double» ved at han vant WSK Super Masters i vår, og er også en av de førerne som har vunnet flest heat og løp noensinne.

At Italia går for å være gokartsportens hjemland, og rundt 80 deltakere stilte til start i Mini 60 i de første løpene, gjør ikke prestasjonen noe dårligere. Heller ikke det faktum at erkerivalen Andrea Kimi Antonelli allerede har signert en juniorkontrakt med Formel 1-teamet til Mercedes.

– Formel 1 er min drøm også, sier Martinius.

Åres finaleløp i det italienske mesterskapet gikk på Pista Salentina helt sør i Italia. Før helgen ledet Stenshorne med 28 poeng på Antonelli, men det var stor spenning i luften ettersom finaleløpene ga 50 prosent flere poeng enn de andre løpene.

Det var Antonelli som vant tidkjøringen foran Stenshorne, og italieneren vant også begge de innledende heatene, mens Team Norway-føreren fra Hokksund ble nummer to og fire.

Dermed startet Martinius fra tredje startposisjon i den første finalen. Derfra kom han seg opp i en ledelse, og vant finalen.

Antonelli gikk over mål som nummer to, men fikk en straff på grunn av en kollisjon tidligere i løpet. Dermed ble han flyttet ned til sjuendeplass, og mesterskapet var avgjort i Martinius’ favør allerede før den siste finalen.

– Det var utrolig deilig. Da var det bare å kose seg i finalen, sier Martinius.

I den siste finalen snur man startrekkefølgen på de åtte fremste. Fra åttende startposisjon kjørte Stenshorne seg opp til en andreplass bak Antonelli, og noen tusendeler foran Brando Badoer – sønn av tidligere Formel 1-fører Luca – på tredjeplass.

Søndagens løp var det siste i Mini 60 for Martinius Stenshorne, som nå skal over i klassen OK Junior hvor Dennis Hauger herjet for et par år siden. I denne klassen kjøres det både EM og VM, og det blir satsingsområdet for Stenshorne i 2019.

I februar fyller han 13 år, så da blir det overgang til en raskere gokart. Men Stenshorne fortsetter sannsynligvis å kjøre for Parolin-teamet som han har gjort i år, de har nemlig gode resultater å vise til i OK Junior også.

Jeg kan love at vi kommer til å skrive mer om Martinius Stenshone, både her og i bladet Bil.