Din Bybil
Foto: NSB
Din Bybil
Foto: NSB
Din Bybil
Foto: NSB
Espen Dyb Løvold - daglig leder
Foto: Mads Kristiansen / NSB
Synne Homble, konserndirektør for Mobilitet og Reiseliv
Foto: Mads Kristiansen / NSB
Skjermdump 1 fra DinBybil app
Tilbudet ser omfattende ut ved første klikk ...
Skjermdump 2 fra DinBybil app
... men det blir et stykke å gå om man vil bruke bilen fra Skøyen stasjon eller vårt kontor (den blå prikken)

Nå er NSBs bybiler på plass

Du kan hente og levere hvor du vil, og betaler minuttpris for tiden du bruker bilen. NSB lanserer i dag sin nye tjeneste, Din Bybil der mobiltelefonen brukes som nøkkel. Det høres flott ut, men vil det fungere i praksis?

Publisert Sist oppdatert

Din Bybil, som er levert av NSB og danske GreenMobility, er Norges første såkalte «fri flyt» bildelingstjeneste. De 250 bybilene er plassert i Oslos gater, og er klare til bruk.

Men finner du en bil der du ønsker å hente den? Som for eksempel ved et kollektivknutepunkt? Det blir spennende å se.

«Din Bybil-appen viser til enhver tid hvor det står en ledig bil. Du låser opp bilen med appen og kan kjøre hvor som helst. Når turen er over, parkerer du innenfor sonen, og du betaler for minuttene du har kjørt. Parkering er gratis», heter det i en pressemelding for tjenesten.

Ønsker færre biler
– Dette er en stor dag for oss. Din Bybil er en viktig brikke i NSB-konsernets satsing på å tilby kundene reiser hele veien fra dør til dør, ikke bare til og fra stasjonen eller holdeplassen, sier Synne Homble, konserndirektør for Mobilitet og Reiseliv i NSB-konsernet.

– NSB-konsernet omfatter fra før både tog og busselskapet Nettbuss, og nå fornyer vi konsernet og utvider med nye kundevennlige løsninger. Vi ønsker å bidra til at det skal bli lettere å klare seg uten egen bil, fortsetter Homble.

Et eget selskap, NSB Bybil AS, er dannet for å drifte bybilene. Daglig leder i NSB Bybil, Espen Dyb Løvold, sier de skal gjøre sitt beste for at Din Bybil blir et positivt miljøbidrag til byen.

– Vi vil lage en bildelingstjeneste som Oslofolk elsker. Mange bruker bare bilen sin en gang iblant. Vi vil gjøre det enklere for folk å kvitte seg med privatbilen, og heller kombinere kollektivtransport med Din Bybil når du trenger det. Hvis vi lykkes blir det færre fossilbiler og bedre plass i byen vår, sier Espen Dyb Løvold.

Minuttpris
Bilene er den nyeste modellen av Renault Zoe. For å leie Din Bybil betaler du fem kroner minuttet, 749 kroner for én dag, eller 1499 kroner for 1200 minutter i måneden. Da er minuttprisen ned i kr 1,25 mens timeprisen så vidt sniker seg under kr 75,-

Parkering, strøm og forsikring er inkludert. Din Bybil har ansvars- og ulykkesforsikring, samt kasko- og tyveriforsikring. Du kan melde inn skader du finner på bilen før du starter turen.

Parkeringssone
Parkeringssonen dekker Ring 3 og litt til. Du kan parkere innenfor sonen på alle offentlige parkeringsplasser som ikke har tidsbegrensning, deriblant beboerparkering, samt på «Hotspot» parkeringsplasser.

Hotspots, som er reserverte parkeringsområder med lademuligheter, finner du ved Vulkan, Vika, Filipstad, Fornebu, Nydalen, Schweigaardsgate, Paleet, Byporten og Colosseum. NSB jobber med å etablere flere hotspots.

Appen heter «Din Bybil» og kan lastes ned gratis i App Store eller Google Play. Du registrerer førerkort og betalingskort i appen, og når alt er godkjent har du tilgang til 250 biler med mobilen.

I praksis
En kollega har lovet å teste ut tjenesten i praksis, og vi kommer tilbake med hans erfaringer senere. Selv har jeg lastet ned appen for å få et inntrykk av hvor lett det er å finne en ledig bil i nærheten av Skøyen stasjon som er 8-10 minutters spasertur fra Bilforlagets kontorer.

Ved første øyekast vrimler det av grønne biler i kartet som kommer opp, men når jeg innskrenker radien til å dekke rundt 10 minutters gange fra Skøyen stasjon, sitter jeg igjen med ett eneste alternativ.

Jeg kommer neppe til å bruke en tjeneste der jeg må spasere 10-15 minutter for å hente en bil jeg bare skal bruke til en kort kjøretur. I alle fall ikke så lenge det står taxier i hopetall like utenfor stasjonen, samt eget stativ med bysykler.

Powered by Labrador CMS