Michelin Uptis

Michelin Uptis

Michelin Uptis

Michelin Uptis

Michelin Uptis

Michelin Uptis

Michelin Uptis

Michelin Uptis

Michelin Uptis

Michelin Uptis

Michelin Uptis

Michelin Uptis

Goodyear BH03

Goodyear BH03

Sumitomo Energy Harvester

Gode dekk-ideer

Forslag til luftfrie, punkterings-sikre dekk har vi sett før, men det betyr ikke at det heller ikke blir noe av Michelins siste forslag. Og Sumitomo har en plan om å samle energi fra den friksjonsjobben dekket utfører.

Publisert Sist oppdatert

La oss ta energi-samlingen først. Det er vanvittig mye av det som er bevegelser i bilen som bare forsvinner. Stort sett i form av varme som ender ute i naturen.

Bevegelse er energi, så varmetap er energitap.

Vi har hatt tilløp til smart bruk av slik energi, for eksempel en generator som samlet opp strøm fra opphengningen som gikk opp og ned hele tiden. Eller en som brukte bakakselens bevegelser til å pumpe opp luftputer der bak dersom man skulle kjøre med henger. Eller Goodyear som med sin BH03 viste noen piezo-electro materialer bakt inn i et dekk – de skulle også gjøre om varme til elektrisitet.

Det er denne ideen Sumitomo nå vekker til live igjen, men i en meget enklere form enn Goodyears.

Spør ikke meg hvordan det virker, her er både en gruppe ved University of Wisconsin-Madison og Kansai Universitetet i Japan inne i bildet, men jeg kan gjenta beskrivelsen.

Denne kan brukes på alle dekk, fordi ideen er å legge en egen energioppfanger inne i dekket.

Når dekket ruller bortover og deformeres med stadig endret fotavtrykk, oppstår visstnok noe som heter friksjons-lading. Det er dette feltet – eller hva det er – som den lille dingsen skal fange opp og sende videre som strøm nok til å kunne mate utstyret om bord i bilen.

Ikke hold pusten mens du venter på dette fremskrittet. Ikke på det luftløse dekket heller, men det er allikevel ingen grunn til ikke å se nærmere på Michelins Uptis.

Uptis? Kanskje det betyr noe?

Jovisst. Her har ordkunstnerne vært på ferde igjen: Unique Puncture-Proof Tire System, for sikkerhets skyld.

Hjul og felg er ett, 3D-printet av organiske materialer slik at det kan gjenbrukes eller oppgraderes.

Det finnes ikke noe luftkammer der, hjulet har en egen struktur hvis jobb det er å holde bilen oppe. Komfort og sikkerhet er de to andre parameterne. Og hjulet er selvfølgelig koblet opp slik at det hele tiden kan fortelle om hvordan det står til.

Står det dårlig til kjører man innom en Michelin-stasjon med printer som kan bygge om hjulet, gjøre det egnet for nye oppgaver for eksempel – motorvei i stedet for vinterkjøring kanskje?

Det hele er en utvikling av deres opprinnelige (2017) VISION-dekk der vi blant annet hørte at det skrotes 200 millioner dekk hvert år – 20 prosent av dem fordi de er mishandlet med punktering eller feil dekktrykk.

Slike avfallsfjell vil det også kunne bli slutt på med en gjenbrukskonstruksjon som denne. Og med stadig mer av mikroplast-problemet som peker i retning av dekkskroting begynner det kanskje å haste med å finne et alternativ.

Michelin presenterte sin Uptis sammen med GM. De to kjempene sa at de jobbet for å ha dekket klart på noen av GMs personbiler i 2024.

Powered by Labrador CMS