Aiways – Kineseren som definerer nøktern - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img
5 bilder i galleri
Aiways – Kineseren som definerer nøktern
I går fortalte vi om Nio. Her skal vi ta for oss den neste kineseren i Norge, Aiways. Det er antakelig ikke mulig å komme lenger unna Nios overflødighetshorn.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2021).

Twitter RSS
bsgif

Vi kom tidlig borti Aiways og har fulgt dem gjennom den europeiske typegodkjenningsprosessen.

Les mer: Gjensyn med Aiways

Litt imponert har vi vært av deres forsiktige inngang på forskjellige markeder, først som leiebil på Corsica, deretter via en elektro-kjede i Tyskland og deretter Frankrike.

Les også: Slik blir Nio-opplevelsen

Nå som Norge rykker stadig høyere opp på ballkortet til denne spennende kineseren, kan det være interessant å se på hvordan de løser distribusjon og service-markedet i detalj.

Deres ferskeste marked, Frankrike, gir en god indikasjon.

Kravene til distributør er ikke åpenbare. I Frankrike er det et meget ubeskrevet blad som heter Car East France som er sentrum for virksomheten. Selskapet virker mer som en agenturforretning enn som en importør.

Leder i selskapet heter Serge Cometti.

Han har tidligere drevet stort i utleie av elektriske golfkart-liknende kjøretøy, men er helt uten åpenbar erfaring fra bilimport/distribusjon. Han startet imidlertid med MG for Frankrike tidlig i fjor. Fra 7. mai og ut 2020 solgte han 656 MG – alle batterielektriske.

Han fulgte opp med Aiways i januar i år. Fra et annet lokale i Paris. Her snakker vi ikke akkurat om en Space eller et Room eller en Club eller House, slik andre kinesere legger opp til. Her er det et ‘høl i veggen’ på 70 kvadratmeter og tre ansatte.

Men han har i hvert fall fått den lokale borgermesteren til å reservere to parkeringsplasser for demonstrasjonsbiler – eller kundens egne biler – utenfor butikken.

Her er en forsmak på Aiways andre modell

Som vanlig med Aiways er det ikke snakk om lokaler i resten av landet. All kontakt skjer på nett, men hvis man ønsker å ta på, eller prøvekjøre en bil blir man kontaktet av GENIUX UX2 – en allerede eksisterende tjeneste som i samarbeid med store distributører som blant andre BMW eller Skoda kjører en prøvebil hjem til deg.

Selskapet jobber over hele Frankrike og driver en på-døra tjeneste, men deltar overhodet ikke i transaksjonene.

(saken fortsetter)

Servicemarkedet er overlatt til flere kontraktører som alle er forpliktet til å bruke originale deler fra Aiways. (Men det er verd å merke seg at bilen har 150.000 km eller fem års garanti. Og på batteriet garanterer man minst 75 % kapasitet etter åtte år eller 150000 km).

Feu Vert er en omfattende servicekjede som er gode på å hente og bringe hjemme. Og for Aiways gjør de vedlikehold hos kunden.

Nyoppstartet GoMecano er spesialister på reparasjoner – også hjemme hos kunden

Karosserijobber ligger under AD Carrosserie – en stor kjede som samarbeider med Groupe Albax/le Cocq.

Det hele er svært lowkey, og selvfølgelig avhengig av at en rekke ledd, som egentlig ikke har forbindelse med hverandre, fungerer tilfredsstillende.

Det er ganske interessant at med denne hands-off oppskriften har Aiways droppet alle de ellers så vanlige svada-ambisjonene om Kundereise eller Kundeopplevelse.

Om det er en suksess er en helt annen sak. Her snakker vi om en startpris på € 28.000 og beskjedne 63 kWt batteri for en motor på 140 kW. Men skalerbar hele veien – også prisen.

I fjor ble det solgt til sammen 282 kinesiske biler i Europa under fellesbetegnelsen «andre». Umulig å si hvor mange av dem som var Aiways.

I Kina kom salget i gang i juni i fjor. Totalt ble det solgt 2.600 biler der i 2020.

Men hvis du spør om hva jeg tror mest på, type-Nio eller type-Aiways, er jeg ikke i tvil om at jeg ville satse på den siste.

Dødskysset for Aiways antakelig. Jeg har aldri trodd på det overstadige – og har tapt hele veien.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse

Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: