img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny

    ANNONSØRINNHOLD
bilde
6 tips til deg som skal kjøpe bruktbil
Skal du kjøpe bruktbil? Da er det flere ting som er viktig å huske på underveis i prosessen. Her gir vi deg våre 6 beste tips til bruktbilkjøpet.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet BilAutofil (1996-2022).

Twitter RSS
bsgif

Ikano Bank tilbyr blant annet forbrukslån og refinansiering. Flere bruker lån uten sikkerhet til å betale for eldre biler. Her deler vi våre beste tips til deg som skal kjøpe bruktbil.

Nominell rente fra 7,9 % til 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering. Lånebeløp fra 25.000 til 400.000. Løpetid for forbrukslån er fra 1 til 5 år. Priseksempel: 180.000 kr o/5 år til nominell rente 8,9 % gir effektiv rente 10,12 %, kostnad på 47.785 kr, totalt 227.785 kr å betale tilbake.

1. Spar tid ved å tenke behov først

Aller først bør du ta deg tid til å tenke nøye gjennom hva slags bil du trenger. Da kan du spare både tid og penger. Tenk på hva du trenger nå og fremover. Hvis du ikke har barn, så trenger du kanskje ikke familiebil akkurat nå, men hva skjer om noen år?

2. Se etter biler som har kjørt under 100 000 km

Man kjøper bruktbil fordi det er billigere enn en splitter ny bil. Samtidig har bruktbiler ofte mange utgifter. Turene til verkstedet er gjerne hyppigere og dyrere.

Se gjerne etter biler som har kjørt under 100 000 km.

Dette er nemlig “det magiske tallet” når det kommer til bruktbiler. Etter 100 000 km kommer gjerne de dyreste reparasjonene. Allikevel er ikke nødvendigvis disse bilene mye dyrere enn biler som har kjørt 200 000 km.

Betyr dette at du må styre unna biler over 100 000 km? Som regel er det lurt, men flaks kan også spille inn når det kommer til bruktbiler. Noen biler kjører i årevis uten problemer, andre får trøbbel lenge før 100 000 km.

3. Les annonsen nøye

Det er veldig viktig at du får med deg alt som står i annonsen. Du har ikke rett til å klage i etterkant på noe som allerede er opplyst om. Derfor bør du lese alt sammen, flere ganger!

Du kan riktignok klage dersom du oppdager mangler i ettertid. En mangel betyr at bilen ikke samsvarer med det som står i avtalen. Dersom dere ikke har en avtale, ser man på hva man normalt kan forvente av en bil med samme kilometerstand, pris, årsmodell og lignende.

Om du kjøper fra en privatperson, gjelder kjøpsloven. Her har du en reklamasjonsrett på 2 år. Regelverket er annerledes om du kjøper fra en forhandler. Da er du dekket av forbrukerkjøpsloven og har en klagefrist på 5 år.

4. Undersøk og prøvekjør bilen – gjerne med noen som kan bil

Du bør aldri kjøpe bilen uten å ha sett på den først. I tillegg bør du utvilsomt be om å få prøvekjøre bilen før du kjøper. Da kan du legge merke til eventuelle problemer. Det er lurt å:

  • lytte til motorlyden og andre lyder (f.eks. i krappe svinger)
  • kjenne om giringen er normal
  • teste bremsene godt
  • kjøre bilen i ulike hastigheter og i ulike miljø
  • sjekke at alle førerstøttesystemer fungerer
  • sjekke elektronikk og andre funksjoner

Du får dessuten en god mulighet til å se om bilen passer for akkurat deg. Bilen kan være i perfekt tilstand, men kanskje er det en detalj som ikke stemmer. Slike detaljer kan være verdt å sjekke ut før du kjøper bilen.

Eksempelvis kan takhøyde være vanskelig å få noe klart bilde av uten å faktisk sitte i bilen. Kanskje girspaken er plassert annerledes enn du er vant med. Eller vasker vindusviskerne ruta i en vinkel du ikke liker?

5. Planlegg hvordan du skal finansiere bilen

Har du planlagt hvordan du skal finansiere bilen? Noen sparer opp på forhånd, mens andre heller tar opp lån. Når det kommer til bruktbil, har du i prinsippet to muligheter:

  • billån (lån med sikkerhet)
  • forbrukslån (lån uten sikkerhet)

Et billån er et lån med sikkerhet i bilen du kjøper. Slike lån kan ha noe lavere rente enn forbrukslån, men har ofte visse betingelser. Disse kan gjøre billån uegnet for eldre bruktbiler.

Flere utlånere krever nemlig at bilen ikke er mer enn 6 år gammel. Du må som regel kaskoforsikre bilen også. Problemet er at mange eksperter anbefaler å droppe kaskoforsikring på eldre biler.

Ifølge Hallgeir Kvadsheim, kjent fra blant annet “Luksusfellen”, bør du ikke ha kasko på biler som er verdt mindre enn 100 000 kr. Istedenfor foreslår han å sette av pengene du ville betalt til forsikringsselskapet på en egen konto. Dersom du kjører feilfritt et år, kan du fortsette å spare eller bruke pengene på noe annet.

6. Skriv kontrakt

Det er lurt å skrive kontrakt med selger før kjøpet. Her kan dere skrive ned alt dere har avtalt. Med en kontrakt blir alt dere har snakket om skriftlig. Dersom det blir problemer i etterkant, kan du referere til kontrakten.

Om Ikano Bank

Ikano Bank startet som IKEAs egen bank. Banken bygger fortsatt på noe av den samme filosofien som IKEA er bygget på: Inte för de rika, men för de kloka. Banken ønsker vanlige mennesker med vanlige behov som kunder.

Ikano Banks norske kontor åpnet i Asker i 1991. Banken tilbyr refinansiering, forbrukslån og kredittkort for privatpersoner, samt innkjøpskort og leasing for bedrifter.

Les mer om:

Forbrukslån hos Ikano Bank

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix