AIXAM - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
AIXAM
Opprinnelig hadde vi ikke tenkt å ta med mopedbiler i BilNorges merkeoversikt. Men fordi de begynner å synes på norske veier og du kanskje lurer på hva du ser, finner vi det riktig å presentere de merkene som har norske importører. Og det merket som så langt i 2001 har solgt mest av alle her til lands, er franske Aixam.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif
Navnet henspeiler på byen som fabrikken ligger i, Aix-les-Bains, mens emblemet består av merkenavnet med en stor A i bakgrunnen, begge i hvitt, på en mørk blå, sirkulær bunn med en hvit og rød ring rundt. Franske farger, med andre ord.

Fra konkursbo til markedsleder
Det hele begynte i Lyon i 1976, med lukkede 3-hjulere utstyrt med 50 ccm Sachs-motorer. Den gang var navnet Arola, og etter et par år dukket det fjerde hjulet og en Motobécane-motor opp. Karrosseriet ble hele tiden oppgradert til noe mer hipt enn forgjengeren, hvilket førte til at både dimensjonene og vekten etter hvert økte, og de siste Arola-modellene var oppe i 125 ccm før firmaet gikk bankerott i 1983, kort etter å ha flyttet til Aix-les-Bains. Produksjonen hadde til da vært oppe i 4000 enheter årlig.

Oppkjøperne av konkursboet var ikke sene med å ta tak i det samme markedet, men nå med en dieselmotorisert bil på 325 ccm og med toppfarten plombert på 45 km/t for å godkjennes som ”førerkortfrie” mopedbiler. Året etter kom en raskere 400-kubikker og i 1987 tok Aixam 35% av det franske mopedbilmarkedet, nok til å vriste markedslederposisjonen fra Microcar.

Nå tok fabrikken sjansen på å lage noen kraftigere versjoner som det riktignok krevdes førerkort for å kjøre, men som hevet imaget med bl.a. 2- og 3-sylindrede motorer opp til 600 ccm og vannkjøling. Dessuten besto Aixam-modellene kollisjonsprøver i 48 km/t med glans, og i 1992 kom en 4-seters utgave.

Akkurat som konkurrenten Ligier, som bl.a. hadde vært involvert i Formel 1, slo Aixam til i den andre enden av skalaen med en supersportsbil under merket Mega. Også dette gjorde godt for imaget.

I 1997 kom en helt ny modellrange, Evolution, som utseendemessig minnet om Renault Twingo i Th!nk-format. Det er fortsatt disse modellene som er aktuelle i oppdatert format. Aixam 300 og 400 er 2-seters mopedbiler med henholdsvis 1- og 2-sylindret motor, mens 500 er en 4-seter med fartsbegrensning på 75 km/t. Cabrioletversjonen MAC finnes med både disse tre dieselalternativene og en 1-sylindret bensinmotor på 340 ccm.

Med dagens utvalg, som nå kalles Innovation, har Aixam nådd 49% av det franske og 40% av det europeiske mopedbilmarkedet. Årsproduksjonen ligger på rundt 12.000 enheter.

Importør i Norge er Eiker Motorshop.

FOTOALBUM: (Klikk for store bilder)

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: