HEULIEZ - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
HEULIEZ
Mange bussprodusenter har i årevis befunnet seg i grenselandet mellom karosseribyggere og fabrikker for komplette kjøretøyer med prefabrikkerte tekniske komponenter. Utviklingen har gått fra påbygde busschassiser mot stadig mer selvbærende enheter.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif
Heuliez Bus er blant de som aldri har laget alt fra bunnen av, men som aldri har hevdet det heller. Den franske Heuliez-familien begynte som smeder tidlig på 1800-tallet, og fortsatte over i vognmakeri. Logoen deres, som er fra 1920, viser da også en hestetrille. I 1923 overtok Louis Heuliez som 4. generasjon i rekka driften etter sin far Adolphe og utviklet bl.a. en ny vulkaniseringsmetode for massive gummiringer på artillerihjul, som den gang var nærmest enerådende på tungbiler.

Spennende karosserier
To år senere bygde Heuliez sitt første bilkarosseri på et Peugeot 177 B-chassis, en Ford varebil sto klar i 1928,men det skulle drøye helt til 1932 før et helt busskarosseri med reisverk av trespanter sto ferdig. Fem år etter produserte Heuliez busskarosserier helt i stål.

Femte generasjon Heuliez, Henri, overtok i 1947 og allerede året etter tok bedriften steget opp til luksuriøse langtursbusser, bl.a. på Citroëns P45-chassis. Karosseriene var både elegante og fantasifulle, en konsekvens av denne kreativiteten ble at Heuliez særlig i årene 1948-52 ofte fikk i oppdrag å lage reklamebiler formet som selve salgsartikkelen; det være seg en flaske, en tube eller en sko. Disse kjøretøyene er verd en billedbok alene.

Reklamebilene skaffet også Heuliez selv masse reklame, men det var bussene som sikret inntektene. Heuliez ble oppdelt i egne divisjoner for bybusser, turbusser og spesialkjøretøyer for eksempelvis opprørspoliti.

Over til volumproduksjon
I 1967 mottok fabrikken den franske presidents pris for sitt turbusskarosseri til Saviem GT 1000. En samarbeidsavtale med Mercedes-Benz førte til en stor serie O 305 bybusser på 70-tallet, men i 1980 sto bussfabrikken igjen på egne ben. Disse bena var ikke av de støeste, allerede to år etter ble det inngått samarbeid med Renault V.I., som Heuliez bygde over 2000 GX 107-busser for fram til 1996. Da Volvo forlovet seg med Renault V.I. i 1991 kom også den svenske partneren inn i bildet, men Renault overtok også Volvos Heuliez-aksjer i 1998.

En egen divisjon for personbiler, særlig spesielle karosserivarianter som cabrioleter, limoer, ambulanser og drosjer for de tre store franske merkene ble opprettet i 1970. Det samme ble en divisjon for kjøretøyer til flyplasser og et design- og prototypstudio. Mopedbiler kom snart på programmet, mens soltakproduksjon i samarbeid med Webasto ble innført i 1978.

I januar 1999 ble Heuliez Bus underlagt Irisbus Group, den felles bussdivisjonen til Renault V.I. og IVECO. Access Bus-linjen er lavgulv bybusser med komposittplater på ramme av rustfritt stål.

Dagens bussrange består av GX 117-serien med Heuliez chassiser og IVECO motorer, samt de større GX 317-utgavene på Renaultchassis med motoralternativer fra IVECO (Euro 3), Renault (CNG) eller DAF (LPG). I tillegg kommer minibusser, spesialkjøretøyer og ombygde personbilmodeller.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: