Kjøp av bruktbil - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
Kjøp av bruktbil
Går du i tanker om å anskaffe deg en bruktbil, er det en del forhold du skal være oppmerksom på. BilNorge gir deg en oversikt over hva som er viktig å sjekke før en eventuell avtale inngås.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif
Trygt og enkelt kjøp via BilNorge
Bilene som annonseres i BilNorges hovedbase selges av norske merkeforhandlere, det vil si autoriserte forhandlere som også selger nye biler av ett eller flere merker og som derfor har eget eller er tilknyttet et autorisert verksted. Disse har som regel lang erfaring i salg av både nye og brukte biler og vil derfor legge forholdene til rette for en bekymringsfri handel. De vil også gi deg nødvendig assistanse dersom problemer skulle oppstå etter at du har tatt bilen i bruk.

Når du har søkt deg frem til et objekt du finner interessant på BilNorge, vil du under merknader kunne lese deg til om prisen inkluderer omregistreringsavgift eller ikke. Dette er en svært viktig opplysning, siden omregistreringsavgiften på nye biler i verste fall kan utgjøre nesten 20.000 kroner (KLIKK HER for oversikt over omregistreringsavgift). Du vil også finne en anmerkning som viser om årsavgiften er betalt eller ikke. Årsavgiften skal ikke betales om igjen dersom tidligere eier har betalt for inneværende år.

De fleste merkeforhandlere vil også kunne gi deg en tilstandsrapport for bilen og ordne alt med hensyn til forsikring, omregistrering etc. Ofte vil de også kunne tilby deg garanti for en kortere periode dersom bilen er av nyere årgang. Disse faktorene bør vektlegges når du vurderer om din neste bil skal kjøpes fra en merkeforhandler eller om du skal kjøpe privat for muligens å spare noen tusenlapper. Dersom du kun er opptatt av pris bør du i alle fall ta hensyn til kjørelengde og utstyr samt bilens generelle tilstand for å kunne gjøre en reell sammenligning.

Andre forhandlere
I tillegg til merkeforhandlere finnes det også mange rene bruktbilforhandlere. En del av disse kan gi et tilsvarende tilbud som det merkeforhandlerne tilbyr, men de kan også være mindre seriøse og uten nødvendig kunnskap og erfaring. Noen bruktbilforhandlere driver egne verksteder mens andre ikke gjør det, og dette er også forhold du bør vektlegge ved valg av salgssted.

Be om tilstandsrapport, garanti og sjekk om bilen har heftelser (KLIKK HER for å komme til Brønnøysundregistrene). I tillegg bør du ta den med deg innom en teststasjon dersom du ikke selv innehar nødvendig kompetanse for å vurdere bilens tilstand. Noen hundrelapper brukt på en test, kan spare deg for mange tusenlapper senere. Les for øvrig våre råd under privat kjøp.

Privat kjøp
De laveste prisene får du muligens ved privat kjøp, men det er også den formen for handel som inneholder størst risiko og hvor det er lettest å bli lurt.

1. Sjekk heftelser
Dersom du har funnet frem til en bil du er interessert i å overta på privatmarkedet, bør du først sjekke om det hviler heftelser på bilen. Det gjør du ved å KLIKKE HER eller ved å ringe Løsøreregisteret i Brønnøysund på et av følgende nummer:
- Tlf dagtid: 7500 7500
- Datatelefon (døgnåpen): 7500 7502

2. Tilstand
Få har tilstrekkelig kunnskap til selv å vurdere om en bil har skjulte skader, rust eller andre mangler. Du bør derfor gjøre avtale med selger om at bilen skal sjekkes på en teststasjon før endelig avtale inngås. Teststasjonene tilbyr som regel drop-in kontroll som kan foretas mens du venter. Avholdt periodisk EU-kontroll sier ikke noe om bilens generelle tilstand, dvs. små feil eller mangler etc.

Dersom du fortsatt er like interessert i bilen og er enig med selger om alle detaljer, er det på tide å inngå en avtale.

3. Kjøpekontrakt
Inngå alltid en skriftlig kjøpekontrakt, og pass på å få med alle detaljer som er avtalt mellom dere. Bruk gjerne BilNorges kjøpekontrakt som du kan laste ned fra DENNE LINKEN. Kontrakten lages i to eksemplarer som begge undertegnes originalt av kjøper og selger.

4. Salgsmelding
Salgsmeldingen er det offisielle dokumentet som viser at handelen har funnet sted. Du kan laste ned blanketten fra Statens vegvesen på DENNE LINKEN. Skjemaet fylles ut i ett eksemplar som underskrives av begge parter, og selger sørger deretter for å levere eller sende dette til den lokale Trafikkstasjon, tidligere Biltilsynet, hvor bilen skal omregistreres innen 3 dager etter at eierskiftet har funnet sted.

5. Forsikring & Finansiering
Før bilen kan registreres på ny eier må den også forsikres. Det finnes mange forskjellige tilbud på forsikring, så ta en ringerunde og sjekk hva det vil koste å forsikre din nye bil. Kjørelengde og hvilken egenandel du er villig til å betale ved eventuelle skader er faktorer som påvirker forsikringens premie.

Dersom du er medlem av en bilorganisasjon vil det som regel medføre rimeligere forsikring i samarbeidende selskap, men det er ingen garanti for at dette er det rimeligste alternativet for deg. Under Biløkonomi på BilNorges hovedmeny (KLIKK HER) finner du en oversikt med telefonnummer til de fleste norske selskap. Her finner du også en oversikt over finansieringsselskap (KLIKK HER) som kan hjelpe deg med bilkjøpet.

Når du har ordnet ovennevnte punkter er det på tide å besøke din lokale trafikkstasjon, det som tidligere het Biltilsynet.

6. Omregistrering
Til trafikkstasjonen må du ha med deg følgende:

  • Gammelt vognkort. Det skrives et nytt vognkort på ny eier.
  • Salgsmelding som nevnt over.
  • Legitimasjon med personnummer (eller firmaattest dersom bilen skal registreres på næring).
  • Kvittering for betalt årsavgift (fra tidligere eller ny eier).
  • Kvittering for betalt omregistreringsavgift. Se ovenfor for beregning av beløp.
  • Erklæring fra ditt forsikringsselskap (sendes elektronisk) om at bilen er forsikret.
  • Bevis for at bilen er EU-kontrollert (dersom den er 4 år eller eldre).

BilNorge ønsker lykke til, og håper vi har gjort handelen din litt enklere!

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: