Mazda3
Foto: Stein Pettersen
Mazda3
Foto: Stein Pettersen
Mazda3
Foto: Stein Pettersen
Mazda3
Foto: Stein Pettersen
Mazda3
Foto: Stein Pettersen
Mazda3
Foto: Stein Pettersen
Mazda3
Foto: Stein Pettersen
Mazda3
Foto: Stein Pettersen
Mazda3
Foto: Stein Pettersen
Mazda3
Foto: Stein Pettersen
Mazda3
Foto: Stein Pettersen

Alternativ kjøreglede til fornuftig pris

Mazda3 overbeviser med gode kjøreegenskaper. Til tross for at vi snakker om en kraftig ansiktsløftning oppleves den som en svært moderne bil.

Publisert Sist oppdatert

Hva slags bil er dette?

Mazda3 er basert på samme plattform som tidligere, men svært mye - ikke minst i chassiset - er nytt. Hele bilen fremstår som mer sportslig, både utseendemessig og ute på veien.

LES VÅRE FØRSTEINNTRYKK HER

Vår testbil var utstyrt med 1,6-liters bensinmotor på 105 hester og manuell gearkasse.

Den såkalte Golf-klassen med kompakte småbiler er beinhard, og Mazda3 plasserer seg ganske i midten når det gjelder plass, både i baksetet og i bagasjerommet.

Mazda er en av hverdagsbilprodusentene som jobber best og mest med vektreduksjon, og de har klart å redusere vekten med ca 15 kg på nye Mazda3. Dette sammen med mer effektiv aerodynamikk, gjør at man oppnår redusert forbruk og dermed lavere CO2-utslipp.

I høyeste utstyrsnivå, som Mazda kaller AdvancePlus, får du en svært velutstyrt bil til 244.000 kroner.

Hvordan er den?

Mazda har gjennom svært mange år bygget opp et rykte om å levere feilfrie og bra biler. Merket har nok til en viss grad blitt sett på som traust og kjedelig, litt i samme klasse som Toyota.

Derfor kan man i første omgang bli litt overrasket over hvor mye kjøreglede som bor i denne bilen. Men da har man kanskje glemt at Mazda også er merket som har MX-5 og RX-8 i modellprogrammet.

Det er ingen tvil om at ingeniørene til Mazda har tatt med seg litt av den kunnskapen man har bygget opp gjennom disse to modellene.

105 hester gjør imidlertid ikke Mazda3 til noen sportsbil. Motoren spinner stille helt opp til 6600 o/min før den treffer turtallssperra. 0-100 på 12,2 sekunder er ikke akkurat avskrekkende, men mellomakselerasjonen er helt grei.

Den trekker helt fint fra ganske lave turtall, og trekker omtrent så langt som du forventer av en bil som denne.

Litt uvant er det at turtallet går så sakte ned når man slipper gassen, dette er en av metodene som brukes for å redusere utslippene.

Gearkassen fremstår som helt grei, utvekslingen står greit til bilen, men den kunne vært enda litt mer presis.

Bremsene er overraskende gode, og de er både lette å porsjonere ut, samtidig som det kjennes ut som de har mer enn godt nok bitt til å stoppe bilen raskt og presist.

Vi nevnte kjøreglede i innledningen, og det er særlig styrefølelsen som bidrar til denne. I tillegg er grepet godt, også når du presser bilen gjennom svingene.

Du kan forholdsvis greit balansere bilen ved hjelp av gasspedalen, men fordi turtallet går så sakte ned, får du ikke noen annen effekt av å bråslippe gassen, enn at bilen nikker forsiktig med nesen.

Bilen dekker godt over at den er tyngst foran, og kombinasjonen mellom komfort og noe som med litt velvilje kan kalles sportslighet, fungerer godt.

Designmessig har Mazda3 fått et betydelig løft. Bilen ser mye mer aggressiv ut med skarpere kanter og en front der du kjenner igjen mye fra RX8. De nye baklyktene gjør at bilen har fått mer karakter når du ser den rett bakfra.

Regn med å bruke litt tid på å få full kontroll over alle knapper og brytere. En rask opptelling viste at vår velutstyrte testbil hadde 71 brytere fra venstre dør og til og med midtkonsollen. Av disse hadde rundt 15 mer enn én funksjon – da blir det litt å holde orden på.

Bør jeg kjøpe en?

Mazda3 overrasker positivt. Motoren er helt på snittet med andre bensinmotorer i denne klassen, men når du tar bilen ut på norske veier med både humper, svinger og andre utfordringer, fremstår den som svært bra. Det er en bil som kan underholde når du ønsker det.

Prismessig ligger den omtrent på linje med sine japanske og tyske konkurrenter.

Tradisjonelt har det vært svært få tekniske problemer med Mazda, men de to større modellene, Mazda5 og Mazda6, har hatt problemer med rust. Dette er imidlertid noe man har jobbet mye med å bli kvitt på de nye modellene fra det japanske merket.

Den største utfordringen for Mazda3 er de beintøffe konkurrentene. Volkswagen Golf, Ford Focus og Toyota Auris er både bra og svært etablerte – men Mazda bør absolutt inn på listen over biler du bør prøvekjøre før du bestemmer deg.

SE FLERE BILDER AV MAZDA3 HER

Powered by Labrador CMS