Jaguar XJ: Jaguar for kalde dager - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
19 bilder i galleri
Jaguar for kalde dager
FØRSTEINNTRYKK: Nesten halvparten av det norske stor- og luksusbilmarkedet selges med firehjulsdrift. Jaguar henter ekspertise fra Land Rover og gir XJ og XF et viktig løft.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2021).

Twitter RSS
bsgif

Det er morsomt å se hva Jaguar får lov å gjøre under sine indiske eiere. Nå trekker de frem et nyutviklet firehjulsdriftsystem som blir tilgjengelig i både XJ og XF, i kombinasjon med den nesten like nye, kompressormatede treliters V6-motoren.

For å få det nye systemet på plass har Jaguar benyttet seg av all kunnskapen fra søsterfirma Land Rover.

Resultatet er blitt et betydelig oppgradert chassis med en ny støtteramme, motorfester, drivknuter, demperfester, eksosanlegg, differensialer og svært effektiv støyskjerming av senterdifferensialen.

Etter godt over 50 mil med firehjulsdrevne XJ under svært varierte forhold, er det ingen tvil om at motargumentene vi hadde da vi testet den mot Audi A8 for to år siden har fått seg et skudd for baugen.

Oppleves bakhjulsdrevet
Hjertet i det nye systemet er en ny fordelingskasse som sitter i bakkant av den oppgraderte åttetrinns automatkassa.

Det er ikke nødvendig å kjøre mange meter på snølagte canadiske veier for å forstå at resultatet er blitt en helt annen bil for oss som har snø fem måneder i året.

Systemet sørger i utgangspunktet for at XJ AWD oppleves som bakhjulsdrevet, men jobber helt trinnløst, og kan overføre alt momentet til en aksel om det skulle være nødvendig.

I Normal- og Dynamic-mode sendes 95 prosent av kreftene til bakakselen, men i det øyeblikket systemet registrerer at det slipper, vil det overføre kreftene fremover.

På godt norsk vinterføre er det Winter-modus som gjelder. Den forvandler XJ til en pusekatt også når det er virkelig glatt.

Fortsatt overføres så mye som 70 prosent til bakhjulene, men takket være at du starter i andre gir og at kreftene raskt finner ut hvilket hjul som har best feste, er det helt bekymringsløst, selv i den glatteste bakken.

Go drifting
Fremkommeligheten er en helt annet, men skulle du bli inspirert av våre nye rallyførere, kan du jo vurdere en overgang til Dynamic, eller kanskje til og med bruke de 10 sekundene det tar å slå av ESP – da blir lange XJ til en superleken driftingbil.

Det er alltid overraskende når jeg kjører XJ hvor kompakt og lettkjørt den føles fra innsiden, også når vi går over til litt sladding.

Skal det hentes frem noen av de svært få minussidene for XJ AWD, må det være at det nye oppsettet nok er litt strammere enn det du får i den bakhjulsdrevne utgaven, men for den som skal kjøre en slik bil i Norge – og vurderer bensinmotor – bør valget være enkelt.

XF litt senere
Jaguar XJ AWD er på plass i Jaguar-butikkene en gang over nyttår, og litt nærmere våren kommer også XF med samme systemet.

Jaguar har lovet oss at fremtidige modeller vil bli utviklet slik at de enkelt kan integrere den nye drivlinjen. Selv om de ikke ville si noe konkret om det nå, er det også klart at systemet kommer i kombinasjon med andre motoralternativer på sikt.

Her hjemme ville jo selvsagt firehjulsdrift i kombinasjon med 2,2-liters diesel i den nye stasjonsvogna, XF Sportbrake, endret rammebetingelsene for Jaguar.

Det er lov å håpe, for utviklingstakten hos Jaguar er svært rask og målet om å øke markedsandelen tilsvarende er høy.

Thomas Øvreseth, som fortsatt i noen uker til er Jaguar-importør, sier prisen vil starte på 1.368.800. Jaguar leverer sine biler med mye standardutstyr, så Øvreseth sier at en normalt godt utstyrt kundebil ser ut til å havne på rett over halvannen million kroner.

FAKTA Jaguar XJ 3,0 V6 AWD

Motor:

V6 bensinmotor med kompressor, 2995 ccm

Effekt:

250 kW (340 hk) v/6500 o/min.
332 Nm v/3500 o/min.

LxBxH:

512 x 211 x 144

Akselavstand:

303 cm.

Egenvekt m/fører:

1884 kg

Bagasjerom:

520 liter

Aks. 0-100 km/t:

6,1 sek.

Toppfart:

250 km/t.

Snittforbruk:

0,98 l/mil.

CO2:

229 g/km.

Pris:

1.368.800

Lansering:

Februar 2013

 

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse


Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: