Skoda Octavia: Ny familiefavoritt - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
43 bilder i galleri
Ny familiefavoritt
FØRSTEINNTRYKK: Med skarpere kjøreegenskaper, enda bedre plass og flere sikkerhetssystemer er nye Skoda Octavia på plass hos forhandlerne uken før påske.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif

Tredje generasjon av Skoda Octavia er rett rundt hjørnet, 17 år etter at første generasjon så dagens lys, og snaut fem år etter siste ansiktsløftning av generasjon to.

Denne uken har vi kjørt nykommeren på varierte veier i Portugal.

Vårt førsteinntrykk er at Octavia i enda større grad vil ha appell til barnefamilier, på grunn av bedre plass både i kupéen og i bagasjerommet, og på grunn av høyere kvalitetsfølelse og mer utstyr.

Stasjonsvogn i juli
Likevel vil ikke salget av nykommeren ta av fra dag én, Octavia er en typisk stasjonsvognfavoritt.

Over 90 prosent av salget av dagens modell er stasjonsvogner, og de fleste kundene vil nok derfor vente til i sommer. Dessuten vil 4x4 også bli tilgjengelig når stasjonsvognen er på plass.

Octavia har lagt på seg i alle retninger, samtidig som akselavstanden er strukket nesten 11 cm. At utvendig lengde er 9 cm større enn før, og at bredden er økt med 4,5 cm betyr merkbart bedre plass i kupéen. Ikke minst vil passasjerene i baksetet nyte godt av dette.

Bagasjerommet har også vokst, om enn ikke mye, slik at det nå rommer ubeskjedne 590 liter. Selv om bilen er større, er vekten redusert med omtrent 100 kg takket være bruk av sterkere materialer og smartere konstruksjoner. 

Sikkerhetssystemene omfatter blant annet ni kollisjonsputer, nødbremsefunksjon, automatisk «Lane assist» som holder bilen i riktig kjørefelt, automatisk lukking av vinduer og takluke når kollisjonssituasjoner oppstår, samt trøtthetsvarsler som sier fra hvis sjåføren viser tegn til uoppmerksomhet. Noen av disse systemene må du over på ekstrautstyret for å få glede av.

Folkelige motorer
Under vårt første møte med Octavia denne uken prioriterte vi å kjøre de to motorvariantene som forventes å bli bestselgerne her hjemme, nemlig 105 hk bensinmotor og 105 hk dieselmotor.

Begge har krefter nok til å dekke behovet for hverdagens normale kjøremønster – men de som har et ønske om å ha både fartsressurser og trekkevne på et høyere nivå, må selvfølgelig legge mer penger i sitt valg av bil ved å gå opp et hakk eller to i motorytelse.

Bensinmotoren med 105 hk og 175 Nm er meget stillegående, samtidig som den passer perfekt sammen med sekstrinns manuell girkasse. Dieselmotoren med 105 hk har naturlig nok et merkbart høyere støynivå under pådrag. Samtidig har den et mer sportslig uttrykk på grunn av sitt dreiemoment på respektable 250 Nm. Nettopp dreiemomentet er et kjøpsargument hvis du ofte laster opp bilen med familie og bagasje.

Intet prishopp?
Prisene er ikke klare før månedsskiftet februar/mars. Vi gjetter at prisene vil ligge på omtrent samme nivå som på dagens modell, ganske enkelt fordi nykommeren inneholder elementer som dels gjør den dyrere, dels billigere.

Den blir billigere fordi den er den lettere og har lavere utslipp, den blir dyrere fordi det er en større bil med mer utstyr. Alt i alt tror vi derfor at prisene ikke vil gjøre noe hopp.

Importøren, Harald A. Møller, har satt et salgsmål på 3000 Octavia i år, hvorav 1000 av utgående modell og 2000 av nykommeren. Normalt tar stasjonsvognen 90 prosent av salget, og den nye stasjonsvognen gjør seg ikke gjeldende på registreringsstatistikken før andre halvår.

FAKTA Skoda Octavia 1.6 TDI 105 hk

Motor:

4-syl. diesel, 1598 ccm

Effekt:

77 kW (105 hk) v/3000-4000 o/min.
250 Nm v/1500-2750 o/min.

Mål:

466 x 181 x 146 cm (L/B/H)

Akselavstand:

268,6 cm

Egenvekt m/fører:

1305 kg

Bagasjevolum:

590 liter

Aks. 0-100 km/t:

10,8 sek.

Toppfart:

194 km/t

Forbruk blandet kjøring:

0,38 l/mil

CO2-utslipp:

99 g/km

Pris fra:

Ikke klar før ca 1. mars

Lansering i Norge:

Mars

Konkurrenter: Alle i kompaktklassen, også mange i mellomklassen.

 

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse

logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: