Zoer Solara
Foto: Zoerism Studio
Zoer Solara
Foto: Zoerism Studio
Zoer Solara
Foto: Zoerism Studio
Zoer Solara
Foto: Zoerism Studio
Zoer Solara
Foto: Zoerism Studio

Palett hos hogger’n

En kunstner som kaller seg Zoer har dekorert 144 biler hos en hogger, og samtidig pakket det inn i litt miljøvern. Dekorativt ble det i hvert fall.

Publisert Sist oppdatert

Han påstår han har malt biler heler sitt liv, og hjemmesiden hans viser ganske mange innslag av akkurat det.

Men som regel, når han sier «maler biler» mener han at han har brukt biler som modell og gjengitt dem på en eller annen måte. Som en tegning eller et maleri eller på en vegg – for eksempel.

Denne gangen har han imidlertid virkelig malt dem.

144 som han arrangerte pent i formasjon hos det han kaller Frankrikes eldste bilskrot, og så fikk hver bil sin omgang.

Det hele arrangert som et fargekart og der hver bil er utstyrt med fargens nummer.

Han har imidlertid ikke gått ut fra Pantone-katalogen denne gangen, men bruker farger fra RGB-inndelingen. Den fargestandarden HP og Microsoft i sin tid ble enige om for å definere farger på skjermen.

Men Zoer har gått litt lenger, for han sier at det endelige målet hans er å rense jorden der disse bilene har stått. Hoggertomta er nesten mettet av kadmium og nikkel og andre ugreie emner.

Så ved hjelp av noe crowd-funding, der bidragene ender opp i postkort fra prosjektet, eller bok eller et panser med riktig fargebetegnelse – eller sågar en komplett bil, har han sikret litt over € 16.000 til formålet. Og mere skal det bli, for nå setter han virkelig i gang med storsalg av objektene.

Fra 20 euro for en pin og et postkort, via 70 euro for plakaten eller 500 for et stor, nummerert kunstfotografi, til 500 for et panser eller 15.000 euro for hele bilen. (Hvis du er interessert finner til tilbudene her).

Pengene skal brukes til en ny form for rehabilitering av grunnen. Det skal skje ved hjelp av hyperakkumulerende planter. Slike som absorberer store mengder metaller når de gror.

Så kan de høstes og brennes, og de vil da etterlate seg metall-salter som kan brukes til flere formål. Blant annet til fargestoffer for keramikk.

Hele prosjektet er døpt Solara.

Av to grunner.

For det første for å minne om den naturlige prosessen som gjør at farger endrer seg når de har vært utsatt for sollys i lang tid. Slik mange av disse vrakene tydelig viste, før de ble nymalt.

Og for det andre for å minnes Talbot Solara – produsert på slutten av 70-tallet. Som en representant for alle disse 144 bilene som nå kanskje har fått et nytt liv.

Powered by Labrador CMS