Nio ES8
Nio ES8
Nio ES8
Nio ES8
Nio ES8

Fra Ringen til produksjon

Nio er blant dem som GJØR ting. Først setter de rekord på Nürburgring, uten å ha bygget en eneste bil før. Så viser de frem resultatet av sin ferske bilproduksjon – uten å ha en eneste fabrikk.

Publisert Sist oppdatert

Et enormt arrangement, ser det ut som, det som Nio gjennomførte på Wukesong arena i Beijing i går. Sjefen selv, William Li, kunne ønske 10.000 inviterte velkommen og lot Grammy-vinnerne, Imagine Dragons, underholde.

Les om Elbil-rekorder fra Nio

Anledningen var presentasjonen av deres ES8 – en syv-seters batterielektrisk SUV som allerede nå utropes til en av de bestselgende batterielektriske store i Kina neste år.

Hjertet i bilen består av en 70 kWh væskekjølt batteripakke med celler som er på topp hva angår energitetthet.

Det, sammen med en ekstrem lav luftmotstandskoeffisient, er med på å sikre en NEDC-rekkevidde, men Nio-folket føyer til – med et muntert glimt i øyet – at dersom du kjører med konstante 60 km/t, kommer du mer enn 500 km før du må lade.

Skjønt lade – det er både en treig og en kjapp versjon (en time!) men bilen er også konstruert for batteribytte. De sier at de skal bygge 1100 BaBy-stasjoner i Kina innen 2020, der skal du kunne skifte pakken på ca. 10 minutter.

De skal også bygge en flåte på 1200 lade-biler som skal kunne gi deg 100 km på 10 minutter og som skal være tilgjengelige overalt.

Elektrisiteten er med andre ord på plass. Elektronikken også. Med 23 sensorer, inkludert diverse kameraer, radar, ultralyd; masse software, algoritmer herfra til ekvator, er vi veldig nær høye nivåer av selvkjørende egenskaper.

Mobileye EyeQ4 er brukt for første gang i denne bilen. NOMI, beskrevet som verdens første AI-system i en bil, skal – på en eller annen måte – sørge for at vi alle har det bra.

Det er sågar gjort en avtale med ekspress-leverandører om på-døren leveranser i fremtiden. Ikke «på døren» hjemme, men i bilen!

Les også: Fra rekordbil til den autonome fremtiden

Bilen ser slett ikke ille ut. Jeg syns fronten er ganske dristig, for halve greia med elbiler er jo at de ikke skal ha noen front.

Men denne her er jo nesten like tydelig som en in-your-face-Lexus. Den har i hvert fall tydelige Mirai-trekk, med en stor, ganske muggen trut i midten, og store luftinntak på hver side.

Denne blir vanskelig å ta feil av.

Den er imidlertid ikke tilsvarende dramatisk fra siden eller bakfra. Der er den riktig tilbakeholdende og smakfull.

Jeg aner ikke hvem som har designet den, men jeg har en mistanke om at det var David Hilton, før han ble ansatt som sjef-strateg-designer av aggressive Changan (som har et stort studio og prototypeverksted i Torino).

Hilton har jobbet hos Bentley og Infiniti, og hos Nio gjorde han i hvert fall rekordbilen, pluss noen bærbare elektroniske komponenter som klokker eller smykker. Han MÅ ha hatt en finger, eller blyant, borti ES8 også.

Karosseriet er forresten bygget av aerospace-spesifikasjons aluminium, grade 7003 heter legeringen.

Hvordan den er formet aner jeg ikke, men karosseriet er åpenbart med på å hente frem en torsjonsstivhet som måles til 44.140 Nm/grad. Det er stivt! Særlig når den måles på en akselavstand på 301 cm.

Bilen er med andre ord stor – målene har jeg riktignok ikke, men den veier 2460 kg. En 240 kW motor i hver ende sørger for firehjulsdrift. Toppfarten stopper allerede på 180 km/t, men aksen legges det åpenbart ikke bånd på. De forteller om 4,4 til 100.

Prisen er interessant. Den starter på 448.000 yuan – det tilsvarer snaue 400.000 kroner. Til sammenlikning starter Tesla X på rundt 800.000 kroner.

Nio er nå i full gang med å etablere seg hjemme i Kina. De har åpnet de første NIO Houses i Beijing, og skal åpne tilsvarende i ni andre byer neste år.

Men noen fabrikk ser det ikke ut til at de skal etablere. Når bilen snart er gryteferdig, etter tre millioner kilometers tester, skal den bygges hos JAC – Jianghuai Automotive. En fabrikk slett ikke ukjent med elektriske biler, og med en produksjon som nærmer seg 1 mill/år.

For Nio skal de bygge en helt ny fabrikk – automatisert skal visstnok ikke en gang være fornavnet.

Powered by Labrador CMS