AppleCar kommer nærmere
Nå fortelles det at Apple Inc. er i samtaler med CATL og BYD om leveranser av batterier til deres kommende elbil. Samtidig som det later til at Apple planlegger en egen bilbatterifabrikk i USA – kanskje med hjelp av en av disse to. Men vi har også hørt at Apple jobber med sin egen banebrytende batteriteknologi. Ikke noe er sagt offentlig, men det høres moro ut.
21-06-2021 // 15:49
Ny Ferrari-sjef kommer fra chips
Dette sier litt om tiden vi er inne i. Når Ferrari nå har ansatt en ny toppsjef, er det ikke en som er flasket opp på høyoktan. Benedetto Vigna kommer fra den delen av STMicroelectronics som driver med nettopp slik elektronikk som vil være vital for biler i fremtiden. Ferraris bakgrunn i passion og ytelse lærer han kjapt, hans unike kompetanse vil nok være mer verdt i elbiltiden som kommer.
21-06-2021 // 15:48
Toppdesigner til Lancia
Dette tyder på alvor. Jean-Pierre Ploué, mangeårig designsjef for Citroën og nå Stellantis sin Europa-topp for design, skal i tillegg til å lede arbeidet på alle euro-merkene også bli dedikert designsjef for Lancia. Det tyder veldig på at de mener alvor med å bevare dette ikoniske merket. Samtidig har de hentet Francois Leboine fra Renault. Han skal designsjefe Abarth og Fiat og rapportere til Ploué.
21-06-2021 // 10:15
Mistanke mot Porsche
Det tyske nettstedet Business Insider forteller at Porsche også er under lupen nå. Tyske transportmyndighete sjekker om tre av deres modeller har høyere CO2-utslipp enn det typegodkjenningen sier. Det er Porsche selv som har oppdaget interne uoverensstemmelser og meldt fra til myndighetene. Hvis det er noe galt gjelder det langt mindre enn en prosent av flåten, sier Porsche.
19-06-2021 // 12:46
VW fjerner styrefunksjon
Etter Dieselgate opprettet Volkswagen en egen Compliance-posisjon i styret. Hiltrud Werner har hatt den, men når hennes avtale går ut i februar neste år, later det til at den ikke fornyes. «En farlig feilvurdering som snarest bør gjøres om» skriver Handelsblatt i en kommentar der de mer enn antyder at selskapet på langt nær er så blendahvitt som det later til at ledelsen tror.
19-06-2021 // 12:45
Elbil dreper ikke arbeidsplasser
Europeisk bilindustri jobber hardt mot de strenge Euro7-reglene, bl.a. ved å påstå at overgangen til el vil gå sterkt ut over europeiske arbeidsplasser. Nei! sier professor Ferdinand Dudenhöffer ved Center Automotive Research. 1,8 % av jobbene vil forsvinne, sier han. Det betyr snaue 15.000 arbeidsplasser. Tidligere i år fikk vi en tilsvarende rapport fra et annet tungt institutt. Der leste vi: «kanskje blir det ikke så ille?»
18-06-2021 // 15:08
Penger til Polestar
Rett bak Volvos IPO-planer kommer Polestar (eid 50 % av Volvo) og sier at de er ute etter langsiktige investorer, men at man ikke har bestemt seg for om det blir via en IPO eller en Spac eller på andre måter. Verdien er vanskelig å fastsette, Polestar har ennå ikke gitt finans-info og de har bare bygget biler siden 2019, men sammenligner man med andre EV-startups vil den nok ligger på $ 15-20 mrd.
18-06-2021 // 15:08
Volvo Cars på børs?
Ryktene om at Volvo Cars skal på børs med en IPO blir stadig sterkere. En tilsvarende plan ble stanset i 2018. Da ville eieren, Geely, at Volvo skulle ha en verdi på $ 30 mrd. Det var mer enn markedet ville akseptere. Sammenligner man med andre produsenter vil en naturlig verdi ligge på $ 20 mrd. – men Volvo vil sikkert argumentere for mer, på grunn av suksessen i Kina, skriver Lex i Financial Times.
18-06-2021 // 09:52
Nytt surr for VW
«Hvorfor EA-288 klager ikke lønner seg» er en overskrift på en egen hjemmeside opprettet av VW. Der snakker de til de mer enn 10.000 som klager over etterfølgeren til dieselskandalemotoren EA 189. Det kjedelige er at stadig flere rettsavgjørelser går mot Volkswagen og gir økende håp om erstatning for klagerne. «Vi mener avgjørelsene er feil», er Volkswagens holdning så langt – pluss egen nettside.
18-06-2021 // 09:51
Store penger i lading
Det er nesten underlig at elbil-interesser må etterlyse offentlig investering i ladepunkter når Boston Consulting Group egentlig sier at private penger burde stå i kø. I dag er energibruken på tyske veier 1 tWt der man har en omsetning på € 300-500 mill. Innen 2030 vil behovet øke til 18 tWt med omsetning over € 7 mrd. via 400.000 ladepunkter (10 x dagens). I Europa vil man trenge 1,8 mill. ladepunkter innen 2030.
17-06-2021 // 17:01
Vol-bilene i tet
VOLkswagen er de to som har størst troverdighet i sine elektrifiseringsplaner frem mot 2030, sier Transport & Environment i en undersøkelse som nettopp er offentliggjort. Renault er nummer tre, Toyota er overlegent sist. Du kan selv se sammenlikningene her. 
17-06-2021 // 17:00
Ny mulighet for å titte på EV6
Kias spennende EV6 har allerede vært på en kjapp runde hos utvalgte forhandlere, men rakk du ikke å få sett den kommer en ny mulighet i perioden 2.-6. juli om du befinner deg i Oslo-området. Da står bilen utstilt i Bertel O. Steens showrom i Bjørvika. Kia lover levering i fjerde kvartal for de som bestiller nå. Du kan lese mer om bilen her
17-06-2021 // 10:35
Mazda akselererer
Mazda akselerer nå sine planer for elektrifisering av produktporteføljen. I perioden 2022-2025 skal de introdusere 13 nye produkter på en ny skalerbar plattform, inkludert fem hybrider, fem plug-in hybrider og tre rene elbiler. Alle modeller skal være elektrifisert innen 2030, og selskapet skal bli fullstendig karbonnøytralt innen 2050.
17-06-2021 // 09:20
Audi med VIP-strøm
Audi planlegger en DeLuxe ladestasjon med lounge-tilbud. Et pilotanlegg skal være på plass på et foreløpig ukjent sted i Tyskland. Det skal være tilgjengelige for alle merker, men det er lagt opp til at Audi-kjørere skal få en spesiell fordels-behandling, heter det. De har offentliggjort tegningen av et svært glatt, attraktivt anlegg, men ingen andre detaljer. I vinter skrev Handelsblatt at Audi planla en premium ladeinfrastruktur for en milliard euro.
17-06-2021 // 09:08
Bruktbil rett fra fabrikk
Bilforhandlere er selvfølgelig opptatt av hvorvidt bilfabrikkene også skal overta bruktbilomsetningen, etter at Volkswagen Financial Services har satt opp et bruktbilpalass i Warszawa. – Nei, sier Thomas Meuser, VW-ansvarlig for brukt, – ikke så lenge forhandlerne gjør jobben. Men når vi slår fast at de ikke gjør det (og peker på fabrikk-støtte til abonnement-innsats) er selvfølgelig en innsats som den i Warszawa en mulighet, avslutter han.
16-06-2021 // 15:39
Mach-E på TikTok
Bil blir mer og mer nærværende på TikTok, og #FordWatchMe sies å ha hatt mer enn 1,3 mrd. oppslag på en uke. Det pussige er at dette er en kampanje igangsatt av Ford Deutschland, med tyske influensere og at kampanjen er ganske lavmælt på den måten at bilen ikke vises, det konsentreres om yndlingspersonene og en Mustang-logo som sklir inn her og der. Det dreier seg om å gjøre merkevaren kjent, ikke om å selge biler med en gang.
15-06-2021 // 15:38
AppleCar styrkes
En av hovedgrunnene til at vi fulgte BMWs i-innsats med stor og positiv interesse heter Ulrich Kranz. Et absolutt geni, med gjennomføringskraft. I det siste har han forsøkt å hjelpe Los Angeles-baserte Canoo i gang, med en viss suksess, men nå har Apple hentet ham til deres mytiske bilprosjekt. Der skal han jobbe side om side med Doug Field – en tidligere Tesla-sjef. I fem år har historier om en kommende Apple-bil versert nå.
15-06-2021 // 08:24
Stellantis i kø bak VW og Renault
Nå er også Stellantis dratt inn for fransk rett, beskylt for bedrageri overfor forbrukere ved markedsføring av Euro 5 dieselbiler. I Frankrike må man åpenbart betale kausjon når en slik siktelse opprettes. Stellantis må betale € 10 mill. i kausjon og stille en bankgaranti på € 30 mill. Det er to som står foran i køen: Renault har betalt € 20 mill. i kausjon og stilt garanti for € 60 mill., mens for VW er summene på 10 mill. og 60 mill.
14-06-2021 // 09:08
Tettere Seat-Norge?
Seat har fått en ny sjef for Digital Business og Produkt-strategi. Sven Schuwith kommer fra en digitaliserings-stilling hos Audi og skal rapportere rett til Wayne Griffiths, Seat-toppen. Det har lenge være snakket høyt om at Seats digitale strategi i Norge er en spydspiss-operasjon for den spanske produsenten. Det skal bli spennende å se om den nye digital-sjefen oppdager det, og gjør noe mer ut av dette forspranget.
13-06-2021 // 13:17
GM styrer chips til trucks
GM har nettopp sagt at de regner med at første halvårs økonomiske resultater blir bedre enn de tidligere prognosene har vist. En av grunnene er at de har fått opp produksjonen av de truckene de tjener alle best på, ved å sørge for at det de får inn av chips først og fremst går til disse bilene. Og dermed reagerte børsen ved å løfte aksjeprisen med mer enn 2 prosent.
10-06-2021 // 08:41
Straffetoll på Transit
I USA forteller Ford at de risikerer å måtte betale inntil $ 1,3 mrd. i «erstatning» i tillegg til en gammel tollregning på $ 181 mill. som de visstnok skylder etter import av Transit Connect-biler. Saken om de tyrkisk-bygde bilene går tilbake til 2013, Ford nektet å betale toll, men nå har Høyesterett avvist saken som ble anket dit. US toll «vurderer» en straff på mellom $ 652 mill. og 1,3 mrd.
09-06-2021 // 08:54
Mercedes utvider i Kina
Ferske dokumenter vise at Daimler sammen med BAIC Motors ønsker å øke antall skift og arbeidsdager ved fabrikkene i Beijing for å øke lokal produksjonskapasitet med nesten 50 prosent. Kina er Mercedes sitt største marked – større enn Tyskland og USA samlet. Produksjonsvolumene er uklare, men aktuell kapasitet for de to fabrikkene er på litt over 500.000 biler.
08-06-2021 // 14:34
Pötsch fortsatt på topp
Samtidig som det ser ut som det går mot en avtale der den gamle Volkswagen-sjefen, Martin Winterkorn, får til et forlik med sin gamle arbeidsgiver ved å betale en stor erstatning, får aksjonærene beskjed om at Hans Dieter Pötsch søker gjenvalg som leder av tilsynsstyret – en posisjon han har hatt siden Dieselgate begynte å rulle. Ingen dato er satt for kommende generalforsamling.
08-06-2021 // 09:02
Musk kansellerer
Teslas Model S Plaid+ skulle bli produsentens spydspiss-produkt. Rekkevidde godt over 800 km, og fartsegenskaper som var hinsides. Nå dukket det opp en typisk Musk-tweet: «Plaid+ is cancelled. No need, as Plaid is just so good». Sikkert. For eksempel toppfart over 300 km/t og nulltilhundre på rett under to. Og rekkevidde på langt over 600 km.
07-06-2021 // 16:50
Chipmangel langt inn i ‘22
Flex, nummer tre i verden på produksjon av elektroniske komponenter som ofte inneholder chips, advarte om at chip-mangelen vil vare i hvert fall til midten av neste år. De bygger komponenter for blant andre Ford (og Dyson eller HP når vi snakker om annet enn bilindustrien) og sa at de nå har revidert sine produksjonsplaner. De ser ikke bort fra at problemet kan vare inn i 2023.
07-06-2021 // 10:05
Neste 25 >>