Leveringstrøbbel for Kia

Rundt 7000 nordmenn står i reservasjonskø for å sikre seg de elektriske Kia-modellene e-Soul og e-Niro. Men kun en brøkdel av dem som har bestilt bil får den i år, og Kia kan heller ikke love å avvikle ventelisten i 2020.

Publisert Sist oppdatert

Kia klarer ikke å levere i nærheten av de elbilene kundene venter på i Norge i år. Med 7000 i ventekø er situasjonen langt fra lys.

– Vi får fra 300 til 500 elbiler totalt i annet halvår ifølge våre nye anslag. Det er langt fra det vi hadde håpet på, men fabrikken sier at kapasiteten er sprengt. En av årsakene er mangel på batterier, sier Mette Simonsen Sauge, kommunikasjonsansvarlig i Kia Norge til BilNytt.no.

Kia har tidligere anslått leveranser av 1.500-2.000 e-Soul og cirka 2.000 e-Niro i år. Det ser altså ut som Kia kan få 3.000 færre elbiler enn de tidligere hadde anslått.

I følge OFV er det så langt i år levert ut 543 elektriske e-Niro og 224 e-Soul /Soul EV av gammel og ny modell. I tillegg kommer 663 bruktimporterte Soul EV, hovedsakelig av utgående modell, og 30 e-Niro

Forklaringen som Kia oppgir i beklagelsesbrev til kundene er langt større interesse enn forventet for de to modellene i kombinasjon med at batteriprodusenten, for Kias vedkommende SK Innovation, ikke klarer å dekke etterspørselen.

For elbilhungrige nordmenn betyr det å smøre seg med tålmodighet, eller hoppe av reservasjonslisten og søke til andre leverandører med kortere leveringstid.

Lederen i Kias forhandlerforening, Harald Jensen fra City-Bil i Tønsberg, sier informasjonen de nå har mottatt er svært skuffende.

– Vi visste vi ville få altfor få biler i annet halvår. Men de tall man nå opererer med er langt under forventet volum. Tidligere har vi hørt tall som 1.000 biler, og nå får vi maksimalt det halve, sier Jensen til BilNytt.no.


Kia har siden lanseringen i 2014 hatt stor suksess med den elektriske varianten av Soul. Men Kias leveringspolitikk har tvunget importøren til å hente hjem en stor del av bilene som brukte, gjerne en dags registrerte, fra Tyskland. Den muligheten ser nå ut til å bli betydelig begrenset på grunn av økt interesse for elektriske biler der de opprinnelig er levert.

Det var ved årsskiftet Kia lanserte Kia e-Niro med inntil 64 kWh batteripakke og bruksrekkevidde rundt 400 kilometer. Noen måneder senere var det klart for å erstatte fem år gamle Soul Electric med en litt større e-Soul, sistnevnte med samme batteripakke og data som e-Niro.

Det førte til at elbilhungrige kunder flokket om de kompakte SUV-ene.

Kia skriver til kundene at de på det sterkeste beklager leveringssituasjonen, og jobber med alle muligheter for å skaffe flere elbiler til Norge.

Powered by Labrador CMS