KORTNYTT
-
Farvel til fossilt i Singapore
Nå vil myndighetene i Singapore stanse alt salg av fossile biler fra 2030. Ikke populært, Singapore, der det koster minst S$88.000 (trekk av 20 % for å få US dollars) per ti-år, bare å eie en bil, er stedet for verdens dyreste bilpark og det er bare 12 biler per 100 innbyggere der (82 i USA). Bare 12 % av bilsalget der var elektriske i fjor på tross av incentiver på inntil S$ 45.000.
-
Evergrande ikke så grande
For et par dager siden sa Evergrande NEV at de måtte stanse produksjonen av sin elbil på grunn av økonomiske problemer i eierselskapet. De manglet bare 4,2 milliarder dollar på å kunne fortsette produksjonen, sa de. En bil, Hengchi 5, de bare har solgt 900 av siden juli i fjor. Moderselskapet er et eiendomsselskap med Kina-rekord i gjeld.
-
Tar Cupra livet av Seat?
Stadig flere begynner å snakke om Seats fremtid etter at sjefen selv, Wayne Griffiths sa, da han presenterte 2022-resultatet, at «fremtiden er elektrisk og fremtiden er Cupra». Det var overhodet ikke nevnt noe elektrisk i forbindelse med Seat og Griffiths presiserte at «vi kan ikke elektrifisere to merker samtidig». Cupra-salget økte nesten 100 prosent i fjor, Seat sank med 18.
-
VW setter ned Kina-prisene
Det er nok ikke Teslas prisnedslag som har fått SAIC-VW til å sette av mer enn 500 millioner dollar som skal gå til kontanttilskudd ved kjøp av ny bil i Kina. Årsaken er nye eksosregler som trer i kraft den 1. juli og som vil gjøre bilene dyrere. Kunden kan få fra ca. 20.000 til snaue 90.000 kroner per ny bil. Minst 40 andre produsenter har liknende kampanjer nå.
-
Rivian og Polestar advarer
To såpass forskjellige produsenter som amerikanske Rivian og kinesiske Polestar gikk sammen om å bestille en rapport fra Kearney som skal se på utslipp fra transport frem til 2030. «Det er bra med elbiler, men ikke nok» er de to produsentenes konklusjon. Av total-utslippet fra ICE-biler kommer bare 60-65 % fra eksosen. Resten fra produksjonsprosessen. Det er der det må tas krafttak nå, sier de to produsenten.
-
CATL tilbyr rabatt
I fjor begynte prisen på elbilbatterier å øke igjen, etter at de hadde avtatt år etter år. Ifølge Reuters gikk bransjeledende CATL ut til flere kinesiske produsenter og tilbød en solid rabatt, i bytte mot en avtale der CATL er inne som eneleverandør til fabrikken. Dette viser dels CATLs priselastisitet, sier observatører, og vil kunne gi kinesisk bilindustri enda en stor fordel.
-
Castrol ser bakover
Ukens minst betydelige, men kanskje hyggeligste, nyhet: BP-eide Castrol (siden 2000) tok en titt i gamle katalogen og har innført den gamle blikk-kanna til sin klassiske GTX-olje. Sammen layout og samme bokstaver som på 80-tallet. Ikke-syntet oljen er etter den samme oppskriften også.
-
Labert bilsalg i Russland
I fjor brukte russerne tilsvarende 20,4 milliarder dollar på nye biler. Det er en nedgang på 52 %, samtidig som volumet som ble kjøpt sank med 59 %. Men man brukte 14 % mer på brukte biler i fjor. Gjennomsnittsprisen på en bruktbil økte med 32 % i fjor, til 890.000 rubler (litt over 160.000 NOK).
-
Tesla og VW på topp i Tyskland
I et stagnerende bilmarked har salget av elbiler økt med 12 % i Tyskland, de to første månedene i år. Det på tross av lavere incitamenter. I desember ble det solgt 100.000 nye elbiler i Tyskland. I januar 18.100 og i februar 32.475. VW-Gruppen på topp med 15.385 i årets første to måneder, økte med 40 prosent. 10.150 Tesla var en økning på 88 %. Model Y på topp, fulgt av ID 4/5 og ID 3.
-
Fiat flyttes til Algerie
Stellantis investerer mer enn 200 millioner euro på en ny fabrikk i Algerie. Arbeidet skal være fullført i august i år, og de første eksemplarene av Fiat 500 skal produseres innen utgangen av året. Det er planlagt fire forskjellige modeller der, og i 2026 skal kapasiteten være oppe på 90.000 biler/år.
-
Outlander vender tilbake
Mitsubishi bekrefter at fjerde generasjon Outlander kommer til Europa som ladbar hybrid i 2024. Modellen har vært borte fra vårt marked de siste to årene, og erstatningen – Eclipse Cross – har langt fra oppnådd tilsvarende suksess. I løpet av våren kommer også en ny ASX, som er en lett modifisert Renault Captur, og det vil også komme en ny Colt – aka Clio – litt senere, men det er foreløpig uvisst om denne er aktuell for Norge.
-
Citroën med lavpris-planer
Citroën planlegger en serie mindre batterielektriske biler som skal få meget aggressiv prising. Det er merkets designsjef, Pierre Leclerq, som sier dette i et intervju med Autocar. Samtidig lover han skikkelig «kick-ass» design, for å sikre en bredere kundebase enn Citroën er vant til. «Lave priser» i denne sammenhengen betyr nå som regel under € 25.000.
-
Også det engelske markedet er i vekst
De som kjøper engelske bilblader, vil ha lagt merke til at det finnes nesten ikke nybilannonser for tiden. Markedet har tørket inn, men nå lysner det. En økning på 26,2 prosent i februar, til 74.441 biler, er solid. Det var 5,8 % økning i privatkunder, men firmakundene gjorde seg mest bemerket, med 46 % økning.
-
Aston Martin øker omsetning, taper mer og kommer med nytt
Omsetningen økte i fjor med 26 prosent til £1,38 mrd., sa Aston Martin. Årsak – ikke høyere salg, men høyere priser. Driftsresultatet endte på minus 118 mill. – det hadde økt fra minus 74 mill. i 2021. Men aksjonærene tok det pent, ingen dramatisk endring i kursen, for de fikk samtidig beskjed om at det skal komme tre nye modeller til sommeren og at de skal vise en batterielektrisk nyhet – kanskje også en mini-Valhalla – senere i år.
-
CATL mister markedsandel, BYD øker
Med 33,9 prosent av bilbatterimarkedet i januar er CATL fremdeles den største. Men deres markedsandel sank fra 37,6 % i fjor fordi deres februar-innsats bare økte med 6,5 % til 10,5 GWh, mens markedet økte med 8 %. BYD installerte 5,8 GWh, opp 78,8 %, som ga dem en markedsandel på 17,6 % - opp fra 11,6 for et år siden. Den største ikke-kineseren er LG, på tredjeplass, med en markedsandel på 13 % – opp fra fjorårets 10,1 %.
-
Nedgang i russisk bilsalg
56.100 nye personbiler ble solgt i Russland i februar. En nedgang på 43,4 prosent. 40 % av dem var russiske og nesten like mange, 36,4 %, var kinesiske. Siden biler vestfra er så å si helt fraværende nå, økte russerne markedsandelen med 12,5 % mens den kinesiske økte med 220 %. Lada, Chery, Haval, Geely og Kia er topp-fem merkene. De andre hadde alle mindre enn 3.000 nybilsalg.
-
Nissan ble nedgradert
Det var nok en trøkk da S&P Global Ratings nedgraderte Nissans kredittrating fra BBB- til BB+. En klasse som amerikansk børs-språk så sjarmerende kaller junk – søppel. Nissan har jobbet hardt for å komme på fote og tror fremdeles på et netto-resultat tilsvarende $ 2,7 mrd. når dette fiskalåret avsluttes den 31. mars. Dårlige utsikter for resultatet fremover, var S&P sin vurdering.
-
Langt mellom elbiler i Russland
Ved inngangen til det nye året fantes det 20.700 batterielektriske biler i Russland – mindre enn 0,05 % av bestanden, forteller Avtostat. Nissan utgjør 60 % av disse med 12.400 biler, Tesla har 3.500 biler og Porsche (Taycan alle sammen), på tredjeplassen, 940 biler. Så kommer Audi med 865 og BMW med 559 biler. Det er fremdeles tilbake ti prosent som skal fylles av alle de andre merkene. Det blir luftig.
-
God februar for Geely
I februar solgte Geely Automobile 108.703 biler – det er en fremgang på 39 prosent. Av disse var 23.300 såkalte New Energy-biler. Av dem var hele 21.300 batterielektriske. Akkumulert har NEV bilene økt 68 %, i februar var økningen på hele 111 %. ZEEKR, ganske nytt merke, endte på 5.455 biler, opp 87 % mens batterielektriske Geometry økte med 98 % til 15.00 biler.
-
Kina kom seg etter nyttårsfeiringen
Januar var en tung måned for de som solgte nye biler i Kina. Men det løsnet skikkelig i februar. Med 1,36 millioner nye personbiler endte man 9 % foran fjoråret. Det var biler med alternative drivlinjer, såkalte NEVs som økte mest, med 59 %. Slike biler endte med 438.000 nye. Av disse var 295.000 batterielektriske som dermed kan skryte av 43 % vekst. Og – heldigvis – vesentlig opp fra januar. Faktisk 38 % fler.
-
Litt mer normalt salg i Tyskland
Tyskland er lokomotivet i Europa både når det gjelder bilproduksjon og bilsalg. Derfor var det en lettelse å kunne slå fast at i februar steg salget forsiktig, med 2,8 prosent til 206.000 biler – etter at det hadde vært synkende i januar. Elbil-salget økte kraftigere. 32.475 batterielektriske var nesten 15 % flere enn i fjor. Samtidig kan Tyskland skilte med litt mer enn 1 million elbiler i bestanden per 1. januar i år.
-
Hva sa Musk?
Det fleste har vel oppfattet at på investor-samlingen for en ukes tid siden kom det lite nytt om Teslas fremtidige, nye modeller. Men på et møte i Kina, en uke etter, sa i hvert fall Elon Musk at en ny, neste-generasjons bil, hel-autonom (det har han lovet før!) til ca. 25.000 dollar skal være klar i løpet av tre år. Produksjon av den nye bilen vil koste halvparten av hva en Model 3 koster.
-
Stellantis med global IT-utvikling
Stellantis er blant dem som sprer sin IT-satsing over hele kloden. Vi har nettopp fortalt om Jaguar som legger Autonom-utvikling til tre nye huber i Europa. Nå forteller Stellantis at de oppretter et nytt sentrum for IT-utvikling i Gliwice, Polen. 300 ansatte skal jobbe med program- og applikasjons-utvikling. Fra før har de slike huber i Brasil, Frankrike, India, Italia, Tyskland og Auburn Hill, nær Detroit, USA.
-
Biler fra Saudi Arabia
Det har lenge vært kjent at Saudi Arabia har investert $ 2 mrd. i Lucid Motors. Planen er å bygge en filialfabrikk i kongedømmet med en kapasitet på 500.000 biler i 2030. Men nå fortelles det også at Ceer – et statlig mobilitets-selskap, planlegger en bilfabrikk sammen med BMW og Taiwans Foxconn. Bilene derfra skal ligge i den nedre prisklassen og de første være i salg i 2025.
-
Hamburg fjerner taxi-forbrennere
I Hamburg skal det fra 2025 bli forbudt med taxier som etterlater seg CO2 i avgassene. «Når alle blir elektrifisert sparer vi 25.000 tonn CO2 i året» sier Anjes Tjarks, samferdselsansvarlig i Hamburgs senat. Det er allerede 350 nullutslippere i Hamburgs taxi-flåte, og de håper på ringvirkninger i hele Tyskland. I Berlin er det 6.000 drosjer – der starter de nå forsøk med el-biler, fortelles det forsiktig derfra.
-
Luksus gir resultater hos Mercedes
I fjor økte omsetningen hos Mercedes personbil med 12 prosent til € 150 mrd. Driftsresultatet endte på € 20,7 mrd. Det er en økning på 20 % og gir en margin på nesten 14 %. De solgte 2.005.300 biler (i 2021: 1.905.000), men dyrere miks enn noen gang. I 2019, da Ola Källenius overtok, solgte de 78.000 biler til mer enn 100.000 euro. I fjor endte det volumet på 328.000! 23.000 Maybach var 40 % høyere enn året før.
-
Rabatt på batterier
CATL er verdens største produsent av batterier til biler, og nå har de gjort noe som er helt nytt i den bransjen: rabatt til utvalgte, kinesiske, kunder. Batterier er den største kosten i nye biler, derfor er det klart at en slik praksis kan skape store konkurransefortrinn for de utvalgte kundene. Bloomberg sier at batterikostnadene har gått jevnt ned i mer enn ti år, men i fjor snudde prisene bratt oppover igjen.
-
Wörthersee droppes
Det såkalte GTI-Treffet ved østerrikske Wörthersee forsvinner. Det har pågått siden 1982 og har etter hvert samlet alle merker i VW-familien – i de merkeligste versjoner og ofte spesialbygget for samlingen. Et virkelig fargerikt karneval for hele familien. Nå sier de lokale myndighetene stopp på grunn av miljøbelastningen den enorme tilstrømningen fører med seg. Årets skulle startet 18. mai, nå er den historie. Men Volkswagen gir ikke fra seg denne muligheten for å møte lojale GTI-fans, så fra 2024 vil de arrangere en alternativ festival i hjembyen Wolfsburg.
-
Lucid møter motvind
Lucid, luksus-elbil med Gulf kapital i ryggen, skrudde ned forventningene da de sa de regnet med å produsere mellom 10 og 14.000 biler i år. Man hadde ventet godt over 20.000. Lavere ordreinngang i Q4 var en av grunnene. I fjor leverte de ut bare 4.369 av de 7.180 bilene de produserte. «Et krevende makroøkonomisk miljø», var ordene sjefen, Peter Rawlinson, brukte. Aksjene falt med 11 %.
-
Jaguar Land Rover sprer autonom-innsatsen
JLR har nettopp fortalt at de oppretter tre nye nav i Europa for å utvikle teknologi for fremtidens selvkjørende biler. Det hele er et ledd i det tette samarbeidet med Silicon Valley-bedriften Nvidia. De nye hubene skal ligge i München, Bologna og Madrid og samarbeide med de sentra som allerede finnes i USA, Kina og Europa. Målet er å utvikle teknologi for bilene som kommer fra 2025 og utover.
-
Tesla flytter (litt) hjem igjen
Det vakte oppsikt da Elon Musk skjelte ut California og flyttet virksomheten til Texas. Nå snur han litt igjen og sier at Teslas senter for konstruksjon og utvikling skal legges til Palo Alto. «Det gjør i realiteten at hovedkvarteret vårt blir i California», sa Musk til CNBC. Samtidig økes produksjonen ved Fremont-fabrikken (også California). Der regner de med 600.000 biler i år.
-
Faraday Future ser fremover til 30. mars
Nå har Faraday Future endelig gitt oss en dato for når produksjonen skal starte. De første FF 91 Futurist skal rulle av båndet i Henford, California, den 30. mars i år. Det har vært mange som ikke trodde det skulle komme en slik dag, men nå ser det meste ut til å være på plass. Også ferske penger til produksjonsstarten: 135 millioner dollar er nylig hentet inn. Bilen er et «Ultimate Intelligent TechLuxury produkt» som skal posisjoneres mot Ferrari, Maybach, Bentley og noen andre i det segmentet.
-
Smutthull for hotte forbrenningsbiler
En gledesmelding til alle som fortviler over EU sitt forbrenningsmotor-forbud fra 2035. Noen som har lest forslaget nøye kan fortelle at også her gis det unntak for mikrofabrikantene. Bygger du mindre enn 1000 biler i året er det fritt fram. Umiddelbart tenker man på f.eks. Morgan, Caterham, Ariel, Gordon Murray, BAC – listen er lang og fremtiden ble plutselig litt lysere.
-
Bedre gevinst og større omsetning på færre biler
Stellantis klarte også jobben i fjor. Bilsalget sank med 2 prosent til ca. 6 millioner biler. I Europa sank det sågar med 8 % til 2,6 millioner. Men omsetningen føyk i været, med 18 %, til 180 milliarder euro, og driftsresultatet føyk enda mer i været. 26 % opp betyr 16,8 milliarder euro. Det betyr en driftsmargin på rundt 13 %, glimrende for en masseprodusent. De regner med tosifret margin, også i år.
-
Overraskende bestselger i Europa i januar
Bilsalget i Europa økte med 11 prosent i januar, men januar 2022 var en elendig måned, ikke mye å sammenlikne seg med. Men, overraskende for nordmenn i hvert fall: bestselger var Dacia Sandero med 21.000 biler – 3000 biler foran VW T-Roc. Så kom to Toyotaer, Renault Clio og – igjen – en Dacia. Duster denne gangen. For første gang var mer enn halvparten av totalmarkedet SUV-er.
-
Isetta-kloning fra tradisjonsrik fabrikk
Evetta, en av disse Isetta-etterlikningene som er elektrisk og søt, har nå endelig funnet en som kan produsere henne. Avtale er skrevet med Nedcar, og nå skal du høre: DAF-fabrikk fra 1967, så kjøpte Volvo DAF og produserte mye rart der, bl.a. 440 og 480, og senere kom Mitsubishi inn på eiersiden og bygde bl.a. Carisma. Ble solgt til bussgiganten VDL for én euro i 2012 – nå bygger de biler for andre produsenter. P.t. for BMW og Mini. Evetta skal produseres fra neste år.
-
Tod’s og Lamborghini samarbeider
Tod’s, italiensk produsent av luksusvarer, først og fremst i skinn, er nå blitt offisiell Lamborghinipartner. Tod’s er et av de få firmaene i denne bransjen som fremdeles er privateid. Sjefen, Diego della Valle, er en av Italias store (og få) filantroper. Det er ikke mange årene siden han satte av 350 millioner kroner til restaurering av Colosseum. For Lambo skal han gjøre det vanlige: sko, vesker, litt klær, accessoirer. «Italiensk touch» er åpenbart fellesnevneren for de to selskapene.
-
Tesla-trøbbel på hjemmefronten
US National Highway Traffic Safety Administration har hatt Teslas Autopilot under oppsikt siden 2021, og nå ba de Tesla tilbakekalle 363.000 biler som er utstyrt med beta-versjonen av denne programvaren. Årsak: den «kan tillate bilen å oppføre seg farlig i gatekryss». Tesla var uenig i konklusjonen, men har gått med på en «frivillig» tilbakekalling. Stort prestisjenederlag, Musk har lenge sagt at nå er det like før beta-versjonen er klar for full lansering.
-
Zeekr søker kapital
Zeekr, Geelys to år gamle luksusmerke, har nettopp gjennomført en finansieringsrunde der de hentet inn $ 750 mill. Fem deltakere, en av dem var batterigiganten CATL. Dermed anses verdien av selskapet til $ 13 milliarder. Geely selv antydet 10 da de startet med forberedelsene til en amerikansk IPO sent i fjor. Planen er eksport til Europa i år, og en produksjon på 140.000 biler – det dobbelte av i fjor.
-
Svak januar i Kina
Siden noen insentiver på nye elbiler forsvant, var det ikke uventet at bilsalget i Kina skulle starte svakere i år enn i fjor. Totalt falt markedet med 38 prosent i januar til 1,65 mill. De såkalte New Energy modellene oppførte seg riktignok ikke fullt så dramatisk. De falt med 6,3 % – allikevel en formidabel kontrast til fjoråret, da denne gruppen økte med 90 %. Det var plug-in som økte. Batteribiler sank med 18,2 % til 287.000.
-
Det vil gjøre vondt hos Ford
Nå er tallene fra Ford offentlige, og de forteller at i løpet av de neste tre årene vil det forsvinne 3800 tekniske og administrative jobber fra Ford i Europa. Det tilsvarer litt over ti prosent av arbeidsstyrken, og det er Tyskland og England som vil merke det best. 2300 i Tyskland og 1300 i England pluss 200 i resten av Europa må finne seg noe nytt. Fortsatt skal 3400 ingeniører jobbe i Europa – stort sett for å utvikle amerikanske ideer.
-
EU tettet alle hull
Dermed sørget Europa Parlamentet for å fjerne alle håp om E-fuel eller andre karbon-såkalt-nøytrale drivstoff. Tirsdag slo Brussels fast at alle drivkilder som slipper ut klimagasser – uansett kilde – skal vekk fra markedet innen 2035. Samtidig kreves det at biler som selges etter 2030 skal ha 55 % kutt i CO2 i forhold til 2021-nivået. Den grensen har til nå vært satt til 37,5 %. Varebiler har de samme grensene, lastebiler har noen ekstra år på seg.
-
Dype kutt hos Ford
Ford-sjefen, Jim Farley, sa at de kunne spart 2 milliarder dollar i fjor med bedre effektivitet og mindre problemer med komponentleveranser, og han lover å spare inn 2,5 mrd. i år. Tyske fagforeninger sier at dette bl.a. betyr at 3400 europeiske stillinger forsvinner. Bloomberg har regnet med 8000 globalt. Det kan åpenbart gå sterkt ut over ingeniørene. – Vi bruker 25 % flere ingeniører på å gjøre tilsvarende innsats som våre kolleger, sa han.
-
Toyota opp i Q4
Toyota kunne fortelle om en driftsinntekt i fjerde kvartal som var vesentlig høyere enn ventet. Tilsvarende 7,3 milliarder dollar var en vekst på 22 prosent, og de regner fremdeles med et årsresultat på ca. 18 milliarder dollar på tross av at de kuttet produksjonsestimatet med nye 100.000 biler så sent som i forrige uke. Det kan ikke være fordi det går dårlig at sjefen selv, Akio Toyoda, trekker seg fra den daglige driften i april.
-
Volvo tjener mindre
Det er fremdeles problemer med forsyninger som brukes som forklaring når Volvo Cars forteller at driftsresultatet i fjerde kvartal sank fra SEK 3,7 mrd. til 3,4. De regner også med utfordringer i det nye året, men snakker allikevel om en solid økning i salget – på et tosifret prosenttall. De holder også fast på målet om 1,2 millioner biler i 2025. Mange tror det er for ambisiøst. Volumet i fjor sank 12 prosent, fra 698.700 til 615.100 biler.
-
Nissans Renault-bidrag økte
Takket være Renaults eierskap i Nissan, gir gode resultater hos japaneren inntrykk på regnskapet til Renault. I siste kvartal overførte Nissan 174 mill. euro i utbytte til Frankrike. Det betyr at for hele 2022 har Renault hentet 526 millioner fra partneren, høyeste siden 2018 og opp fra 352 millioner i 2021. Med vårens nye Alliance-avtale skal Renaults eierandel i Nissan ned fra 43 prosent til 15.
-
Skoda setter rekord på tvers
I en Skoda har Richard Meadon satt flere drifting-rekorder i klassen for batterielektrisk. På en 188 meters sirkel klarte han 6,5 kilometer sammenhengende sladd. Nesten 16 minutter brukte han på det. De slo en gammel kinesisk rekord med cirka en kilometer. Mer enn 18 timers kjøring tok det før bil og fører fant balansen med fem mm pigger foran og to mm bak.
-
Tyskland synker, elbiler synker mest
I januar ble det registrert rett under 180.000 nye personbiler i Tyskland. En nedgang på 2,6 prosent. Men de elektrifiserte hadde det verre: plug-in hybrider sank med 53 % til 8850 biler og de batterielektriske med 13 % til 18.136. Det er strammet sterkt inn på de generøse insentiv-ordningene i det nye året, allikevel regner produsentene med at batteribilene skal øke med 8 % i år.
-
GM ser lyst på fremtiden
GM skal fortsatt leve godt på SUV-er og trucker. Aksjekursen steg da sjefen, Mary Barra, fortalte om et bedre Q4 enn ventet, om forventede 2023-resultater som oversteg analytikernes prognoser, at de regner med å kunne holde marginene på 8-10 % ut 2025 og at de skulle kutte kostnader med $ 2 mrd. Hun sa også at de skulle ikke bygge flere enn 400.000 elbiler i Nord-Amerika fra nå og ut H1 i 2025. Snittprisen på GMs amerikanske biler i fjor var rekordhøye $51.000.
-
Volvos nye designsjef debuterer i bil
Dette er både spennende og overraskende. Volvo har ansatt Jeremy Offer som designsjef etter Robin Page. Page kom fra Bentley, Bugatti og Rolls-Royce i sin tid. Offer kommer fra noe som er ingenting i denne sammenheng. Han er industridesigner, men kommer nå fra jobben med en rekke kunde/produksjonsbaserte prosjekter hos varebil-startup’en Arrival (som er i skikkelig trøbbel). Det skal bli gøy å følge med på.