KORTNYTT
-
Ny dekorasjon på dekk
Pirelli har introdusert en ny logo på noen av sine dekk. Den er ikke helt enkelt å få øye på, men den er ganske viktig. En sirkel med to piler inni forteller at dette er et dekk der mer enn 50 % er gjenbrukte eller såkalt bærekraftige (det vil si bio-) materialer. Første gang det dukket opp var på et P Zero E dekk i september.
-
Bruktrekord i Russland
Russerne satte en ny rekord i august. Ikke veldig imponerende for slike skinnhellige elbilpionerer som oss, men rekord allikevel. Det ble omsatt 1204 brukte elbiler den måneden, 67 prosent flere enn for et år siden. Den gamle rekorden var fra mars i fjor og var på 1071 biler. Av august-tallet var 741 biler Nissan Leaf. Teslaer ble det 209 av, mens Volkswagen på tredje måtte nøye seg med 32 biler.
-
NIO går inn i brukte deler
Nå skal vi ikke blande NIO Capital med bilprodusenten NIO, selv om Bin Li bestyrer begge. Men NIO Capital har gått inn i Yuan Planet med en betydelig investering. Yuan Planet er en av Kinas store bilhoggere, med en økende interesse for brukte og rekondisjonerte bildeler. Yuan har også koblet seg opp mot et av de store bilforsikringsselskapene og har etablert en hub som distribuerer brukte deler over hele verden. De har anlegg i byer som Zhaoqing, Chongqin, Changsha, Linfen og Baoding.
-
Miljøkravene senkes
Det er ting som tyder på at miljøaktivitetene rakner litt. Den britiske statsministeren antyder at han kommer til å skyve på kravet om innføringen av kun nullutslippsbiler i GB, og i EU diskuterer de nå et utvannet kompromiss rundt Euro 7-kravene. Til og med E-fuels, et tema som var umulig å ta i for bare et halvt år siden, er nå blitt så stuerent at det presenteres som et seriøst alternativ til batterielektrisk. Foreløpig er det helt umulig å antyde hvilken retning dette vil ta til slutt.
-
Italiensk kineser til Tyskland
Italienske DR har lenge solgt biler under eget merkenavn i Italia. Bilene er imidlertid hel- eller halvfabrikata fra kinesiske fabrikker som JAC, BAIC og Chery, modifisert for Europa. Fra neste år skal et nyopprettet selskap selge bilene i Tyskland. Lav pris er åpenbart hovedargumentet. Ut juli i år solgte de 20.000 biler i Italia.
-
500 Mirai til OL i Paris
Toyota kunngjør at de som offisiell partner til de olympiske og paralympiske sommerlekene i Paris 2024 skal levere 500 Mirai brenselcelle-biler. Bilen skal fylles med fornybart fremstilt hydrogen fra Air Liquide. – Leveransen av Mirai-biler til Paris 2024 demonstrerer potensialet til hydrogenbiler dersom fyllestasjonene er på plass, sier administrerende direktør i Toyota Norge, Piotr Pawlak.
-
Slutt på diesel hos Volvo
Volvo Cars' aller siste dieselbil blir produsert i mars 2024. Dette ble offentliggjort under Climate Week i New York i dag. I Norge stoppet salget av dieselbiler allerede 1.juni i år. Innen 2030 skal Volvo kun selge helelektriske biler, og innen 2040 har selskapet som mål å være 100% klimanøytralt.
-
Investeringer i UK
BMW har bestemt at de skal investere 600 millioner pund i Oxford-fabrikken for at den skal kunne gå over til 100 % produksjon av batterielektriske biler fra 2030. Det ble sagt at den britiske regjeringen hadde bidratt til investeringen uten av det ble nevnt noen sum. Det er bare to måneder siden Tata sa de skulle investere fire milliarder pund i en batterifabrikk for Jaguar og Land Rover.
-
Ambisiøse Honda-planer
Mens norske kunder kanskje får inntrykk av at Honda er død som bilprodusent forteller Japans tredje største at innen 2030 skal de produsere mer enn to millioner biler årlig og på den tiden skal de ha 30 nye batterielektriske modeller. Problemet er bare at etter e-NY-1 kommer det ingen andre nye elbiler før i 2025. Med andre ord en enorm aktivitet, men ikke før i andre halvpart av dette ti-året.
-
Brussel sjekker Kina-biler
EU skal gjøre en grundig undersøkelse for å kartlegge subsidieringsgraden av kinesiske biler. «Globale markeder er oversvømmet av billige kinesiske elbiler», sa Ursula von der Leyen, kommisjonens president (kanskje lett overdrevet). Dette har vært ventet i lang tid og kan resultere i en av de største handelsreguleringene noen sinne dersom EU innfører spesielle avgifter på disse bilene.
-
Steile streikefronter i USA
UAV – de amerikanske bilarbeidernes fagforening – har vært i forhandlinger siden juli, uten at mye har skjedd. Kontraktene går ut i morgen, den 14. september, og hvis det blir streik vil den bli koordinert mot alle de tre store bilprodusentene samtidig. 150.000 arbeidere er organisert. Shawn Fein ble nyvalgt fagforeningssjef i mars, han lovet å gå hardt ut mot arbeidsgiverne. Der leverer han!
-
Xpeng og selvkjøring
Rett etter at Wu Xinzhou sluttet som sjef for selvkjøring hos Xpeng (han sa det var familiehensyn, men han gikk rett til Nvidia!) og aksjekursen falt, kjøpte Xpeng Smartbil-prosjektet til Didi for inntil 750 mill. dollar. Didi er Kinas store plattform for mobilitet, med egne planer for robotaxi. Xpeng jobber åpenbart med et smartbilprosjekt der merkenavnet skal bli Mona.
-
Siste Golf med manuell
I USA selger de nå et sisteopplag av en Golf. GTI 380 heter den og usp’en er at dette blir den siste med manuell kasse og girstang i bånn. Du finner andre nostalgi-pekere også, som den runde girkulen og seter trukket i det klassiske Plaid-mønsteret. Motoren er ikke nostalgisk, 241 hk fra to liters firer og muligheter til å leke deg gjennom seks gir fremover.
-
Sniktitt på E-3008
Førstkommende tirsdag vises Peugeot E-3008 offisielt for første gang, men for å korte ned ventetiden for de mest entusiastiske har selskapet akkurat nå sluppet de første offisielle bilder av bilen. Som BilNorge-leser har du allerede fått en god del informasjon og renderinger som du eventuelt kan se om igjen dersom du klikker på saken under her:
-
Toyota stanset på grunn av datafeil
I en hel dag var alle Toyotas fabrikker i Japan nede. Detaljer er ikke klare, men det snakkes om en systemfeil. Reuters har regnet ut at det kan ha kostet dem $ 356 mill. i omsetning. Toyota selv sier at det ikke dreide seg om dataangrep. Da blir det litt mer konkret at VW-produksjonen av T-Roc (VWs bestselger i Europa!) i Portugal må stanse i kanskje så mye 9 uker på grunn av oversvømmelse hos en underleverandør i Slovenia.
-
Polestar solgte Snøhettas
-
BMW kritiserer el-satsing
Rett i forkant av bilutstillingen i München kom BMW-sjefen Oliver Zipse med klare innvendinger mot industripolitikken som overpusher elbiler. – Vi mangler mange kritiske råstoffer, sier han. – Hvor i all verden skal folk lade? spør han også og mener at med flekkvis ladeinfrastruktur kan det å eie bil også bli et samfunnsproblem der bare noen få har råd til de eksklusive ytelsene fra et elbil-samfunn. – Elbilutvikling er viktig både for BMW og samfunnet, sier han, – men ikke den eneste utveien.
-
Teslas mange verdenspremierer
Tesla hadde verdenspremiere på sin forbedrede Model 3, med rekkevidde på 629 km på Lillestrøm sist fredag. Problemet er bare det at siden solen står opp noen timer tidligere i Kina, ble det enda mer verdenspremiere da Tesla viste sin forbedrede og Kina-produserte Model 3 med forlenget rekkevidde der. I Kina ble den dyrere – i Norge ble det ikke sagt noe om prisen.
-
Hver annen elbil kjører i Kina
Det dukker stadig opp statistikk som viser at Kina er i førersetet når det gjelder elbiler. Av verdens 27,7 millioner elektrifiserte biler (sist årsskifte) trillet 14,6 millioner – det vil si 53 prosent – i Kina. På plassene etter følger USA med 3,4 millioner, Tyskland med 1,9 millioner, Frankrike med 1,1 millioner og Storbritannia, med en mill.
-
Slutt for Twizy
I 12 år har Renault produsert den lille byloppa Twizy. I september er det slutt – da vil det være produsert 33.340 slike – ikke akkurat en bestselger. Det har eksistert to versjon, en L6e begrenset til 45 km/t og tillatt for veldig unge folk i deler av Europa, og en L7e med toppfart rett over 80 (motorvei-tillatt). Renault gir imidlertid ikke opp, de har en etterfølger stående klar.
-
Førerløst i San Fran
Neste gang du er i San Fransisco kan du få deg en tur i en førerløs taxi fra Waymo eller GMs Cruise. Myndighetene har nå gitt grønt lys for full kommersiell innsats med slike biler, selv om noen myndigheter sier at de ennå ikke er sikre nok. Begrensede forsøk med autonome biler har foregått i mange byer i USA, men bare på begrensete områder og i begrenset omfang. 14 år og $ 50 mrd. (McKinsey anslag) har man brukt på autonom-utviklingen så langt.
-
2 av 3 elbiler selges i Kina
Det ble produsert 9,54 millioner elektrifiserte, såkalt New Energy Vehicles, globalt i første halvår i år. Bare 3 prosent av dem var nyttebiler. 7,22 millioner av totalen var batterielektriske. Av disse ble hele 61 prosent solgt i Kina. Totalt ble det solgt 6,05 millioner NEVs i Kina i første halvår – en økning på 45 %
-
Lysere for Aston Martin
Aston Martin tapte penger også i annet kvartal, men mindre enn før. Minus 68 millioner pund endte resultatet på – et år tidligere var tapet på 174 millioner. Produksjonen økte fra 1.533 biler i fjor til 1.685 i Q2 i år. Mens volumet økte med 10 prosent, økte omsetningen med 23 % til 381,5 millioner pund. Dyrere biler og mer utstyr.
-
Kina største bileksportør
Etter hvert som tallene for første halvår blir klare kan man slå fast at nå har Kina passert Japan som verdens største eksportør av personbiler. Japanske bransjeorganisasjoner forteller at derfra ble det eksportert 2,02 millioner biler i H1 – en økning på 17 %. Kinesisk eksport i samme periode økte derimot med 77 % og endte på 2,34 millioner. Elbileksporten økte med 160 % til 534.000 biler.
-
Ønskedrøm? SAAB tilbake
Fremdeles går det rykter om at SAAB skal gjenoppstå. Bak planene skal det stå investorer som vil kjøpe «Emily» fra NEVS. NEVS er Saab-etterfølgeren som oppsto da kinesiske Evergrande overtok restene i Trollhättan. Emily er en av mange prototyper de utviklet basert på gammel Saab-oppskrift. Nå snakker vi fire elmotorer og cirka 500 hk – en EQE og i5-konkurrent. Håpe, ja, men tro? Niks.
-
CATL på topp blant batteriene
I Kina ble det installert batterier på til sammen 32,2 GWt i bilene de produserte i juli. CATL hadde ansvaret for 13,47 prosent av disse, det vil si 45 % av totalmarkedet. BYD kom på neste plass med 29 % og deretter møtte vil CALB med 10 %. Deretter kom Eve og Gotion. Li-Ion typene hadde 33 % av markedet, LFP er oppe på 67,2 % med BYD som leder det feltet.
-
Honda med godt salg og god fortjeneste
Her hjemme har vi en feilaktig oppfatning om at Honda er nesten død. Tallene sier noe annet – de økte bilsalget skikkelig i siste kvartal, spesielt i USA, og det tjente de 2,76 milliarder dollar på – opp mer enn 50 prosent. Totalt solgte de 901.000 biler (815.000 i samme periode i fjor) og 4,5 millioner motorsykler – opp fra 4,2 mill.
-
BYD med fem mill. elektriske
BYD brukte tretten år på å bygge sin første million pluggbare biler. F3 DM ble lansert i 2008, i mai 2021 nådde de en mill. Nummer 2 million tok bare ett år, og nummer 3 gjorde de ferdig i løpet av de neste seks månedene. Den 16. november i fjor landet den. Nå har de satt opp farten enda litt, i begynnelsen av august rundet de fem millioner. Med andre ord: ni måneder på de siste to millene.
-
Hver tredje kommer fra Kina
Siden vi var inne på kinesisk bilsalg i forrige notis, så vit at i første halvår ble det solgt 42,43 millioner biler i hele verden. En økning på 11 prosent i forhold til i fjor. Kinesiske bilprodusenter representerte 31 prosent av dette volumet. Før pandemien lå Kina på ca. 30 % av verdens solgte biler, så droppet det til 29 % i 2019, men så ble det 32 og 33 % før den nå var nede på 31.
-
Bilsalg i Kina ned, andre måned på rad
Selv i verdens største bilmarked merker de motgang. I juli endte salget på 1,79 millioner biler – ned 2,6 % i forhold til i fjor, og rett i hælene på en juni som falt med 1,9 %. Fremdeles er imidlertid årets salg, totalt, på 11,44 millioner, en fremgang på 1,7 %. Men eksporten i juli økte 63 %, etter at juni hadde vist en økning på 56 %.
-
Penger i dashbordet
Ford har allerede en god inntjening på sitt Pro-system i vare- og lastebiler – en digital plattform som de blant mye annet selger service-tjenester fra. Dette skal utvides: aggressive prognoser sier at 60 prosent av alle Fords nyttebiler skal være oppkoblede i 2026 og 36 av dem opererer med betalt software. På sikt regner de med årlig omsetning på dette feltet på mellom fire og fem tusen dollar per år.
-
Smart henter penger utenfra
Selv om Smart nå er et selskap som eies i fellesskap av Mercedes-Benz og Geely, hindrer ikke det dem i å gå egne veier. Nå har de hentet 150 millioner dollar fra en kinesisk litium-produsent. – Det er Smarts klare intensjon å hente strategiske investeringer fra globale industri-ledere, sier Tong Xianbei, Smarts CEO. Det var i mai han sa at de var åpne for ekstern teknologi og kapital.
-
BYD-resultat opp med tre-gangeren
BYD ekspanderer voldsomt – både som produsent og eksportør. Men det går åpenbart ikke ut over bunnlinjen. Nå har gruppen fortalt at resultatet for første halvår i år kommer til å ende på et sted mellom 10,5 og 117 milliarder Yuan – ca. 1,5 milliarder euro. Mer enn 200 prosent over samme periode i fjor. Tidlig på våren tok BYD den kinesiske produsent-førsteplassen fra VW – som hadde eid den posisjonen i flere ti-år.
-
Tesla-topper må betale tilbake
En rettsinstans i Delaware har avgjort at et antall tidligere styremedlemmer må betale tilbake $ 735 mill. som retten bestemte at styret uriktig hadde bevilget seg selv. Det var et stort fond, aksjonær i Tesla, som gikk til retten og påsto at disse hadde overkompensert seg selv. En separat rettssak skal avgjøre forholdene rundt en 56 milliard dollar stor aksjepakke Elon Musk har mottatt i en belønningspakke.
-
Et annet liv for bruktbiler
Sammen med Sixt har Jaguar Land Rover introdusert et nytt abo-tilbud i Tyskland. Foreløpig er det en del Land- og Range Rover som tilbys med minimum en månedsavtale fra € 899 med 800 km-grense. Alle bilene er brukt, men ikke mer enn 12 måneder gamle – hvilket i praksis betyr en helt ny måte å kalkulere nybilpriser på. En tilleggs-luksus-ytelse: du får din egen, personlige Subscribe Concierge.
-
Tyske biler støyer mindre
Det tyske Samferdselsdepartementet forteller at veitrafikken blir tystere. I 2018 produserte nye biler i snitt 70 deciBel. I fjor var verdien nede på 67,7. Det er ikke elbilenes skyld, det er dekk som støyer og elbildekk er ikke akkurat beskjedne. En Tesla produserer i snitt 68,9 dB – over snittet. Høres ikke nedgangen betydelig ut? dB måles på en logaritmisk skala – en nedgang på 3 dB oppfattes derfor som en halvering av støynivået. 2,3 dB ned er med andre ord formidabelt.
-
Nio øker rekkevidden
De med øye for slikt kan fortelle at i de siste instruksjonsbøkene til Nio står det om batteripakker på 150 kWt. Det er litt av en økning i forhold til det kjente 100 kWt batteriet. Det må også bety en ny batteritype fordi det veier bare 20 kg mer enn det gamle som var på 555 kg. Det vil si en energitetthet på 261 kWt/1000 kg, mot 180 for det gamle. 384 celler i den nye pakken, 96 i den gamle. Begge kommer fra CATL.
-
Ny runde i Genève – kanskje
Arrangørene av Genève-utstillingen – et verdens-event som allerede er i ferd med bare å bli et fjernt minne – antyder at de kommer tilbake neste år. «Med et konsept som gjør det billigere både for utstillerne og for besøkende». Optimistisk ventes det 300.000 besøkende og 10.000 journalister i den tiden som hallene ved flyplassen allerede er booket for: 26. februar til 3. mars.
-
Ghons saksøker Nissan (del 2)
Carlos Ghosn begynner åpenbart å få orden på livet sitt – og ikke minst papirene sine – etter den forholdsvis dramatiske returen fra Japan. Nå har han forfattet et 18 siders anklageskrift som Bloomberg har sett. Det ender med et krav mot Nissan og «minst et dusin personer» på 588 millioner dollar for tapte inntekter og omdømme pluss 500 millioner i straff. Det er åpenbart mange pikante detaljer som kan dukke opp nå som det hele skal bli offentlig og forhåpentlig ikke i en japansk rettssal.
-
Tesla til IAA
Tesla er ikke de ivrigste på bilutstillinger, men nå forteller arrangørene av IAA i München i september at Tesla kommer. Ikke massivt riktignok, bare 200 kvadratmeter, og ikke ute på selve messen, men en friluftsstand på Königsplatz, sammen med bl.a. Ford og ADAC. Halvparten av IAA skal skje utendørs, inne i byen. Alle håper på oppholdsvær.
-
Store endringer på russisk bilmarked
401.600 nye biler kom på russiske veier i første halvår, opp 14 prosent. Og ser vi på sammensettingen (i 2022) er det også utvikling. I de første månedene var 20 % av bilene russiske. November og desember var andelen oppe på 42,3 %. Koreanske biler hadde 24 % av markedet, men endte på 12 %. Europeiske gikk fra 28 % til 8 og japanske fra 18 til 6,7 %. Kinesiske økte derimot fra 9,5 til over 30 %. (Kilde: Autostat).
-
Norge som Voyah-sentral
Kinesiske Voyah har nylig avholdt møter med fire organisasjoner fra Nederland, Sveits, Danmark og Finland og skrevet kontrakter om forhandleravtaler på disse markedene. Alle møtene, og underskriftseremonien, forgikk hos Electric Way, partneren som Dongfeng Motor allerede har etablert i Oslo. Voyah skal øke sitt europeiske nærvær, med Norge som hub sier de.
-
1.000.000 elbiler fra Nissan
Nissan forteller i en pressemelding at de nå har solgt én million elbiler siden lanseringen av Leaf i 2010. Leaf står alene for 650.000 biler, og 77.000 av disse har funnet veien til Norge – noe som gjør den til Norges mest solgte elbil. Leaf er fortsatt Nissans mest solgte bil i Norge, knepent foran Ariya som har slitt med leveringer i startsfasen, men som nå akselerer kraftig.
-
Ny Scenic til IAA
Dersom du er i Frankrike for tiden, kan det være du ser denne bilen på veien. Det er en ny generasjon Renault Scenic E-Tech i pre-produksjonsdrakt som gjennomgår de siste tester i vanlig trafikk før den offisielt debuterer på IAA Mobility i München den 4. september. Dersom du er nysgjerrig kan du lese saken under som inneholder renderinger og spionbilder.
-
Velkommen tilbake til Wankel
Ingen har laget flere rotasjonsmotorer etter Wankel-mønster enn Mazda. Nå er de i gang igjen med en liten maskin som brukes til å dra en generator som skal levere strøm til deres MX-30 R-EV – en plugin hybrid. Fabrikken har ikke sluppet noen tekniske data rundt vidunderet – men det er i hvert fall minst ti år siden de produserte noe liknende sist.
-
Bugatti skal utvide
Bugatti er åpenbart ikke helt død, så langt i år har det vært solgt 11 nye biler i Europa (ut mai). Og der kom det jommen en melding om at de skal utvide hovedkvarteret i Molsheim. En ny bygning skal settes opp i løpet av første halvår neste år og skal bl.a. romme anlegget for den nye Hypersports-modellen som nå er under utvikling under ledelse av den nye eieren, Rimac.
-
Seier for Dennis Hauger
Dennis Hauger vant dagens Formel 2-race på Hungaroring. Han la grunnlaget gjennom niendeplass i fredagens kvalifisering som ga startspor to i dagens løp. Dennis var i ledelse allerede etter første sving, og selv om han ble utfordret tøft av Ayumu Iwasa gjennom store deler av løpet, kjørte Dennis feilfritt inn til sin første seier siden sprintløpet i Melborune i april.
-
Bilsalg i Ukraina, nesten doblet
I juni ble det registrert 5581 nye biler i Ukraina, en økning på 92,3 prosent. For første halvår stanset måleren på 27.058 biler – opp litt over 50 %. Toyota, Renault og VW ble topp-tre i juni, men også merker som BMW, Mercedes-Benz og Lexus finnes på ti-på-topp listen. Kineserne er der selvfølgelig, med Dongfeng, Chery, BYD og Haval. Ikke en Tesla i sikte, men derimot Lada med 19 nyregistreringer.
-
Gulf-penger til Kina-biler
Gulf-statene har stort sett kjøpt biler fra USA og Tyskland og også investert i produsenter derfra. Men det endrer seg åpenbart. I løpet av noen får dager kjøpte en del av Abu Dhabis oljefond syv prosent av kinesiske Nio for rundt $ 740 mill. (Forhandlingene tok bare tre uker fra start til signering, sa Nio-sjef William Li, i etterkant.) Samtidig investerte Saudi Arabias oljefond 5,6 milliarder dollar i et felles prosjekt for å bygge F&U-senter og bilproduksjon i landet.
-
Alfa Romeos kommende Jeep
Ved å gå ut på SoMe har Alfa bekreftet at de er i gang med en ny modell. «Gjett navnet på vår kommende SUV» heter det på nettet. Den skal åpenbart baseres på den nye Jeep Avenger, og hos Alfa Romeo heter dette utviklingsprogrammet Brennero. Dette kan bli Alfas første BEV og ser ut til å sette ny småbilrekord som Mito har hatt til nå.