Aston Martin TM1 V6
Aston Martin TM1 V6
Aston Martin TM1 V6
Aston Martin TM1 V6
Aston Martin TM1 V6
Aston Martin TM1 V6
Aston Martin TM1 V6
Aston Martin TM1 V6
Aston Martin TM1 V6
Aston Martin TM1 V6

Astons egen V6

For første gang på 50 år skal Aston Martin bygge sin egen landevisbilmotor i England. Det er dessuten en helt ny konstruksjon – en 3-liters V6.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Daimler tok en liten post i Aston Martin har engelskmennene lent seg litt på AMG når det gjelder maskineriet. Men der er det åpenbart at det i stadig større grad går mot firere, hvilket ikke akkurat pynter opp Aston Martin imaget.

Derfor har de bestemt seg for å gå sin egen vei igjen.

Joerg Ross, Powertrain Chief Engineer, har hatt ganske frie hender lenge til å utvikle en ny motor som også vil kunne produseres hjemme (V12-motoren bygges fremdeles hos Ford i Tyskland).

Men det var vel først da de 240 millioner dollarene fra den nye investoren, Lance Stroll var på plass at prosjektet ble så «GO» at det ble offentlig, selv om det har lenge vært snakk om at den kommende Valhalla skulle få en V6.

Nå føyes det blant annet til en helt ny serie sentralmotorbiler, med den nye plassert rett bak øret ditt.

Det er ikke sagt noe om ytelser ennå, bortsett fra at vi blir lovet krefter som er tilpasset karakteren til den bilen motoren er montert i.

Det må jo bety alt fra de snaue 500 hestene i dagens Vantage til de nesten 800 i McLarens Senna.

Motorene vil også kunne utstyres med hybrid hjelp, men vi snakker nok ikke om plug-in. Det er nok helle snakk om å legge en elmotor mellom motor og transmisjon for å få en ekstra boost i krevende stunder.

Vi får beskjed om at med turbo vil disse kunne bli de kraftigste landeveismotorene i fabrikkens historie.

De eneste andre detaljene Joerg Ross gir nå er at motoren får tørrsump for å sikre lavest mulig tyngdepunkt. Og at den bygges for å kunne møte kommende Euro 7-krav.

En hyggelig gest er navnet på den nye enheten.

Aston Martins modellnavn, DB og så et nummer, minner om grunnleggeren av den moderne Aston Martin. Mannen som reddet selskapet etter krigen, David Brown.

Motoren heter TM1 – oppkalt etter Tadek Marek. Polsk ingeniør med en utrolig karriere før han kom til Storbritannia i 1940 og sluttet seg til den polske hæren der.

Etterpå ble det hjelpearbeid i Tyskland før han til sist kom til Aston Martin der han først bygde sekseren til DBR2 – masse racingsuksess.

Han tok for seg den gamle Bentley-designede rekkesekseren til Lagonda (som var årsaken til at David Brown kjøpte Aston Martin Lagonda) og han konstruerte den første V-åtteren som ble bygget på fabrikken fra 1968 til 2000.

Et kjapt fun fact til slutt. Marek er ikke noe vanlig navn, men dagens Chief Creative Offiser hos Aston Martin heter også Marek, men til fornavn: Marek Reichman.

Powered by Labrador CMS