Volkswagen Tiguan 2.0 CR TDI Tiptronic, Track & Field

Tiguan er best av de tre rivalene utenfor allfarvei. Beskjedent utstyrsnivå og høyt forbruk trekker ned.

Publisert Sist oppdatert

Volkswagen Tiguan

Innledning

Volkswagen Tiguan har vært med oss i test en gang tidligere, den gang med utstyrsnivå Sport & Style, denne gang har vi med den mer terrengdugelige Track & Field. Utvendig er forskjellen å finne i fronten på bilen, hvor Track & Field har en støtfangerkonstruksjon som tillater inntil 28 grader angrepsvinkel, mens den andre bare takler 18 graders vinkel.

Under skallet har vår testbil også andre detaljer som gjør at den er noe mer egnet for å kjøre i terrenget enn de to konkurrentene, nemlig elektronisk differensialbrems samt en "Offroad"-knapp som innebærer blant annet motorbremsfunksjon i lave hastigheter samt holdefunksjon ved bakkestart.

Det må heller ikke glemmes at Tiguan trekker fordeler av sitt automatgear ved kjøring utenfor allfarvei, og 8 cm kortere akselavstand enn Kuga er også en fordel når kneiker og humper skal passeres. Likevel, uten reduksjonsgear er det langt igjen til å kunne kalle Tiguan "terrengbil".

På vanlig landevei gir ikke Tiguan like god kjøreopplevelse som Kuga, blant annet fordi styringen ikke er den mest kontante vi har hatt mellom
hendene, men den gir et greit kompromiss mellom lett håndtering og akseptabel styrerespons.

Hjulopphenget er forholdsvis fast satt opp. Det betyr at vi merker slag og vibrasjoner bedre her enn i begge konkurrentene. På grusvei erfarer vi dessuten at Tiguan "flyter oppå" i større grad enn de to andre, du får ikke samme følelsen av veigrep på løst underlag.

Dieselmotoren, som nå er av common rail-typen (ikke pumpedyse som før), innebærer mindre hard gange og derved lavere motorstøy. Forbruket derimot, ligger forholdsvis høyt, noe som selvfølgelig Tiptronic-gearet må ta medansvar for. Med manuell sekstrinns kasse ville forbruket ved blandet kjøring ligget på 0,72 l/mil, det er likevel fortsatt 10 prosent høyere enn hos begge rivalene.

Førermiljøet er oversiktlig og funksjonelt, og mer diskret enn hos de to andre. Dashbordet er høyere enn i både Kuga og CRV, noe som begrenser sikten i nærområdet foran bilen. Vi anbefaler derfor å plusse på parkeringsassistent med sensorer foran og bak, prisen er 3600 kroner. Det er ellers lett å finne en riktig og behagelig sittestilling, og skinnsetene gir faktisk enda bedre sidestøtte her enn i CR-V.

Benplassen i baksetet er på det jevne, mens bagasjerommet kan vise til solid volum, men en ulempe er at gulvet ikke blir flatt når bakseteryggen legges ned. Du må også løfte bagasjen 11 cm høyere enn i CR-V for å få den inn i bagasjerommet.

Ståhøyden under den åpne bakluka er nesten like solid som på Kuga, og på ett punkt er Tiguan best i test, nemlig når det gjelder tillatt nyttelast – drøyt 60 kg mer enn i Kuga og over 100 kg mer enn i CR-V.

FØRERMILJØ 8
Oversiktlig og funksjonelt, litt kjedelig design. Doble luftdyser er positivt.

PLASS 6
Nedfellbar forseterygg gir fleksibilitet. Smalest bagasjerom. Snau benplass bak.

KOMFORT 6
Kjøre- og sittekomfort et hakk bak rivalene. Greit støynivå.

PÅ VEIEN 7
Gode kjøreegenskaper på asfalt, litt dårligere på grusvei.

UTENFOR ALLFARVEI 6
Ingen offroader, men mer avansert 4WD-system. God bakkeklaring.

MOTORYTELSE 9
Styrke nok, helt på linje med de to konkurrentene.

FORBRUK/CO2 4
Tiptronic trekker opp. Meget høyt testforbruk.

SIKKERHET 9
Fem stjerner og god score i NCAP-testen.

PRIS 6
Ikke billig i forhold til Passat stasjonsvogn.

UTSTYR 7
Har automat. Ikke navigasjon og multifunksjonsratt.

SUM 68

Poengene gjelder kun for denne testen og kan ikke overføres til andre tester.

LES VIDERE:
- Ford Kuga
- Honda CR-V
- Konklusjon
- Tekniske data

Powered by Labrador CMS