Tid for sommerdekk!

Størstedelen av dekksalget i Norge foregår i april når vinterdekkene skal av. Nå er tiden inne for å sjekke om sommerdekkene holder en sesong til.

Publisert Sist oppdatert
Kun et fåtall av norske kvinner synes det er greit å skifte hjul selv:

Kun et fåtall av norske kvinner synes det er greit å skifte hjul selv:

Tre av fire norske bilister feirer vårsola med å legge om til sommerdekk, men bare 58 prosent vet om sommerdekkene har lovlig mønsterdybde.

Det milde marsværet har fristet mange til å tenke dekkskift tidlig i år. Mange norske bilister bruker piggdekkfristen første mandag etter påske som rettesnor enten de har piggdekk eller kjører piggfritt.

Men når sommerdekkene har stått lagret et halvt år, bør du sjekke slitasjen. Mellom 5 og 10 prosent av norske bilister velger å kjøre videre på sine piggfrie vinterdekk også om sommeren, noe bransjen ikke anbefaler.

– Sjekk at dekkenes mønsterdybde er godt innenfor lovens krav, sier Frode Abrahamsen i Michelin i Norge. – Se over dekkene nå mens du har tid til å gjøre noe med dem. Stadig flere oppbevarer dekkene på dekkhotell og får dem skiftet der. Spør gjerne verkstedet om dekkenes tilstand.

Uklare på mønsterdybden
I en undersøkelse utført for Michelin i 2013 visste bare 58 prosent av de spurte at minste tillatte mønsterdybde for sommerdekk er 1,6 mm. Derimot visste 9 av 10 norske bilister at faren for vannplaning øker ved bruk av vinterdekk på sommerføre.

Hos 3 av 4 norske husstander er hjulskiftet fortsatt mannens ansvar. 76 prosent av mennene i undersøkelsen synes heller ikke det er vanskelig å bytte hjul, men bare 38 prosent av kvinnene er enig.

85 prosent av mennene sier de er i stand til å skifte til reservehjul ved punktering, mot 55 prosent av kvinnene.

Å skifte hjul selv er mest populært i distriktene. På landsbasis skifter om lag 72 prosent hjul selv mens 28 prosent får skiftet hjul på verksted. I Oslo går cirka 41 prosent til dekkverksted for å få jobben gjort.

Farlige dekk
Starter du sesongen på lovens minstekrav om 1,6 mm mønsterdybde, er det ikke lenge før du må skifte. Michelin anbefaler at du bør tenke på å bytte ut dekkene før du nærmer deg lovens grense på 1,6 mm.

– Slitte, gamle dekk legger mange meter til bremselengden – kanskje akkurat de meterne du trenger for ikke å kollidere, sier Frode Abrahamsen.

– Særlig på våt vei kan bremselengden øke overraskende mye. Med slitasjen synker også dekkets terskel for vannplaning, og du kan fint oppleve vannplaning også under vanlig fartsgrense.

LES OGSÅ: Merkevarer topper dekktester

Skift ut gamle dekk
Hvor gamle er sommerdekkene dine egentlig? Dekk som er eldre enn 5 år bør sjekkes nøye av fagmann minst en gang i året. Dekk som er eldre enn 10 år bør skiftes, selv om mønsterdybden er over minstemålet på 1,6 mm. Gummien i dekk som er i bruk forringes og blir stiv over tid, og det svekker både veigrep og dekkets motstandsdyktighet.

Dekkets produksjonstidspunkt finner du på dekkets sidevegg, der fire sifre viser produksjonstidspunkt (DOT). Et dekk merket “1013” ble for eksempel produsert i uke 10 i året 2013.

Unngå vinterdekk på sommeren
– Piggfrie vinterdekk er tillatt om sommeren, men det er også alt, sier Frode Abrahamsen.

– Risikoen for vannplaning er mye høyere enn med ekte sommerdekk, samtidig som piggfrie dekk slites overraskende fort i sommervarmen. Er du gjerrig på dekkskift, utsetter du både familie, deg selv og andre trafikanter for unødig risiko.

Gjør et ettertrekk!
Sjekk at hjulmutterne sitter passe stramt 50 - 100 km etter at du har skiftet til sommerhjul. Benytt anledningen til å sjekke lufttrykket samtidig.

Pass lufttrykket på påskebilen
Skal du på påskeferie? En bil fullastet med folk og bagasje trenger 10-15 prosent mer luft enn normalt i dekkene. Det minsker risikoen for at bilen får sleng i en sving eller unnamanøver.

– Mange bilister sjekker bare lufttrykk når de bytter hjul og lar det være med det. Michelin anbefaler å sjekke lufttrykket hver måned gjennom hele sesongen. Det sparer drivstoff og øker sikkerheten og dekkets levetid. Samtidig får du kastet et blikk på dekkene og kan se om de er veldig slitt eller har fått skader.

Store hjul
– Norske bilister ruller på stadig større hjul, sier Frode Abrahamsen. I Norge er hvert femte dekk som selges over 17 tommer. På europeisk basis forventes salget av dekk i 17-tommere eller over å øke med 1,5 millioner i 2014. Totalt forventes et europeisk salg på nesten 50 millioner dekk bare i «high performance»-segmentet.

Lagre vinterdekkene riktig
Før du lagrer vinterdekkene bør du vaske både felg og dekk fri for fett og salt. Deretter bør dekkene lagres tørt, mørkt og kjølig i stabil temperatur. Dekk som er montert på felg kan lagres liggende eller stående.

– Stadig flere velger å la dekkhotellet legge om hjul og lagre vinterdekkene, sier Frode Abrahamsen. – Det gir oftest profesjonell behandling og en ekstra trygghet, samtidig som du sparer ryggen!

VANLIGE SPØRSMÅL VED DEKKSKIFT

Hva er fristen for å ta av piggdekkene?
– Første søndag etter påske, men politiet bruker sunn fornuft. Skal du kjøre på vintervei, kan du likevel bruke pigg.

Kan jeg kjøre på piggfrie vinterdekk etter piggdekkfristen?
– Ja, men piggfrie vinterdekk slites meget raskt om sommeren, samtidig som bremselengden øker og du får økt risk for vannplaning

Hva er minste lovlige mønsterdybde?
– 1,6 mm for sommerdekk

Hvor måler jeg mønsterdybden?
– I midten på dekkets slitebane, der slitasjen er størst.

Hvor hardt skal jeg trekke til hjulmutterne?
– Hjulmutterne skal sitte godt fast, men ikke trekk til overdrevent. Momentet er oppgitt i bilens instruksjonsbok, spør eventuelt en dekkforhandler.

Hva betyr merkingen på dekketiketten?
– Etiketten viser dekkets ytelse på en skala du vil gjenkjenne fra hvitevarebransjen.

Hvordan skal jeg lagre dekkene?
– Tørt, mørkt, i jevn kjølig temperatur, og gjerne liggende eller hengende.

Hva er riktig lufttrykk?
– Det står i bilens instruksjonsbok, ved tanklokket, eller spør din dekkforhandler.

Hvor gamle er dekkene mine?
– Dekkets produksjonstidspunkt finner du på dekkets sidevegg. Et dekk merket “1013” ble for eksempel produsert i uke 10 i året 2013.

Når er dekkene for gamle?
– Dekk tåler lagring godt og eldes hovedsakelig når de slites, men ti år gamle dekk bør skiftes ut.

MICHELINS 10 DEKKBYTTERTIPS

  • Sjekk at dekkmønsteret er godt innenfor lovens krav på minimum 1,6 mm.
  • Sjekk på dekkets sidevegg hvor gammelt det er.
  • Dersom dekket er retningsbestemt, finner du en pil som viser rulleretningen framover på den sideveggen som skal vende ut.
  • Kontroller dekkenes alder ved å se på produksjonsdatoen på sideveggen. Dekk som er eldre enn 10 år bør skiftes ut.
  • Sett bilen på et plant underlag, og bruk riktige jekkepunkter. Legg deg ALDRI under en bil som bare står på jekk.
  • Løsne hjulmutterne litt før du jekker opp bilen, da går det lettere.
  • Vent til du setter bilen på bakken før du trekker til det aller siste på bolter og muttere.
  • Trekk til bolter og muttere med riktig moment – fast, men ikke så hardt at du hopper på nøkkelen.
  • Sjekk lufttrykket med en gang. Det sparer både drivstoff og slitasje.
  • Husk lærdommen fra IKEA: Ettertrekk hjulbolter/muttere etter 5-10 mil.
Powered by Labrador CMS