Infiniti Crossover fra Detroit

Toyota har sin Lexus. I USA har også Nissan et eget luksusmerke - Infiniti. Og selvsagt måtte også de kaste seg på den voksende Crossover-bølgen i Detroit.

Publisert

Blanke ark
”Vi startet med blanke ark og stilte spørsmålet: Hva slags bil ønsker vi å kjøre? sa visepresident Tom Orbe ved lanseringen. ”Svaret var FX45, en sportsbil med praktiske egenskaper som en SUV. Den er laget med tanke på dem som ønsker sportsbilens muskler pakket inn i en rommelig familiebil.

Bilen har rikelig med plass for hele familien med full oppakking. Den har store hjul for optimalt veigrep. Det store bagasjerommet inneholder et praktisk uttrekkbart gulv som letter innlasting av bagasje. Bakluken er delt av samme årsak.

Den store Infiniti-grillen gir FX45 et sporty utseende. Taket er av glass for å gi rikelig med lys til interiøret, men det har automatisk solavskjerming for at ikke lyset skal bli for intenst.

Luksuriøst
Interiøret er i luksuriøst lær og aluminium, og førermiljøet innbefatter tiltbart ratt, alle viktige instrumenter og en LCD-skjerm med alle tenkelige funksjoner. Deriblant, selvsagt Internett-tilgang og navigasjonssystem. Baksetepassasjerene kan hygge seg med DVD-spiller og videospill. I tillegg er bilen utstyrt med flaskekjølere som sørger for iskaldt drikke på varme dager.

Når det gjelder ytelser er Infiniti FX45 mer lik en luksus-sedan enn en SUV. ”Vi satte oss som mål at bilen skulle ha ytelser på linje med BMWs 7-serie, Lexus GS430 og våre egne luksus-sedaner”, sier Orbe. En spesialtrimmet 32-ventilers V8’er på 4,5 liter gir bilen 300 hestekrefter og et solid dreiemoment. Kreftene overføres via en 5-trinns automatkasse med manuell overstyring.

Ikke utpreget off-road
Den uavhengige hjulopphengningen er tilpasset alle typer veier. Men Infiniti innrømmer at bilens off-road egenskaper ikke er prioritert. ”I stedet har vi gitt den optimal stabilitet og topp ytelser på regn-, snø- og grusbelagte veier”, sier Orbe.

Konseptbilen vi fikk se i Detroit var utstyrt med 20-tommers hjul med solide 285/50 R20 dekk, nok til å gi den store bilen solid veigrep og et aggressivt utseende.

Og om interessen for crossover-biler tar av i samme skala som produsentene legger opp til, er det ikke usannsynlig at noe i likhet av Infiniti FX45 en dag kommer på markedet. Mon tro om denne bølgen også kommer til Europa en vakker dag? Neppe, for bensinprisene våre er ikke spesielt tilpasset tørste V8’ere. I så fall kunne kanskje en turbodiesel-variant være løsningen!

BILDER:
Stort bilde forfra
Stort bilde skrå forfra
Stort bilde skrå bakfra
Stort bilde fra siden
Stort bilde ovenfra
Stort bilde av interiør
Stort bilde av frontlykt
Stort bilde av bagasjerom

Av Terje Ringen – bilnorge.no

Powered by Labrador CMS