Rodin Cars

Rodin Cars

Rodin Cars

Rodin Cars

Rodin FZero
Raskere enn Formel 1
Rodin Cars

Rodin Cars

Rodin Cars

Rodin Cars

Rodin Cars

Rodin Cars

Rodin Cars

Formel 1 i garasjen

Fra New Zealand kommer noe helt vilt, basert på en Lotus F1-oppskrift og oppkalt etter en av verdens store billedhoggere.

Publisert Sist oppdatert

Rodin heter bilen, og Rodins mest kjente skulptur heter «Tenkeren».

– Det er akkurat det hele denne oppskriften er basert på, sier David Dicker, mannen bak dette nye prosjektet. – Smart tenking.

Dermed kaster han ut sin FZED til et uforberedt publikum.

Dersom du skulle leke F1 i din egen kjøkkenhage kunne du enten gjøre det ved å kjøp en passende historisk Grand Prix bil på auksjon, eller henge deg på en av Ferraris en-seters program.

Men her kan du dra kortet og få en bil som kjører hvor som helst på tider som kan sammenlignes med en moderne Formel 1 bil, sier Dicker. Jeg regner med at han forutsetter at føreren er på høyde med bilen.

Og bilen er egentlig en litt uferdig Lotus, som mannskapet på New Zealand nå har gjort klar.

T125 het dette desperate programmet som Lotus lanserte i 2013. I realiteten en 8/10 skala F1-bil som en forholdsvis voksen mann kunne kjøre hvis han først la en million på bordet. Da skulle det bli en egen racing-serie som Lotus skulle arrangere, og Lotus skulle holde mekanikere og sørge for vedlikehold.

Det ble vel bygget 10-12 biler, de få som har dukket opp til salgs i det siste har sjelden kjørt mer enn 1000 km, og det hele floppet skikkelig.

Rodin-folket gjør det enklere. De bygger en oppdatert utgave av bilen og selger den til deg, så er det opp til deg hva du kjører med den. Inntil det eventuelt blir laget en egen Rodin-serie, er det heller ingen racing-formel som tar seg av biler som dette.

Men det bekymrer ikke initiativtakerne. Fullt ferdig med en 3,8-liters 675-hesters Cosworth V8 skal denne koste deg $ 650.000. Hvis du nøyer deg med rødlinjen på 10.000 omdreininger og begrenser deg til 98 oktan, loves det at motoren går 5.000 km før den må bygges opp igjen.

Med bare 610 kg er det solide prestasjoner, selv om i dagens el-superbil miljø er kanskje 2,9 sekunder til 100 i meste laget? Jeg tror imidlertid at denne nulltilhundre-opplevelsen er ganske mye råere enn den du får inne i et elektrifisert såpestykke.

0-160 går på fem, og toppfarten, avhengig av aero-setup, stopper på 300 km/t.

For pengene får du forresten også seks trinns klikk-klakk kasse fra Ricardo, karbon-keramikk fra Brembo, fireveis justerbare fra Öhlins og runde, svarte fra Avon.

Dessuten får du et eksos-system og et ratt. Begge bygget hos Rodin av titan og ved hjelp av 3D-printing.

Denne vil bli kjøpt av keene folk med en viss kjøre-erfaring som ønsker seg en nær-F1-opplevelse uten de utgiftene, risikoen og alt hassel med å eie en historisk GP-racer, sier David Dicker.

Han har selv vunnet en rekke Ferrari Challenge løp, og har slett ikke tenkt å stoppe med denne første FZED-modellen.

Han har et FZERO-prosjekt på gang som skal gi raskere rundetider enn dagens Formel 1 bil.

«Zero» fordi bilen er hemmet av Zero restriksjoner, her skal det være helt fritt frem.

Lukket ser det ut som, og med Rodins egen 4-liters V10-motor som ennå ikke er ferdig utviklet (i England) men der målet er 700 hester i atmosfærisk versjon, og 1000 med en liten turbo.

Til nå har han fått strålende presse av de som har prøvd FZED-oppskriften.

Powered by Labrador CMS