Kimera Evo 37
Kimera Evo 37
Kimera Evo 37
Kimera Evo 37
Kimera Evo 37
Kimera Evo 37
Kimera Evo 37
Kimera Evo 37
Kimera Evo 37

En stjerne er gjenfødt

Lancia 037 vil aldri bli glemt. Med førere som Markku Alén, Attilio Bettega og Walter Röhrl ble bilen rally-verdensmester i 1983. Men det virkelig store er at den er den siste bakhjulsdrevne som tok WRC.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en bil som virkelig fortjener å bli resto-moddet.

Vi kjenner jo godt Singer, Eagle eller GTO Engineering som resto-modder 911 og E-typer og Ferrarier, men denne er i en klasse for seg.

Ikke minst fordi den er så uventet. Det er ikke noe fancy, fasjonabelt eller jålete over en 037. Den er hel ved.

Det er åpenbart Kimera også, en liten bedrift i Piemonte som har vært tett på racing i mange år.

Og sjefen deres, Luca Betti har også kjørt aktivt i tillegg til manager-roller, og nå er han altså manager for – ikke bare en gjenoppbygget rallydronning, men også for et team som inkluderer mange av dem som i sin tid jobbet på selve konkurransebilen.

Franco "Inox" Innocenti arbeidet med produksjonsdelen for den opprinnelige 037 hos Lancia. Han var med på det nye laget. Det samme var Sergio Limone og Vittorio Roberti.

De var med som team-mekanikere i hine hårde dager. Nå var det Limone som ledet utviklingen av det nye chassiset – helt etter den gamle oppskriften. Og Roberti sto for materialvalg og har hatt ansvaret for produksjonsflyten.

Og ikke minst var Claudio Lombardi med. Nå kjennes han kanskje best fra en lang Ferrari-karriere. Han var egentlig Abarth-ingeniør og hadde vært involvert i det opprinnelige prosjektet fra dag én – fra det het prosjekt 037 hos Abarth, og han ble med videre da Lancia rappa det hele.

Det var litt av et lag, også eksternt, Lombardi jobbet med da. Både Pininfarina og Dallara var sterkt inne i bildet, og Abarth hang lenge med.

I Kimera-sammenhengen har snart 80 år gamle Lombardi stått i spissen for den «omvendte konstruksjonsprosessen» med motoren.

Man tar en original, skanner og material-definerer hver eneste bit, og så bygger man det hele opp på nytt – med passende modifikasjoner.

Sa jeg passende?

Den nye motoren er basert på akkurat samme blokk som i 1983 – men den som da ga rundt 250 hester, gir nesten 500 nå. Turbo, selvfølgelig, fremdeles. Med en vekt på rundt et tonn snakker vi altså om 2 kg/hk.

Kimera har også bedrevet reverse engineering både av en Delta S4 og en Montecarlo i forbindelse med dette prosjektet. Den viktigste i denne sammenhengen er Montecarlo, for 037 var helt bygget på den sentrale chassis-enheten til den modellen, med et passende rammeverk for opphengning og drivlinje i begge ender.

Man har bygget det nye på akkurat samme måte. Det triste med den teknikken er at man bruker originale donor-biler, så her må et antall Montecarloer bøte med livet.

Men resten av den bærende konstruksjonen er helt ny. Nytt rammeverk, Öhlin dempere, Brembo-bremser, Pirelli dekk.

Selve bilen ser nesten ut som originalen, selv om man har gjort en vri eller tre her også. Lykter og hjul er annerledes, og selv om det ikke er åpenbart er panseret, både foran og bak, gitt en forsiktig ny design, samtidig som overhenget er kortet ned litt i begge ender.

Innvendig er det Alcantara og karbon, men det er noen sentimentale finter der også. Hydraulisk håndbrekk, for eksempel. Eller analoge instrumenter eller firepunkts seler.

Det er verdt å nevne at de firmaene som har bidratt til det hele, leses som en Hvem er Hvem i italiensk motorsportindustri: Italtecnica, Bonetto CV, Maps, Lam Stile, Ci.elle Tronics, Bellasi og Sparco

Prisen starter på 485.000 euro og det skal bygges – gjett – 37 eksemplarer av dem. Sist jeg så innom var 11 av dem allerede solgt.

Jeg regner med at du som kunde får en natt eller to på kjøpet i Villa Kimera – et nydelig gjestehus i Cuneo – også eid av Luca Betti – ikke langt fra der disse bilene bygges.

Powered by Labrador CMS