Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero
Jaguar E-Type Zero

Klassisk skall med ny innmat

Jaguar demonstrerer en ny mulighet til klassisk-bil-entusiaster, men jeg tror ikke så mange går for den – med mindre de blir tvunget.

Publisert Sist oppdatert

Jaguar avholder en Tech Fest i London de nærmeste dagene, der de viser noe av den teknologien de ser for seg at vi må forholde oss i fremtiden.

Vi har vist en del eksempler på Jaguar Land Rovers store satsing på klassiske biler, både ekte klassikere og flunkende nye biler basert på gamle tegninger, så det er vel i tråd med dette at de nå har tatt klassikeren av alle klassikere og bygget om til elbil.

E-Type Zero heter bilen som er basert på en E-Type Roadster 1968 Series 1.5 og som er restaurert og bygget om av Classic Works i Warwickshire. Den står utstilt på showet sammen med I-Pace Concept og noe de kaller for Future-Type Concept.

– Målet vårt med E-Type Zero er å fremtids-sikre muligheten for å eie og bruke en klassisk Jaguar. Vi er spent på å høre reaksjonen fra våre kunder før vi vurderer muligheten til å realisere dette konseptet i markedet, sier Tim Hannig, direktør for Jaguar Land Rover Classic.

Det høres med andre ord ut som de mener alvor.

Han forteller videre at bilen både ser ut som og oppfører seg som en klassisk E-Type. Den gjør unna sprinten til hundre på 5,5 sekunder, ett sekund raskere enn originalen.

– For at bilen skal oppføre seg mest mulig som den originale E-Typen har vi holdt tilbake på effekten, sier Hannig videre. – Vi tror kjøreopplevelsen blir best på denne måten.

Utstillingsbilen er original til minste detalj, bortsett fra drivlinjen, fronten og instrumentene. Men også disse er inspirert av klassikeren.

LED hovedlys er benyttet for å holde energiforbruket nede, men utformingen av lyktene er slik du husker dem.

En elmotor på 220 kW (300 hk) er spesialdesignet for E-Type Zero. Li-ion batteripakken på 40 kWh har tilsvarende volum og vekt som den originale sekseren, og ekspertene som har utviklet den nye drivlinjen har sørget for at den kan plasseres akkurat der sekseren satt.

Elmotoren og reduksjonsgiret ligger like bak batteripakken, der hvor bilens girkasse satt i originalen. Den totale vekten på hele drivlinjen er 46 kg lavere, og det antydes en «realistisk rekkevidde» på omkring 270 kilometer.

Ved å benytte en elektrisk drivlinje med tilsvarende volum og vekt har man kunnet holde strukturen, inkludert chassis og bremser, uendret. Ifølge Jaguar Classic oppfører bilen seg akkurat som en original E-Type, inkludert vektfordelingen mellom akslene.

At den ikke høres ut som en sekser nevner ikke Jaguar med et eneste ord, men jeg tror ikke de som eier en slik bil gir slipp på godlåten frivillig. Den er jo halve moroa – minst!

– Konverteringen er gjort på en slik måte at en konvensjonell drivlinje kan reinstalleres når som helst, sier Hannig. Så det fins altså håp om man i et øyeblikk av grønn entusiasme skulle finne på å ramponere sin herlige klassiker.

Og så legger han til:

– Den sekssylindrede XK-motoren som ble produsert fra 1949 til 1992 ble benyttet i så godt som alle ikoniske Jaguar-modeller fra denne perioden, inkludert E-Type, XK120, Mk2 og XJ6, så den elektriske drivlinjen kan monteres i alle disse, frister Hannig.

I tillegg til E-Type Zero viser også Jaguar frem sin fremtidsvisjon Future-Type Concept, en kompakt bybil med autonome egenskaper som kan frakte deg fra A til Å uten at du berører verken ratt eller pedaler.

Men Jaguar har også bygget inn muligheten for at du selv kan ta over kjøringen, om du måtte være av den typen som fortsatt liker å kjøre bil.

De bekrefter også at alle deres modeller fra 2020 vil ha mulighet for elektrifiserte drivlinjer i en eller annen form. Først ut er I-Pace som skal på markedet allerede neste år, og som hundrevis av nordmenn allerede står på venteliste for å sikre seg.

Powered by Labrador CMS