Fiat Croma
Foto: Trygve Bæra
Fiat Croma
Foto: Trygve Bæra
Fiat Croma
Foto: Trygve Bæra
Fiat Croma
Foto: Trygve Bæra
Fiat Croma
Foto: Trygve Bæra
Fiat Croma
Foto: Trygve Bæra
Fiat Croma
Foto: Trygve Bæra

Velkjent nykommer

Fiat Croma var et vanlig syn på norske veier på åttitallet. Nå er den tilbake – men nykommeren er ikke helt ny.

Publisert

Croma har vært fraværende fra det norske markedet i mange år. Nå er den tilbake sammen med ny norsk importør i Drammen, men det er ikke akkurat noen fersking vi har med å gjøre.

Den debuterte så tidlig som under Genève-utstillingen i 2005, og fikk en ansiktsløfting høsten 2007. Likevel er det ikke mulig å peke på konkrete punkter hvor det er åpenbart at bilen har levd en stund.

Riktignok ville nok dashbordet og midtkonsollen hatt et mer «moderne» utseende hvis bilen var konstruert det seneste året. Funksjonen og oversikten i førermiljøet er det ingen grunn til å klage på, og instrumentene er meget lettleste.

Det er ukomplisert å finne en akseptabel kjørestilling, men de mest langbente blant oss skulle gjerne hatt mer lengderegulering på rattet.

Det er god innvendig takhøyde, og dette kan utnyttes til å «pumpe» seg opp og lengre vekk fra rattet. Stoffsetene gir akseptabel lårstøtte, mens sidestøtten i ryggen kunne vært bedre.

Dieselmotorer

Croma leveres her hjemme med to alternative motorer, begge 1,9-liters diesel. Minstemann, som vi kjører her, byr på 120 hk og manuell gearkasse, mens den største er 90.000 kroner dyrere og har en ytelse på 150 hk kombinert med automat.

De 120 hestene er kombinert med en sekstrinns gearkasse med høy utveksling, noe som betyr lave turtall ved landeveiskjøring, og tilhørende lavt forbruk og behagelig støynivå – men du sitter ikke akkurat med en rakett mellom hendene.

Gearsjaltingen er meget fast og presis. Hjuloppheng og fjæring er lagt mer i komfortabel enn i sportslig retning, noe som også understrekes av at styringen ikke er blant de mest kontante i klassen.

Godt utrustet

Den norske importøren tar inn Croma uten det doble gulvet som kan leveres til bagasjerommet.

Fordelen er at innvendig høyde er meget god, med tilhørende solid volum, mens ulempen er at gulvet ikke blir flatt når bakseteryggen legges ned. Høydeforskjellen er hele 18 cm.

Utstyrsnivået er imponerende, standardutstyret omfatter sju kollisjonsputer, bi-xenonlys, cruise-control, ESP, lyktespylere, to-sone klimaanlegg, Bluetooth, alufelger, tåkelys og takrail. Du kan også plugge MP3-spilleren din rett inn i USB-porten i midtkonsollen.

I annonser og brosjyrer benytter Fiat-importøren betegnelsen MPV om Croma, men vær klar over at den har lite med flerbruksbil å gjøre. Her handler det om en helt vanlig stasjonsvogn både i karosseriform og innhold.

Konkurrenter: Ford Mondeo, VW Passat, Toyota Avensis, Opel Insignia, Mazda6.

+

Lettkjørt stasjonsvogn med nøysom motor.

-

Høydeforskjell i bagasjerommet når bakseteryggen legges ned.

Powered by Labrador CMS