Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Passat GTE

GTE - gjerrigste Passat ever

Om du ikke har en veldig lang årlig kjørelengde, er det et klokere valg å satse på ladehybride VW Passat GTE framfor diesel- og bensinvariantene.

Publisert Sist oppdatert

Planlegger du innkjøp av ny og familiestor stasjonsvogn i 2016, og i tillegg har et snev av grønnfarget innstilling til bil, er det bare å stille i den forholdsvis lange køen av dem som har tenkt de samme tankene som deg: å velge ladehybrid.

Men fortvil ikke. Nederland kutter avgiftsfordelene til ladehybrider fra 2016. Det betyr i praksis flere biler til Norge.

Jeg har kjørt Passat GTE på norske veier, og mener den er beste Passat ever. Da gjenstår bare én grunn til ikke å velge ladbar Passat: mangel på firehjulsdrift.

Er 4x4 viktig for deg – og du fortsatt gjerne vil ha en ladehybrid – så er det bare å gå til Mitsubishi. Deres Outlander trekker på alle fire. Tusenvis har gjort det før deg.

Begge motorene foran
Jeg forstår ikke hvorfor VW valgte å plassere både bensin- og elmotoren foran når de kunne gjort som eksempelvis Volvo og plassert elmotoren bak. Da hadde drift på alle hjul vært på plass.

Men bortsett fra mangel av 4x4 er jeg ikke i stand til å se noen grunn til å kjøpe andre Passat-varianter enn GTE.

Makter VW-importøren å selge de 6000 GTE-bilene de håper å få i 2016, så er det ingen tvil om at Passat både blir vinner i D-segmentet og samtidig en av bestselgerne neste år. Kanskje nummer to bak Golf som både er ren elbil og samtidig ladehybrid.

Se bare på dette eksempelet:

  • Passat GTE – 1,4/218 hk/400 Nm (el/bensin) kr. 431.500
  • Passat Highline – 2,0/150 hk/340 Nm (diesel) kr. 447.600
  • Passat Highline – 1,4/150 hk/250 Nm (bensin) kr. 448.500

Alle er stasjonsvogner i 2015-priser. Sedan i denne klassen har knapt interesse.

Gratis ekstraeffekt
Du får ikke bare hyggeligst pris, men i tillegg 68 hk mer effekt og 60 Nm mer i moment enn i dieselutgaven. Akselerasjon til 100 går unna på 7,4 sekunder, som er halvannet sekund raskere takket være elmotorens maksimale moment fra start.

Og så langt har jeg ikke engang nevnt miljøfordelene som gjør at GTE slipper unna med drøyt 100.000 kroner mindre i avgift enn dieselvarianten.

For det ER virkelig behagelig å kjøre på strøm selv om jeg mener el-rekkevidden burde vært bedre enn de snaut 50 kilometer VW oppgir. Batteripakka på 8,7 kWh ga meg i første forsøk 40 km rekkevidde, men da var jeg snill.

Motorvei spiser strøm, så under litt tøffere forhold – men fortsatt i varmegrader – endte jeg på mellom 30 og 34 km. Det tror jeg er ganske realistisk å oppnå for de aller fleste i hverdagen.

Delt teknologi
Teknologien i Passat GTE er forøvrig hentet fra Golf GTE / Audi A3 e-tron med 1,4-liters bensinmotor i bunnen og elpakke på toppen. Eneste forskjellen er litt høyere effekt både fra bensinmotoren og elmotoren i Passat for å kompensere for høyere vekt.

Så kan det naturligvis stilles spørsmål ved bilens miljøvennlighet. Kjøres bilen kun noen få mil til jobben om morgen, for så å lades før hjemturen – for deretter igjen å lades før den brukes litt om kvelden, så er det mulig å gjøre unna all den daglige kjøringen på strøm.

Men det er din egen kjørestil i kombinasjon med daglig / årlig kjørelengde som avgjør skjæringspunktet for når det lønner seg både kronemessig og miljømessig å velge dieselvarianten.

Passat GTE trekker 1600 kilo på kroken. Det er 400 kilo mindre enn dieselbroren, men sannsynligvis nok for de fleste. Så heller ikke her var det mulig å finne et argument for å velge bort GTE.

Kun på ett punkt er den dårligere: for å få plass til batteripakken, reduseres bagasjerommet med snaut 170 liter til 483 liter.

Med bakseteryggene nede laster bilen likevel 1613 liter, og drivstofftanken er fortsatt på 66 liter, så rekkeviddeangsttanken kommer ikke engang til å streife deg.

Starter på strøm
Akkurat som i Golf GTE, starter kjøringen på strøm. Om du ikke foretar deg noe, tømmes batteripakken før bensinmotoren starter og bilen går over i vanlig hybridmodus.

Det vil si, den tømmes ikke helt. Du vil alltid ha strøm nok til å kunne foreta superraske forbikjøringer. Men hvor mye strøm det er igjen, har det så langt vært komplett umulig å finne ut av.

På naviskjermen kan strømmens vandring fram og tilbake leses av. En kjapp girvelgerbevegelse på toppen av utforbakker, gir ikke bare bedre bremseeffekt, men også økt lading.

Du har også andre kjørevalg. I GTE-modus pøses det på med all den energien som er tilgjengelig. Batterikapasiteten kan naturligvis låses til man eksempelvis trenger den i et område hvor det ikke vil være lov å kjøre med fossilmotor.

Batteriet kan lades via bensinmotoren under kjøring, men det er samtidig den desidert dyreste og minst miljøvennlige måten å lade batteriet på.

Skeptikerne til ladehybridene mener staten subsidierer ekstra effekt fordi bilene fungerer like godt uten å lades. Ja, det er sant at de ikke trenger batteristrøm for å fungere helt normalt, men mye av fordelen med ladehybrider er jo nettopp å utnytte den billige og helt veiavgiftsfrie strømmen.

Ladehybrider gis fordeler i engangsavgiften fordi de – i det minste på papiret – er miljøvennlige. Hvis det kan leses ut av bilenes ladehistorikk at de sjelden kjøres på strøm, kan det fort være kroken på døren for avgiftsfordelene.

FAKTA VW Passat GTE

Motorer:

1,4 l bensinmotor + elmotor

Effekt:

156 (B) + 87 (el) hk

Samlet effekt:

218 hk/400 Nm

Mål LxBxH:

477/183/148 cm

Akselavstand:

279 cm

Egenvekt:

1660 kg

Bakkeklaring:

14,5 cm

Bagasjerom:

483 - 1613 liter (VDA)

0-100 km/t

7,6 sek

Toppfart:

216 km/t

Snittforbruk (oppgitt):

0,17 l/mil

CO2:

39 g/km

Pris fra:

Kr. 431.500

Powered by Labrador CMS