Russebil fra hine hårde - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
17 bilder i galleri
Russebil fra hine hårde
Å ta Helge Michaelsens 1930 Nash Roadster i nærmere øyensyn er som å ta turen 53 år tilbake i tid. Russebilen er uendret siden da.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2019).

Twitter RSS
bsgif

Når noen sier «russebil» er det fort å tenke Ford Transit, Chevy Van og Volkswagen Transporter. Men før disse bilenes tid eksisterte det også russebiler. Det er Helge Michaelsens 1930-modell Nash 456 Roadster et kremeksempel på. Nå står bilen på Classic Car Show.

- Bilen ble kjørt som russebil i 1965, og så satt på låven for fremtidig restaurering, sier Michaelsen.

Eieren dro til England for å studere, men bilen ble stående på låven i 47 år før den plutselig dukket opp på Finn i 2012. Det var der Michaelsen fikk nyss om den.

- Opprinnelig ble bilen kjøpt ny i Grimstad. Så har den vært i Arendal, hos en kunstner i Kristiansand, i Lillesand og så til Grimstad igjen som russebil.

- Det er en ordentlig sørlands-bil, sier Michaelsen, som selv bor på Tromøya utenfor Arendal.

Alle russe-effektene ble lagt i bilen da den ble satt på låven. Russelue, blåsehorn, sløyfe, russeavisa – ja sågar russekortene til Per Hoelfeldt Lund lå i bilen.

- Han ville ikke selge til noen som ikke kunne skru på bilen, men da jeg sa at den kom til å forbli på Sørlandet fikk jeg kjøpe den, sier Michaelsen.

Uåpnet motor
Han har ikke gjort noe med bilens utseende, og under panseret var det kun småtteri som måtte til for å få den snart 90 år gamle bilen til å gå igjen.

- Jeg har gått over forgasseren og vannpumpa, og tatt bremsene. Motoren har ikke vært åpnet – den går så fint.

Rekkesekseren yter 60 hestekrefter, og bilen har alt det utstyr man kunne forvente av en slik bil i 1930, som el-start og en rekke instrumenter. Nybilpris var 6700 kroner.

- Den var brunlakkert som ny, så ble den malt blå med kost. Det var ikke så nøye den gang, da var jo bilen allerede gammel.

- Utvendig er den helt urørt siden den var russebil, med reklame og alt.

Når bilen tas frem er det mange, særlig i Grimstad, som drar kjensel på bilen og reklamene.

- Spesielt blant de eldre kommer minnene frem når de ser reklamen på bilen.

Persienne i frontruta
Blant de herlige detaljene er Grand Charm-flaska i reservehjulet og persienne-reklamen på panseret. Teksten «LUX Persienner» på panseret akkompagneres av en pil som peker mot frontruta, og i frontruta henger nettopp persienner.

- Jeg vil jo si det er kulturhistorie. De fleste russebiler blir jo høgd opp, noen blir restaurert – det er flere restaurerte biler der ute som har vært russebil – men du finner veldig få som har den reklamen, sier Michaelsen.

Nå tas bilen ut på diverse treff og samlinger – og naturligvis på 17. mai.

- Da bilen var kjøreklar i 2015 fikk jeg han som var russ i bilen (Per Lund) til å kjøre den i 17. mai-toget – 50 år etter at han var russ selv.

- Jeg er jo russ hvert år nå, jeg! Da dattera mi var russ i fjor kjørte hun rundt med venninnene i den, og det er mye humor blant russen når de ser den.

Utstillingens mest autentiske bil? Ikke usannsynlig.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: