BENETTON - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
BENETTON
Benettons Formel 1-historie har aner tilbake til sent på 1970-tallet, da den engelske forretningsmannen Ted Toleman organiserte sitt eget Formel 2-team. Etter å ha tatt de to første plassene i F2-mesterskapet i 1980 tok Toleman steget opp i F1 året etter. Det ble en adskillig tøffere affære. Det første året greide bilene knapt å kvalifisere seg, og det varte helt til 1983 før Derek Warwick fikk plukket lagets tre første poeng i Nederlands Grand Prix.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif
Året etter kom en ung fyr ved navn Ayrton Senna med på laget, men Lotus kjøpte ham opp og før 1985-sesongen var Toleman blitt uvenn med samtlige dekk-leverandører. Sponsorene falt fra, og først da den italienske mote-magnaten Rocco Benetton dukket opp med sjekkheftet var laget sikret en videre framtid – under Benettons navn. Benetton hadde forøvrig allerede fått smaken på Formel 1 etter å ha vært hovedsponsor for Alfa Romeo-teamet i 1984-85.

Fra Hart til BMW og Ford
Benetton kastet vrak på Tolemans Hart-motorer og gikk for BMW i stedet i 86-sesongen. Gerard Berger sikret det nye merkets første GP-seier den sesongen (Mexico), og Benetton ble nr. 6 i konstruktør-VM. Tøyballen hadde begynt å rulle. Året etter falt motorvalget på Ford. Det resulterte riktignok ikke i nye seire i 87 og 88, men merket fortsatte å krype oppover til 5. og 3. plass i konstruktørmesterskapet. I 1989 kom den neste seieren med Alessandro Nannini på Suzuka.

Schumacher-æraen
1990-tallet begynte enda bedre, med to seire, og året etter sikret Benetton seg det største Formel 1-talentet verden hadde sett siden Sennas debut: Michael Schumacher. Aberet med Schumacher var at få andre førere ville være stallkompis med en så ambisiøs fyr. Benetton skiftet ut fem andreførere på like mange år, og ikke før i 1994 ga deres støtte til Schumacher full uttelling, da tyskeren sikret teamet fører-VM. Året etter ble enda sterkere, da Benetton skiftet motorleverandør fra Ford til Renault og vant 11 race av 17 mulige – og Schumacher et nytt fører-VM i tillegg til at han sikret Benetton deres første, og hittil eneste konstruktør-VM.

Men så kalte Maranello på tyskeren. Alesi og Berger kom i stedet, men sørget bare for en eneste seier i 1997. Benetton prøvde seg deretter med Mecachrome-motorer, men de var ikke et godt nok våpen mot trearmede stjerner og steilende hingster.

Fargerikt team
Benettons egen logo er ordene Benetton Formula 1, med hvite bokstaver i kursiv på svart bakgrunn og med en flerret, horisontalt stripet vimpel i rødt, gult, grønt og blått på høyre side. En klar hentydning til tekstilkonsernets sans for glade farger.

Heller ikke Supertec-motorer hjalp, men høsten 2000 ble teamet solgt til deres mest vellykkede motor-partner noensinne, Renault. For 120 millioner US-dollars. Med ambisiøse herrer som Fisichella og Button bak rattene virket Benetton-teamets muligheter til Bedre Resultater bedre enn på lenge, men den store suksessen uteble.

Teamets fargerike sjef, italienske Flavio Briatore som sto for mye av suksessen i 94/95, innrømmet at de gamblet i høy stil ved å satse på en revolusjonerende motor med hele 111 graders vinkel og nye Michelin dekk. Men, som kjent, den som intet våger intet vinner. I alle fall ikke i hi-tech orienterte Formel 1.

Siste sesong Benetton navnet ble brukt på teamet var i 2001, for fra 2002 fremsto teamet i nye farger som Renault F1 - og derfra var ikke veien til de første VM-titlene lang.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: