Yangwang U9

Til Genève-utstillingen

BYDs dansende hyperbil

Alt tyder på at BYDs 1300 hesters, 300 km/t, dansende elbil blir en av hovedattraksjonene på Genève-utstillingen til uken.

I november 2022 hadde vi en liten notis der vi oppfordret deg til like godt å lære deg navnet med en gang: YangWang.

To måneder etter kunne vi fortelle om en spennende G-Wagen-utfordrer som BYD – moderselskapet til YangWang – hadde tatt med seg til CES.

U8 het den og var full av spennende chassis-detaljer. Samtidig viste de to-seters sportsbilen U9, men gjorde sitt beste for at den skulle gå under radaren. 

Med jevne mellomrom har den dukket opp i kinesisk presse etter det – ikke så sjelden med glødende skiver etter en tøff runde på en kinesisk bane.

Utfordrer eliten

Det er likesom ikke noen tvil om at denne skal presenteres ved siden av mentale bilder av det beste du kan få fra Italia.

Nå kommer det «offisielle» bilder av bilen, takket være de vanlige prosedyrene via Kinas Industridepartement, samtidig som det fortelles at nå skal det debuteres den 25. februar.

Det har åpenbart noe med det kinesiske nye året å gjøre, og med noe som heter lanterne-festivalen og med den 16. dagen i den første måneden som er den første arbeidsdagen i det nye året. Etter kinesisk måne-kalender blir det den 25. februar.

Jeg skulle ønske jeg visste litt mer om slikt – det høres forholdsvis dannet ut.

En av tre

Men samtidig fortelles det at dette er en av de tre nyhetene BYD skal ta med seg til Genève hvor denne kinesiske gigantprodusenten åpenbart blir en av de store attraksjonene.

Ikke først og fremst fordi det blir mange fraværende der, men fordi BYD tar utstillingen på alvor og kommer til å markere seg som en som Europa skal komme til å merke.

Jeg gleder meg til å se nærmere på denne, ikke minst fordi jeg regner med at de har med kompetente folk som virkelig kan forklare meg DiSus-systemet sitt – navnet på opphengningen og den smarte karosserikontrollen.

Jeg sa «dansende bil», og her har vi noe som høres ut som Citroën DS koblet mot virkelig høytrykks hydraulikk eller pneumatikk eller potente magnetmotorer eller hva de bruker for å endre høyden over havet – koblet opp mot regnemaskiner med superkapasitet.

(saken fortsetter under video)

Fire motorer

Poenget er flatt-hele-veien, dersom det er det du ønsker, eller selskapstricks som at bilen står der og hopper på et eller flere hjul, at den kjører på bare tre hjul eller gjør andre ting en bil egentlig ikke skal gjøre.

Det hele kombinert med en motor i hvert hjørne (240 kW i hver) som blant annet sørger for tank-sving – at den snur rundt sin egen akse, eller at den kan bevege seg fremover som en krabbe.

Før jeg får sett nærmere på den kan jeg jo nevne målene: 4966 x 2029 x 1295 mm med en akselavstand på 2,9 meter. Dessuten ser det ut som den har respektabel bagasjeplass.

Erfaren designer

Jeg regner med at designsjefen, Wolfgang Egger, også er på plass i Genève. Han ble i sin tid flyttet fra Audi til Italdesign der han hoppet av og gikk til BYD i 2017.

Det begynner etter hvert å bli åpenbart at han visste mer om ambisjonene til sin nye arbeidsgivere enn noen av oss utenfor forsto.

Det skal bli spennende å høre ham liste kinesiske fabrikkers fullstendige mangel på superbilenes metaverdier i forhold til de italienske fabrikkenes oppblåste steroid-verdier og høre om han samtidig tør posisjonere U9 i Ferrarighini-segmentet.

Det er ingen grunn til å gå inn i flere detaljer på denne bilen nå. Jeg regner som sagt med at den får en skikkelig plass i kommende Genève-referat.

Yangwang U9
Yangwang U9
Yangwang U9
Yangwang U9
Yangwang U8
Yangwang U8
Yangwang U7
Yangwang U7
Powered by Labrador CMS