Yangwang U8
Yangwang U8
Yangwang U9
Yangwang U9
Yangwang U9
BYD Blade-batteri

Etablerer nytt merke

BYD i luksus-klassen med to nye modeller

Nå har også BYD funnet ut at de vil gjøre en Lexus. Avdukingen fant egentlig sted på CES i Las Vegas for kort tid siden. Kinesisk navn på merket er Yangwang.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor ikke? Noen ganger virker det som om kineserne har bedre drag på luksus enn de forholdsvis nøkterne japanerne. Nå sier jeg ikke at luksus er det samme som premium, og det er mulig BYD sikter mer mot premium enn mot luksus.

Uansett, det er helt klart at Audi/BMW/MB ikke bør ta altfor lett på dette nye fenomenet. Selv om det er en stund siden BYDs designsjef, Wolfgang Egger, var sjef hos Audi, husker han nok fremdeles en og annen ting om produksjonskvalitet.

U8 er nok den modellen de legger mest vekt på av de to som ble vist i første runde. Dette er en off-roader i øverste klasse som gjør ting hverken G-Klasse eller de mest påkostede Range Rovere eller Defendere ville finne på å forsøke en gang.

Unik plattform

Bilen er bygget på noe BYD kaller e-i-fjerde plattform med en drivlinjeteknologi de har døpt Yisifang.

Det starter med at fire uavhengige motorer driver hvert sitt hjul og gjør ting uten at du beveger på rattet. Som å snu 360 grader rundt sin egen akse.

Systemet slår inn også for eksempel dersom et hjul blir flatt og det må kompenseres for nedsatte egenskaper. Moment-vektingen skjer i sanntid og reagerer 100 ganger raskere enn et avansert elektronisk system som vi kjenner dem i dag, sier BYD.

Amfibie light

Har du fått et flatt hjul kan du forresten allikevel kjøre i 120 – med momentet som justeres hvert 1000dels sekund merker du ikke at det ene hjulet er litt annerledes.

Systemet har en rekke kjøremodi: bl.a. is og snø, konstant sirkel, bratt ørken med løs sand, U-sving nå! og svømme eller vade.

BYD føyer til at Yisifang vil bli standard på alle Yangwang modeller fremover.

Men ikke alle vil få motorer som er vanntette, slik som på U8. De vil heller ikke få en karosserioppskrift som hindrer vann i å trenge inn. Denne bilen kan med andre ord flyte av gårde på vannet. Hjulene kan sørge for en viss fremdrift.

Hva skal man si om utseendet? Røft og tøft, avansert, men samtidig ganske hardcore. Med L-formede hovedlys som du kommer til å kjenne igjen når du møter en, dypt inne i Gobi-ørkenen.

Full-size

Liten er den ikke. 5,3 meter lang på en akselavstand på 305 cm. Skjulte dørhåndtak, aero-felger og skjult D-stolpe hjelper på aerodynamikken, eller i det minste på vindstøy. 275/60 R20 holder deg oppe.

Bak vil du se at lysene er lik hovedlysene og at bakdøren åpnes sideveis. Motorhjelp, håper jeg – med reservehjulet på plass må det være ganske tungt.

Interiøret har vi ikke sett mye av foreløpig – la oss håpe de klare å holde det funksjonelt også.

Fire motorer, hver på 240 kW og Bladebatterier som ligger i en typisk truck-ramme. Karosseriet er med andre ord ikke selvbærende.

Null til hundre på tre er det eneste vi vet fra den avdelingen.

Sportsbil

Hvis YangWang skal koste mellom 800.000 og 1,5 mill. yuan (dagens kurs mot NOK er 1,48), så regn med at denne vil ende i den nedre regionen, men regn også med at U9 kommer til å ende i den øvre delen.

For mens U8 åpenbart var rettet mot et ganske trangt segment av de beste og mest seriøse og luksuriøse off roaderne, er U9 rettet mot de nesten-mest ekstreme superbilene.

Ved første blikk kunne det faktisk se ut som om den var tegnet hos McLaren, men det dukker snart opp kinesiske detaljer. Ikke minst det dramatiske lys-showet når du tenner hovedlyktene. Videoen gir deg en god smak på det.

Felles drivlinje

U9 kom som en ekstra bonus på U8-presentasjonen. En hemmelighet og overraskelse for alle som ikke tilhørte BYDs innerste. Men den bekrefter i hvert fall at BYDs nye luksus brand skal inneholde alle typer biler.

De to vi har sett tilhører eksentriske ytterpunkter – det er mye spennende som kan fylles opp mellom disse to.

Det var lite som ble fortalt om bilen ved visningen. At alle Yangwang skal ha Yisifang drivlinjen ble sagt allerede ved U8-gjennomgangen og det ble sagt at denne hadde en ekstremt sikker karosseristruktur og at man la like stor vekt på komfort og sikkerhet som på fart og moro.

Man kom litt inn på fart-og-moro avdelingen også ved å fortelle om to sekunder til 100. Men ellers var det tynt med detaljer.

Den ble forresten presentert som en-million sportsbilen. Så da har vi vel prisen der da?

Powered by Labrador CMS