Historisk:
Miljø og bil i felles aksjon

Bilimportører betaler. Miljøorganisasjoner påvirker. For første gang vil bilbransje og miljøorganisasjoner samarbeide i én aksjon. De skal kjempe for etanolblandet bensin. Ford, Saab og Volvo åpner lommeboka.

Publisert Sist oppdatert

Ford, Saab og Volvo har bilene som kan bruke en blanding av 85 prosent etanol og 15 prosent bensin (E85). I Sverige selges bilene i stor stil – og nå ønsker de tre bilimportørene at Norge skal følge etter. Regjeringen Bondevik vedtok som en av sine aller siste saker at Norge skal satse på biodrivstoff til biler. Men viktige ting gjenstår før biler for E85 kommer hos norske forhandlere.

På dagsorden
Det er Ford Motor Norge som har tatt initiativet til det unike samarbeidet. Informasjonssjef Anne Sønsteby er prosjektleder. Hennes bakgrunn fra Think ansees ikke ”å være noen ulempe i en miljøkamp”.

Adm. direktør Tormod Skofsrud bekrefter at de har invitert de to andre importørene til et spleiselag. Planen er å engasjere en person som i seks måneder på heltid skal jobbe for å få bio-etanol på dagsorden. Tidsperioden kan utvides.

Ingen vil gi detaljer om planene eller hvor mye aksjonen vil koste – men dette er trolig noen av de viktige oppgavene:

• Drivstoffet må kunne selges avgiftsfritt (da vil en liter koste rundt 6-7 kroner literen – men biler på E85 har 30 prosent høyere forbruk)

• Kravet om at drivstoffet må tilsettes et kjemikalie slik at det ikke kan drikkes, må fjernes

• Det må gis fordeler til firma og bruker om de velger en bil for bio-etanol som firmabil.

• Ingen avgift på det utstyret på bilen som gjør at den kan kjøre på etanol. Utstyret koster ca 10.000 kroner

Hovedmålet til ”aksjonsgruppa er at man skal få i gang et prøveprosjekt i Oslo-regionen og eventuelt andre byer. Statoil-stasjonen på Skøyen (eies av Ford-forhandler Jens Petter Selmer) har alt sagt de er klare til å åpne den første pumpa i landet for E85. Norges Automobilforbund (NAF) har vist interesse for å delta i aksjonsgruppa.

Powered by Labrador CMS