Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica
Lirica

”Nytt designhus i Torino

Inovodesign sto det på en mockup i Geneve som jeg faktisk måtte se på flere ganger. Den var ikke dårlig. Så viste det seg (selvfølgelig): Her fant vi gamle venner.

Publisert Sist oppdatert

De av dere som har lest BIL en menneskealder husker sikkert ikke en av mine morsomste opplevelser. Det er nemlig ganske lenge siden. Den gang vi kjørte Gianninis null-stilte Fiat 500 (hekkmotorbilene) i Roma en tidlig søndags morgen slik at kirkelyden ikke slapp ut av kirken, og det endte med en lettere politireprimande.

I forbindelse med den reportasjen besøkte vi også en kjeller i Torino der den svært unge Maurizio Ficcadenti satt og tegnet mye rart. Blant annet plastbiter til Gianninis trimmede utgaver av mer moderne Fiater. Han jobbet sammen med blant andre Carsten Astheimer som gikk videre og ble sjef for Pininfarinas industridesignavdeling.

Ficcadenti hadde fått en skikkelig utmerkelse for en genial neglelakkflaske. Timeglassformet slik at mor kunne holde den enkelt mellom fingrene og gjøre flere ting med den hånden mens hun holdt kosten i den andre.

Flasker og emballasje ga smør på brødet, godt smør og godt brød, det var allikevel biler som var greia. Og nå var han i Genève, syv år senere, med et lekkert - selv om det kanskje er vel klassisk - forslag til en 2+2 sports coupe, der man ser for seg en V8 motor på langs og bakhjulsdrift gjennom en transaksel.

Jeg hører gjerne på når Ficcadenti forklarer hvorfor bilen heter Lirica. Men det er allikevel mer interessant når han forteller at de er blitt 50 personer, hvorav 35 er designere, at de jobber fullstendig papirløst, og at de nå har kontrakt med blant annet en fabrikk i Kina, JAC, en ganske stor Hafei-basert produsent.

Cecomp, et annet Torino-firma, har bygget denne 1:1 mock up’en. Og dermed er Torino blitt en seriøs design-operatør rikere.

Powered by Labrador CMS