Mer enn ventet for GM

Et tap i fjerde kvartal på 4,8 milliarder dollars var vesentlig mer enn markedet hadde ventet.

Publisert Sist oppdatert

Generalen ønsker nok å legge 2005 bak seg så fort som mulig. ”Et virkelig forglemmelig år”, kalte Fritz Henderson som nylig har tatt over ansvaret for konsernets lommebok det. Med fjerde kvartalsresultatet endte fjoråret (foreløpig) på 8,6 milliarder dollars baklengs.

En fattig trøst er det kanskje at dette ikke er noen rekord. Det var verre i 1992 for eksempel, og selskapet kom sterkt tilbake.

Skal man se etter lyspunkter, kan man for eksempel slå fast at med den interessen det er for GMs kredittarm, vil det ikke være vanskelig for selskapet å hente inn ganske mange milliarder ved å selge GMC. Det er også interessant at selv om markedsandelen, globalt sank fra 14,4 til 14,2 prosent, solgte man de 9,2 millioner bilene for omtrent samme omsetning som i 2004: 192,6 milliarder dollars.

Man klarer altså å holde omsetningen oppe, men møter en rekke ekstraordinære elementer. 2,3 milliarder av tapet kan for eksempel føres tilbake til underleverandøren Delphi, og 1,3 milliarder kostet det å stenge en del fabrikker. Og det arbeidet er ikke over ennå.

Men Europa er åpenbart på rett kurs, der ble underskuddet mer enn halvert fra 345 millioner til 159 i fjor.

Selvfølgelig ramlet aksjene på nyheten om det store tapet, men også her er det noe underlig. For selv med 4,1 prosent fall i aksjeverdien, er GM den aksjen som til da hadde oppført seg penest på Dow-indexen. Det er åpenbart flere som regner med at ting kan ta seg opp.

En av dem er Kirk Kerkorian, som kvittet seg med en kjempepost rett før nyttår. Dagen før det siste kvartalsresultatet ble kjent, brukte han 263 millioner dollars på å øke eierandelen sin fra 7,8 til 9,9 prosent igjen. Hadde han ventet en dag hadde han spart 10 millioner.

Powered by Labrador CMS