Peugeot 2008 DKR
Peugeot 2008 DKR
Peugeot 2008 DKR
Peugeot 2008 DKR
Peugeot 2008 DKR
Peugeot 2008 DKR

Peugeot letter på sløret

Forrige måned avslørte Peugeot at de skal delta i Dakar Rally neste år, men viste bare en diffus skisse av bilen. Her får du de første offisielle bilder, og litt mer kjøtt på beinet.

Publisert Sist oppdatert

Det er suksessen i fjorårets Pikes Peak som har trigget den franske løven til å gjøre nok en comeback i en gren som har gitt dem suksess tidligere. Neste år står det tøffe Dakar Rally på programmet.

LES: Peugeot mimrer videre

Peugeot har sikret seg meget rutinerte førere - Carlos Sainz som har kjørt løpet en rekke ganger og som vant det i en Volkswagen i 2010, samt Cyril Depres som kan se tilbake på fem seire på to hjul i denne klassikeren.

Bilen heter Peugeot 2008 DKR, og skal selvsagt assosieres med den kompakte SUV-en med samme navn. Med litt fantasi aner man slektskapet mellom de to, selv om de har ytterst lite til felles.

Tøffe designutfordringer
De spektakulære linjene i rallybilen er resultatet av tett samarbeid mellom Peugeot Style Centre og Peugeot Sport’s designavdeling.

Men selv om man ønsket likhet med den vanlige 2008, er funksjon satt i høysetet for å designe en bil som er i stand til å vinne utholdenhetsrallyet, der kjørelengde tilsvarende en hel sesong i rally, gjennomføres på noen tøffe uker i januar.

- Vi ga Peugeot Style Centre en kort brief som inneholdt de viktigste målene, behov for innvendig plass, pluss hjuldimensjon og hvor mye fjæringsvei som trengs. De fikk også aerodynamiske data basert på tidlige simuleringer vi hadde foretatt, sier Jean-Christophe Pailler, prosjektleder hos Peugeot Sport.

To eller fire?
En viktig beslutning Peugeot Sport måtte ta før de gikk detaljert til verks, var om bilen skulle ha drift på to eller fire hjul.

- Vi gjorde grundige analyser og endte til slutt opp med en løsning som skiller seg fra det de fleste konkurrenter vil velge - nemlig tohjulsdrift. Det gir oss mulighet for å bruke større hjul, og vi kan også benytte lengre fjæringsvei, sier Pailler.

Og store hjul er det blitt – 2008 DKR står på 37-tommere fra Michelin, dekk med en diameter på nesten 94 cm. Når denne beslutningen var tatt kunne den endelige designjobben utføres. Men også den bød på en del utfordringer.

- Hovedutfordringen ble å tilpasse designen til de tøffe utfordringene vi kommer til å møte i terrenget som i hovedsak består av ørken og fjell, sier Giovanni Rizzo, eksteriørdesigner for 2008.

- Vi kunne enten velge en standard 2008 og jobbe ut fra, eller bruke 2008 som inspirasjon og designe en ny bil fra bunnen. Beslutningen falt på alternativ to, 2008 DKR har for eksempel ikke bakdører, så den blir mer som en coupé-versjon av 2008, sier Rizzo.

Vrien front
Å overføre bakparten av 2008 til løpsbilen var ganske enkelt, men de møtte større utfordringer da fronten skulle designes.

- På grunn av terrenget vi skal konkurrere i trenger vi optimale offroad-egenskaper, noe som ikke minst betyr minimale overheng for attakkering av ulendt terreng. Heldigvis fikk vi det tekniske teamet til å endre på enkelte løsninger slik at vi fikk en frontdesign vi ble fornøyd med, sier designsjef Michaël Trouvé.

Tror på suksess
En av de som kjenner Dakar Rally best er Carlos Sainz, og han vet alt om hvilke tekniske utfordringer løpet byr på.

- Filosofien bak 2008 DKR er banebrytende og inneholder en rekke nye ideer, sier den rutinerte spanjolen.

- Sluttresultatet ligner ikke på noen annen tohjulsdrevet bil. Den er meget kompakt, og det er en fordel. Etter å ha kjørt de to siste Dakar Rally i tohjulsdrevne biler, er jeg overbevist om at en slik konstruksjon kan vinne. Det krever høy grad av ekspertise, noe jeg er overbevist om at teamet til Peugeot Sport innehar, konkluderer en optimistisk Sainz.

Hva som skjuler seg under skallet får vi foreløpig ikke vite noe mer om, og de sier bevisst tohjulsdrift så vi blir sittende å fundere på om det er for- eller bakhjulene som skal stå for fremdriften.

Powered by Labrador CMS