Ford i rustfritt stål
Ford i rustfritt stål

Tre generasjoner med rustfritt stål

Det er kanskje DeLorean eller Teslas Cybertruck du tenker på hvis vi sier bil med stålblank overflate. Men noen har vært der før. Ford i 1936 for eksempel.

Publisert Sist oppdatert

Worldwide Auctioneers heter selskapet som har klart å samle en trio av Forder med skinnende karosserier bygget i rustfritt stål.

De var egentlig ikke Fords idé. Allegheny Steel var navnet på et av de mange stålfirmaene i Pittsburgh før krigen. De hadde blant annet levert stål til byggingen av Chrysler Building (1930) samtidig som de begynte å fremstille smådetaljer i rustfritt stål for A-Forden.

I 1936 fikk ledelsen i Allegheny en idé om å bygge noen karosserier i den rustfrie stål-kvaliteten deres, en legering med ganske gode innslag av krom.

Ford syntes det var en god idé, selv om de visste at det ville ødelegge et godt sett med karosseri-presse former. Rustfritt stål er i hardeste laget for slike operasjoner.

Men pressene holdt til seks Deluxe Tudor sedaner, en til hver av Alleghenys seks distriktsrepresentanter som lot dem rotere mellom regionenes topp-selgere.

Nesten 400.000 kilometer gjorde hver av dem før de ble satt på stallen i 1946 – og vakte selvfølgelig stor oppsikt hele veien.

I 1960 var de to partnerne sammen igjen. Her var det Thunderbird som skulle få behandlingen – egentlig for å skape oppmerksomhet rundt eksosanlegg i rustfritt stål.

Denne gangen hadde Ford lært av 1936-eksperimentet og ventet til hele 1960-serien var ferdig produsert før de ødela karosseripressene med to sett T-bird karosserier – inklusive grill og støtfangere.

Syv år senere gjentok det hele seg, denne gang ble resultatet tre 1967 Lincoln Continental Convertibles – nesten lik den som det norske kongehuset fremdeles bruker. Begge disse har mer enn 100.000 miles på telleren i dag.

Det som er litt overraskende er ikke at bilene fremdeles har den samme, blanke overflaten, men at de faktisk ikke er vesentlig tyngre enn originalene.

Det som også er litt overraskende er at disse tre bilene ikke er hentet ut av Crawford Auto-Aviation Museum i Cleveland der denne trioen har stått i mange år.

Auksjonsfirmaet sier at det er dagens Allegheny Technologies som selger ut sin komplette samling som en lot.

Det er ikke gitt noen estimater og det er selvfølgelig vanskelig å tippe. Det fins ikke akkurat noen pålitelig indikator på prisutviklingen for rustfrie Forder. Men noen antyder at disse fort vil kunne runde et syvsifret beløp. I dollar.

Powered by Labrador CMS