Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster

Dacia Duster

Hei Duster, ta en Mokka! Vel, det er neppe en gangbar tiltaleform i FN. Men det er et faktum at hele seks nasjoner – et mini-FN – står bak disse fire firehjulsdrevne testbilene, hvor Duster og Mokka representerer nyhetene.

Publisert Sist oppdatert

- Innledning

Duster, som produseres av det Renault-eide rumenske selskapet Dacia, er helt ny på det norske markedet, men bilen ble lansert allerede våren 2010.

Førermiljøet preges av hardplast. Instrumentene, med tydelig Renault-look, er lettleste og oversiktlige. Det er langt dårligere oversikt over betjeningen av vifte og varme, for disse er plassert helt nederst på midtkonsollen, så lavt at det ikke er mulig å finne bryterne uten å ta blikket vekk fra veien. En annen ting er at varmeanlegget har dårlig kapasitet, så under vår test måtte det stort sett stå på maks hele tiden.

Som den eneste av testbilene mangler Duster lengderegulering av rattet. Det betyr at sittestillingen blir et kompromiss mellom riktig avstand til pedalene og riktig avstand til rattet. Førersetet gir ikke den beste sidestøtten i ryggen, og sitteputen er i korteste laget.

En pussig detalj er plasseringen av knappen for justering av de utvendige speilene; den er plassert under håndbrekket. Vi savner også utetemperaturmåler.

Om ikke sittekomforten er på topp, viser Duster seg frem med meget akseptabel fjæringskomfort. Kjøreegenskapene er en av Dusters positive sider. Den har bedre styring enn ASX og bedre kjørekomfort enn Mokka. 4WD-systemet, som er hentet fra Nissan, fungerer meget fint, og har dessuten Lock-funksjon.

Bilen er forholdsvis lavt giret, og med korte steg mellom de laveste girene, noe som understrekes både av at Duster er den tregeste av testbilene fra null til hundre, og av at det er mye motorstøy. Likevel kan ikke våre desibelmålinger bekrefte at det alt i alt er høyere støynivå i Duster enn i konkurrentene. Den opplevde støyen er høyere i for eksempel Opel Mokka.

Duster er en billig bil sammenlignet med konkurrentene. En detalj som understreker dette er at det ikke er «rullegardin» over bagasjerommet, bare et løst deksel som festes i et spor på hver side.

Men er bilen billig nok? Det norske avgiftssystemet favoriserer ikke billige biler, så spranget opp til mer statuspregede biler er ikke gigantisk. En tilsynelatende lang utstyrsliste inneholder mange selvfølgeligheter, i dette selskapet må utstyrsnivået kalles heller spartansk. Så tidlig i bilens karriere her i Norge er det dessuten svært uvisst hva man får igjen når bilen skal selges som bruktbil.

LES VIDERE:
- Innledning
- Dacia Duster
- Mitsubishi ASX
- Opel Mokka
- Skoda Yeti
- Testvurdering og poeng Dacia Duster
- Testvurdering og poeng Mitsubishi ASX
- Testvurdering og poeng Opel Mokka
- Testvurdering og poeng Skoda Yeti
- Vårt valg

Powered by Labrador CMS