Audi A4 1.8 Avant

Stasjonsvogn er en dyd av nødvendighet for mange bilkjøpere, og nå er Audis A4 Avant på plass også her på berget. God plass og brede bruksområder er typisk for stasjonsvogner, men det er neppe av den grunn at A4 Avant blir et førstevalg.

Publisert

A4 Avant
A4 Avant

Først publisert i BIL 5 - 1996.

Selv om det her og der finnes runde linjer som bringer frem minnene fra Audi 80 Avant, er det de stramme rene linjene som vitterlig viser at A4 Avant er en sterk videreutvikling fra Audi. Det har nemlig ikke alltid vært enkelt for designerne i VAGkonsernet å bringe vellykkede løsninger fra sedaner og kombikupéer videre til stasjonsvogner. Vi nevner bare Golf stasjonsvogn og Skoda Felicia stasjonsvogn i forbifarten så vet vel de fleste hva vi sikter til.

Kupéen har et klassisk Audi-utseende. Runde og lett tilgjengelige brytere og instrumenter finnes der de finnes bør. Førerplassen er nær eksemplarisk, selv om kupéen er dystert mørk. Førersetet kan nemlig justeres i høyden og rattet kan justeres opp/ned og inn/ut. Det burde gjøre det mulig for alle og enhver å finne en fornuftig sittestilling. Utseendemessig skiller det ingenting mellom kupéen i sedan og avant, men baksetepassasjerene får litt bedre plass i høyden, rett og slett fordi taket fortsetter rett bakover lenger enn på sedanen.

Bagasjerommet er eksemplarisk. Lav lasteterskel, et rom som er enkelt å utnytte til fulle og solide lastefester i hvert hjørne sørger for det. Plassen er likevel ikke spesielt imponerende sammenlignet med andre biler i samme klasse.

Sportslig stil
Denne gangen fikk vi testet den nest svakeste motoren i A4-programmet — en 1,8-liter. Den er både arbeidsvillig og kvikk så lenge turtallsnåla holdes over 1750 o/min. Sammen-lignet med andre biler i samme klasse har denne motoren prestasjoner som ligger utenpå det meste. Prismessig ligger den da også noen hakk over, men ytelsene tatt i betraktning er det mer rettferdig å sammenligne den med konkurrentenes to-litre. Det eneste skåret i gleden må bli at det skiller for lite mellom utvekslingene på 4. og 5. gear. Ved 80 - 90 km/t har motoren en hastighet på 2400 - 2800 o/min selv i femtegear, og det er for høyt. Og når motoren ikke greier mer i 5., må man helt ned i 3. gear for å få en skikkelig reaksjon.

Gearskiftene er myke og presise og den korte gearspaken og kort vandring mellom gearene understreker bilens litt sportslige preg. Vår testbil stod på 205/55R16-dekk, som nok er i drygeste laget. Det gir i alle fall mer støy og litt dårligere komfort enn hva A4 kan prestere. 195/-65R15 dekk er et bedre valg.

Utstyrsnivået er tilstrekkelig. To kollisjonsputer, ABS-bremser, sentrallås, elektriske vindusheiser foran, elektrisk justerbare sidespeil, oppvarmede forseter, lyktespylere foran og spyler-/pusser bak, hodestøtter i baksetet og skivebremser rund baut er standard, mens vår testbil hadde elektrisk drevet takluke til 11.910 kroner og lettmetallfelger til ukjent pris som tillegg.

Joda, en Audi A4 1.8 Avant er frisk og sportslig. Prisen blir nok imidlertid for høy for de fleste, i alle fall sett i forhold til plassen den byr på. Men den har det lille ekstra i form av plass og fornuft som en stasjonsvogn gir, at den om ikke annet er en god unnskyldning for å kjøpe seg en Audi A4.

AUDI A4 1.8 AVANT:
Motor: 4-sylindret rekkemotor med to overliggende kamaksler og fem ventiler pr sylinder. 1781 ccm. 92 kW (125 hk) v/5800 o/min. 173 Nm v/3950 o/min.
Transmisjon: Forhjulsdrift. Femtrinns manuell gearkasse.
Bremser: Skivebremser foran og bak.
Dekk: 195/65VR15.
Mål: Lengde: 448,0 cm. Bredde: 185,0 cm. Høyde: 144,0 cm. Akselavstand: 262 cm. Sporvidde f/b: 150,0/148,0 cm.
Vekter: Egenvekt m/fører: kg. Tillatt totalvekt: 1835 kg.
Volum: Bagasjerom: 390 liter (VDA). Tank: 62 liter.
Aks. 0 - 100: 10,7 sek
Toppfart: 201 km/t
Forbruk by: 1,01 l/mil
Forbruk 90 km/t: 0,59 l/mil
Pris: 285,800 kr.

Powered by Labrador CMS