Jubileum for Evoque og Halewood
Ash Milburn
Jubileum for Evoque og Halewood
Ross Bolton
Jubileum for Evoque og Halewood

Jubileum for Evoque og Halewood

Jubileum for Evoque og Halewood

Jubileum for Evoque og Halewood

Jubileum for Evoque

Samlebåndet i Halewood, det som Evoquen ruller av, fyller fem år i år. Bilen også.

Publisert Sist oppdatert

Evoque fortjener egentlig litt oppmerksomhet, selv om den jo fremdeles er ganske ung. For den har satt spor etter seg.

Det var vel den første kompakte overklasse-SUV med sportslige overtoner.

Det tok tre år før Porsche kom med sin Macan – det er så lang tid at man kan mistenke dem for ikke å ha tenkt tanken før Evoquen plutselig sto der.

Siden det er Jaguar kommet med sin versjon – men ellers er det ikke mange direkte konkurrenter – selv om mange oppgraderte SUVer fra mindre oppgraderte produsenter forsøker å late som om de er ekte konkurrenter.

Evoque startet med andre ord et nytt segment da den første trillet av båndet, den 4. juni 2011.

Med en halv million slike siden den gang, kan man trygt kalle den en suksess, og siden den har vært solgt i mer enn 180 land, kan man trygt også kalle den en global suksess.

Det første året kom det 22.000 av den, i fjor nådde man nesten 110.000 – en bil hvert 170. sekund, 24 timer i døgnet.

Like viktig (i hvert fall for dem det angår) var at 1500 personer ble nyansatt i forkant av debuten. Etter det er arbeidsstokken økt med nesten 3-gangeren, til godt over 4.000.

Fun Facts
Disse folkene har jobbet mer enn tre millioner nattskift-timer. Og i løpet av disse fem årene har de konsumert 668.083 kopper kaffe, 751.134 skiver bacon, 751.134 egg, 692.104 pølser og 125.727 skiver toast.

Jeg vet ikke om jeg liker sånn statistikk, det låter nesten som overvåking. Eller i hvert fall som kontroll på tysk nivå.

Da er det litt mer relevant å kunne fortelle at 1,7 milliarder deler er gått gjennom monteringsprosessen på Trim- og Sluttmontering-stasjonen og at de har reist mer enn 4 millioner kilometer på transportbåndene.

For det er slike informasjoner en produksjonsbedrift MÅ ha kontroll på.

Yrkesstolthet
Men Land Rover kan vise frem veldig fornøyde ansatte. I forbindelse med jubileet har de hentet frem Ash Milburn som forteller at han startet der som lærling og som er stolt av suksessen og alt denne modellen har gjort for britisk bilindustris anseelse, generelt.

Han er forresten en av til sammen 2.200 folk som har gått gjennom opplæringsprogrammet der.

Ross Bolton er en annen kollega som hentes frem. Nå er han leder for lakkavdelingen, men han startet også tidlig, i februar 2011, senere ble han leder for et produksjons-lag, og han har vært med på hele veien frem mot der de er i dag.

Richard Else er derimot en veteran. Han har vært med Land Rover i 25 år, men har aldri vært med på makan til de vibbene som oppsto da Evoque kom på markedet. Den er i veldig stor grad forklaring på hvorfor de er kommet så langt som de er i dag.

Cabrio
Og der de er i dag er blant annet med en helt ny modell, som man heller ikke finner make til noe annet sted: Evoque Convertible. Dette var den mest populære modellen da de ansatte feiret de første fem med å kjøre rundt Land Rovers Experience off-road løype.

Fabrikken har telt opp mer enn 200 trofeer som Evoque har samlet opp disse fem årene. Men fabrikken i Halewood har også fått sitt. En rekke lokale utmerkelser, og den ble UK Manufacturer of the Year for 2016.

600 millioner pund har vært investert i fabrikken siden 2010 (der de også bygger Discovery Sport) samtidig som de har kjøpt for mer enn fem milliarder i deler fra andre UK-produsenter.

I fjor satte man i gang lokal produksjon i Kina. En egen fabrikk i Brasil, om noen år, er det neste kapitlet.

Powered by Labrador CMS