Mercedes E300 de
Mercedes E300 de
Mercedes E300 de
Mercedes E300 de
Mercedes E300 de
Mercedes E300 de
Mercedes E300 de
Mercedes E300 de

Dobler rekkevidden

Mercedes E-klasse får doblet elektrisk rekkevidde og kommer nå endelig som ladbar stasjonsvogn.

Publisert Sist oppdatert

Først publisert i Bil 5-2019.

Mange, det vil si de fleste, ladbare hybrider er litt håpløse ved at de har svært begrenset elektrisk rekkevidde, høyt forbruk ved langkjøring og batterier som tar opp mye bagasjeplass. Fordelen har naturligvis vært prisen. På grunn av svært lave avgifter har de vært rimelige i innkjøp og særlig gunstige som leasingobjekter.

Bensin ut, diesel inn
Nå er Mercedes-Benz ute med en ny generasjon ladbare hybrider, hvor noen av ulempene har blitt redusert og til dels eliminert.

Tyskerne har kastet ut bensinmotorene til fordel for dieselmotorer og satt inn en elmotor som gir betydelig lengre rekkevidde enn tidligere. Det er fornuftig.

Man kan si mye stygt om dieselmotorer, men vi har utelukkende positive ting å si om drivlinjen i bilen vi har kjørt denne gangen; E300 de stasjonsvogn. Med en anstendig elektrisk rekkevidde kan man kjøre miljøvennlig i byen, mens forbruket blir gunstig når strømmen er brukt opp og man kjører lengre turer.

Dobbel rekkevidde
Den elektriske rekkevidden er i praksis doblet siden første generasjon E-klasse hybrid. Nå tilsier teorien en rekkevidde på over 50 km (NEDC). Vi tok turen på langtur og kjørte helelektrisk på motorveien sørover fra Oslo. Da vi hadde passert Vestby, etter om lag 40 km, startet dieselmotoren opp for første gang. Selv med «oppbrukt batteri» kjørte vi elektrisk i for eksempel nedoverbakker.

Etter 307 km på veien, i hovedsak på raske motorveier, viste kjørecomputeren 80 km elektrisk drift, en gjennomsnittsfart på 81 km/t og et snittforbruk av diesel på 0,55 liter på mila. Med litt lettere gassfot skulle vi klart turen på under halvliteren på mila, noe som er svært bra i en bil på 2,1 tonn.

Som i E220 d er det en 194-hesters firesylindret dieselmotor som ligger i bunn. Hybrid-versjonen har derimot en samlet ytelse på 306 hk og veier drøye 300 kg mer. Viktigere er det at hybrid-utgaven har et dreiemoment på hele 700 Nm, mot 400 Nm i «donorbilen». Sprinten 0-100 km/t tar seks blank, som er 1,7 sekunder raskere enn det utgaven med bare dieselmotor kan skilte med.

I den nyutviklede batteripakken er kapasiteten økt fra 6,4 kWt til 13,5 kWt uten å ta opp mer plass. Ladekapasiteten har økt fra 3,6 kW til 7,4 kW. Ifølge produsenten kan batteriet lades fra 10 til 100 % på ca 1,5 timer fra ladeboks, og rundt fem timer fra vanlig strømuttak.

Batteriene stjeler plass
At E-klasse hybrid nå leveres i stasjonsvogn-innpakning, gjør naturligvis bilen mer aktuell for flere enn da den bare kom som sedan.

Det som er dumt, er at batteriene stjeler bagasjeplass og dukker opp som en kloss i lasterommet. Dermed forsvinner muligheten for et flatt lasterom. Mens E-klasse vanligvis er en av de romsligste stasjonsvognene på markedet, med 640 liter, er kapasiteten begrenset til 440 liter i den ladbare hybriden. Det er hovedsakelig deler av rommet under gulvet som forsvinner.

Mye bil for pengene
Mercedes E300 de er prisgunstig. Startprisen ligger på 606.000 kroner, som bare er 11.000 kroner mer enn en E220 d. For under 750.000 kroner får du en komplett utstyrt bil med sikkerhets- og komfortutstyret som forventes i en moderne Mercedes.

Med økt batterikapasitet og dermed økt rekkevidde har de ladbare hybridene fra Mercedes med ett blitt mye mer interessante. At elmotoren kobles sammen med Mercedes’ eminente, gjerrige dieselmotor blir bilen også et utmerket langtur-alternativ.

De eneste større ulempene er begrenset bagasjeplass og ingen mulighet for firehjulstrekk.

Powered by Labrador CMS