-
HTS Packline:
Junior selger
-
Stangeland Maskin AS:
Mekaniker Kjøretøyverksted
-
Stangeland Maskin AS:
Lakkerer med fagansvar
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger Varebil
-
Bilia Norge AS:
Biloppretter, Risløkka
-
Bilia Norge AS:
Billakkerer, Risløkka
-
Bilia Norge AS:
Biloppretter, Røyken
-
Vågsbygd bilverksted AS:
Biltekniker/mekaniker
-
Bilia Norge AS:
Mastertekniker, BMW Skøyen
-
Bilia Norge AS:
Servicemarkedssjef, Volvo Follo
-
Odda Bilsenter AS:
Teknisk leder
-
Odda Bilsenter AS:
Bilmekaniker
-
XPeng Motors Norway AS:
Area Manager
-
Statens vegvesen:
Utekontrollør Jessheim
-
Werksta Bergen:
Bilskadetakserer
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
-
Toyota Bilia AS:
Key Account Manager
-
Quipd AS:
Teknikere
-
byMEDHUS AS:
Detailer / bilklargjører
-
byMEDHUS AS:
Bilselger
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Julekveld fra Hyundai
Nylig viste Hyundai en drop-dead nydelig limo – den kan vise seg å være på høyde med Kia Stinger når den dukker opp i kjøtt&blod utgave. Dagen etter serverte de oss to skikkelig høy-ytelse konsepter.
Det er N Vision 74 det dreier seg om først. Da er jeg tilbake på bilutstillingen i Frankfurt i 2019 igjen. Hyundai viste sin konseptbil. 45 het den, i dag er den i produksjon, og heter Ioniq 5.
45-tallet var en referanse til en konseptbil Giorgetto Giugiaro hadde laget for helt andre formål, men som Hyundai byttet logo på og viste frem som en slags Pony Coupé. Det hadde skjedd 45 år tidligere på Torino-utstillingen, og det var faktisk da resten av verden møtte Hyundai for første gang.
Da burde kanskje det nye sportsbilkonseptet hete Vision 48 – for i år er 48 år siden Torino-begivenheten, og N Vision 75 har åpenbare referanser til den gamle Giugiaro-bilen, og til dagens nyeste Ioniq.
I stedet minner de om årstallet for begivenheten, 1975 og viser en bil som ser ut som en restomod-versjon av originalen.
Fabrikken kaller dette et rullende laboratorium, og de lar deg gjerne tro at det er en forsmak på Ioniq 5 N, prestasjonsutgaven av femmeren. Men den kommer til å vise seg som en vanlig Ioniq Fem når den kommer i 2023, pluss de obligatoriske muskel-tilleggene, og ikke være i nærheten av så dramatisk som denne.
De opprinnelig pixel-frontlyktene fra dagens femmer passer godt som et utgangspunkt for noe som er enda mer kileformet enn det Giugiaro jobbet med for nesten 50 år siden.
Men han hadde aldri klart å finne på de enorme luftinntakene på sidene foran forhjulene, den store spoileren der bak og den enorme diffuseren.
I 1975 var ikke hydrogen og brenselceller veldig aktuelt heller, men det er nettopp det som er hovedsaken her.
Nå skjønner jeg ikke helt hvorfor, for i de siste dagene har det kommet mange signaler på at de slapper av på hydrogen-tankegangen sin – batterielektro krever veldig meget. Så det kan godt være at de bare bestemte seg for å bruke denne for alt det var verdt før de møllkulet den. Den har nemlig vart en stund, vi har sett den tidligere, som en kamuflert bil på en racerbane.
Spesifikasjonene forteller om fem minutters fylletid som gir mer enn 600 km. Systemet jobber med 800 volt, og når strømmen slippes løs på motoren etter å vært produsert av brenselcellene og sendt videre via 62,4 kWt batteriet, produserer den mer enn 500 kW på bakhjulene (og 900 Nm) som blant annet gir deg 250 km/t.
Liten er den ikke: 495 x 199 x 133 cm på 291 cm akselavstand.
Og så har vi den andre da, som også er en N.
Alle husker selvfølgelig at i 2015 presenterte Hyundai sin N 2025 Vision-modell på Gran Turismo. Det var første gang N’en ble brukt. Den er etter hvert jobbet inn på markedet som BMWs M.
Og det tok altså nøyaktig et døgn før Ioniq 6 ble til RN22e. Samme bilen som i går, men med noe som ser ut som skikkelig, seriøs aero.
Antakelig skal vi ta den på alvor. Ioniq 5 N er for lengst bekreftet, for alt jeg vet har de også bekreftet 6 N – eller kommer til å gjøre det til uka.
Elmotorer i begge ender, altså med firehjulsdrift og oppunder 600 hester her også – og godt over 700 Nm. Det eneste de foreløpig sier om prestasjonene er imidlertid forholdsvis tilbakeholdent: mer enn 250 km/t.
Men de røper i hvert fall 40 cm bremseskiver!
Regn også med ganske avansert torque vectoring med et dobbeltclutch-system som fordeler kreftene for- eller akterut slik at du først og fremst skal få anledning til å justere graden av bakhjulsdrift.
Greia vil sikkert bli en drift mode – ellers hadde de nok ikke vist de fullblods sladdebildene som følger med pressemeldingen.
Jeg tror også vi kan regne med konsertopptak som blir spilt av når du kjører, komplett med max turtall og harde girskift – som ikke er der – under hårreisende akselerasjon.
Bilen er bygget på e-GMP arkitekturen og er definitivt en håndfull med 491 x 202 x 148 cm og nesten 3 meter akselavstand. Batteriet rommer 77,4 kWt og lades til 80 prosent på mindre enn 18 minutter.
Og det er foreløpig det vi vet – mer enn nok til å glede seg.