Velutstyrt bil er lønnsomt
Velutstyrt bil er lønnsomt
Velutstyrt bil er lønnsomt
Velutstyrt bil er lønnsomt
Velutstyrt bil er lønnsomt

Velutstyr bil er lønnsomt

Det er ikke lurt å velge billigste utstyrsvariant når du kjøper ny bil. Både leasingselskapene og bilbransjen nærmest garanterer deg at du vil få bedre betalt for bilen ved innbytte etter tre til fem år dersom du har valgt bil med "riktig" utstyr.

Publisert Sist oppdatert

Først publisert i Bil 7-2013.
Bil har stilt spørsmålet om valg av utstyr til de to største leasingselskapene i Norge. Leaseplan og Autolease har til sammen godt over 50 000 leasingbiler i sin bilpark – og årelang erfaring med salg av bruktbilene etter tre år. I tillegg har Bil stilt samme spørsmål til bilbransjefolk med lang erfaring både i nybil- og bruktbilsalg.

– Å velge riktig utstyr er helt avgjørende for totalkostnaden for bilholdet. Regnestykket blir ikke komplett før bilen blir solgt eller byttet inn etter endt bruksperiode, sier Haakon Marthinsen, leder av Autolease Norge.

Ønskebiler
– Det er de «riktige» bilene som selges først og til best pris, konkurransen blir stadig hardere i bruktbilmarkedet. Vi som jobber med restverdier (bruktbilpriser) for store bilflåter, tenker hele tiden på hvilke biler vi ønsker oss inn i bruktbilhallen noen år frem, sier han.

– Ligg alltid unna billigste utstyrsutgave, ellers blir totalregnestykket dyrt! Kundene verdsetter stadig mer utstyr. På europeiske biler anbefaler vi som oftest minimum de dyrere utstyrspakkene som Highline for VW, Summum for Volvo, Titanium for Ford osv. På asiatiske biler holder det ofte med mellomvariantene som f.eks. Mazda 6 i Vision-utgave og Hyundai i40 i Comfort Pluss-variant, konstaterer Haakon Marthinsen.

Firehjulsdrift
Markedsdirektør Marius Paus i Leaseplan er på mange måter enig, men presiserer:
– Hva slags utstyr som er viktig, varierer med type bil. Firehjulsdrift og automatgir gjør de fleste biler mer lettsolgte som brukt. Skinninteriør kan være viktig å få med i store, dyre biler, men ikke viktig i småbiler. For noen biler vil det være viktigere med sportsseter enn skinn.

– For japanske og koreanske bilmerker er det meste av utstyret inkludert i de forskjellige utstyrsvariantene av modellene. Det er liten mulighet for individuelle tilpasninger. Ofte er billigste nivå kombinert med stålfelger og manuelt klimaanlegg.

– Neste utstyrsnivå er vanligvis fullt akseptabelt når vi tenker bruktbilverdi – med automatisk klimaanlegg, aluminiumsfelger, ratt og girkule i skinn, parkeringssensor eller ryggekamera, cruise-kontroll og lignende. Høyeste nivå med for eksempel skinnseter med elektrisk justering, panoramasoltak og lignende er mer «kjekt å ha» enn «må ha», sier Marius Paus.

Utstyrspakker
Stadig flere bilmerker tilbyr omfattende utstyrspakker til gunstige, reduserte priser. Dette kan gjelde oppgradering av klimaanlegg, felger, lysutstyr osv. Pakkene kan også inneholde mer særnorsk utstyr som tilhengerfeste, dieselvarmer eller en mer sportslig variant med oppgradering av hjul, understell og seter.

– Hovedregelen her også er at du betaler lite for utstyrspakkene når bilen er ny og får godt betalt igjen når du skal selge bilen brukt, sier Haakon Marthinsen i Autolease.

Han nevner også at det er noe utstyr bilen bør ha, men som ikke alltid inkluderes i utstyrsvarianter og -pakker. Her varierer det mye fra merke til merke. Her er noen eksempler:
Xenon-lys
Godt lys blir stadig viktigere og bruktbilkjøpere vil gjerne ha dette også på mindre biler i kompaktklassen (Golf-klassen).

Tilhengerfeste
Har du behov for dette og det kan bestilles fra fabrikk er dette nesten alltid billigste løsning på mange bilmerker. Ettermontering av tilhengerfeste i Norge kan bli dyrt, særlig på en del europeiske bilmerker.

Farge
Det sikreste er alltid å velge nøytrale metallic-farger i nyanser av grått og sort. Vil du absolutt ha hvit bil, kombiner det med en sportspakke med store hjul og styling. Dette gjelder særlig dyrere utgaver av Audi, BMW og Mercedes-Benz.
Varmepakker
Henrik Junker, sjef for Toyota Asker og Bærum AS, har som bilforhandler denne oppfatningen:
– For SUV-segmentet dreier det seg om varmepakker (motor-/kupevarmer) og tilhengerfeste. I tillegg er det smart med alt som er av beskyttelsesdetaljer på støtfangere og innstigningslister. Det både beskytter lakken og ser bra ut. På de mellomstore og større bilene må vi i tillegg ha med kartverk (GPS) som et must, mener han.

Powered by Labrador CMS